Depremzede Çocuklar Çorum Müzesi'nin Konuğu Oldu - Son Dakika
Güncel

Depremzede Çocuklar Çorum Müzesi'nin Konuğu Oldu

Depremzede Çocuklar Çorum Müzesi\'nin Konuğu Oldu

Van depreminin ardından Çorum'a gönderilen Vanlı alilerin çocukları Çorum Valiliği tarafından hazırlanan proje kapsamında müzede konakladı.

05.02.2012 13:30

Van depreminin ardından Çorum'a gönderilen Vanlı alilerin çocukları Çorum Valiliği tarafından hazırlanan proje kapsamında müzede konakladı.

Çorum'da eğitim hayatlarını sürdüren 18 öğrenci, proje kapsamında ilk olarak Çorum müzesini ziyaret etti. Müze Müdürü Dr. Önder İpek ve rehber öğretmenler nezaretinde müzeyi gezen öğrencilere burada teşhir edilen tarihi eserler hakkında bilgi verildi.

Müze ziyaretinin ardından Vanlı çocuklar, Herkes Müzeye projesi kapsamında hazırlanan Çocuk Eğitim Atölyesi'ne geçti. Atölye de öğrencilere yönelik çeşitli etkinlikler düzenlendi. Hitit yemeklerinden, el sanatlarına kadar bir çok konuda bilgilendirilen öğrenciler adeta tarihle yatıp tarihle kalktılar.

Kadir Cingöz isimli depremzede öğrenci, Çorum'un çok güzel bir kent olduğunu belirterek, "Çorum Valimize çok teşekkür ediyoruz. Bizimle geldiğimiz günden bugüne kadar hep yakından ilgilendi. Bizim temennimiz bir daha depremler yaşanmasın"

dedi.

Mehmet Tunç isimli öğrenci ise, depremin ardından Çorum'a gönderildiklerini hatırlatarak, kendilerine sahip çıkan herkese teşekkür ettiğini belirterek, Van'a gittiğinde Çorum'daki güzellikleri oradaki arkadaşlarına anlatacağını dile getirdi.

Funda Dağıgöl isimli kız öğrenci ise, müzedeki program kapsamında hem tarihi eserleri, hem de Çorum tarihini yakından tanıma fırsatı bulduklarını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Valiliği tarafından düzenlenen "Kültür Yolları" çalıştayına katılmak üzere Çorum'a gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, AB Delegasyonu Temsilcisi Alberto Dalessandro Çorum Valisi Nurullah Çakır ile birlikte müzede konaklayan öğrencileri ziyaret etti.

Özarslan ve Dalessandro'yu drama gösterisi ile karşılayan depremzede öğrenciler ayrıca mini bir türkü ziyafeti sundu. Öğrencilere seslendirdikleri türkülerde zaman zaman Özarlan'da eşlik etti. AB Delegasyonu Temsilcisi Alberto Dalessandro ise öğrencilere İtalyanca şarkı söyleyerek jest yaptı. Dalessandro, ayrıca Vanlı çocuklarla yakından ilgilendi.

AVRUPA ÜLKELERİNE ÖRNEK OLACAK BİR ÇALIŞMA

AB Delegasyonu Temsilcisi Alberto D'alessandro, Türkiye'de ilk kez Çorum'da uygulanan yatılı müze uygulamasının Avrupa ülkelerindeki müzelerde uygulanabileceğini belirterek, Çorum'un bu konuda örnek alınabileceğini söyledi.

Müzede çocuklara yönelik bu çalışmanın ilgisini çektiğini dile getiren Alberto D'alessandro, "Bence çok güzel bir çalışma. Tarih, kültür ve çocuklar bir araya ilginç güzel şeyler ortaya çıkarıyor. Bu çalışma kültür ve sanatın çocukların eğitimi noktasında ne kadar güzel olduğunun da bir göstergesi. Uygulama Avrupa'da takip edilerek uygulanabilir. Çocuklarla gerçekleştirilen bu etkinlik çok önemli. Özellikle deprem konusunu göz önünüze aldığınızda bu etkinliğin önemi daha da artıyor. Çorum valiliğinin yaptığı

katkılar insani yönden de büyük bir adım" dedi.

TÜRKİYE'DEKİ VE DÜNYADAKİ KÜLTÜR KURUMLARI Çorum MÜZESİ'Nİ ÖRNEK ALMALI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Çorum müzesinin bu uygulaması sadece Çorum'da değil uluslararası arenada güzel bir uygulama olduğunu söyledi.

Tarih, kültür bilincini genç nesillere yaşatarak öğretildiğini dile getiren Özarslan,

"Burada gençlerimiz tarih bilincinin, kültürünün korunmasıyla gelecekte bizlere rehberlik edecekler. Bu örnek uygulamaya imza atan Vali Nurullah Çakır ve Müzede Müdürü Önder İpek başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Güzel bir gece yaşadık. Müzik ziyafeti gerçekleştirdik. Bu tür sosyal paylaşım projelerinin diğer müzelerde ve kültür kurumlarında gerçekleştirilmesi en büyük dileğimiz. Çorum müzesinin

önderlik ettiği bu uygulamanın diğer müzelerimizde de uygulanıp hayata geçirilmesini arzu ediyoruz" dedi.

Çorum Valisi Nurullah Çakır ise Van'da yaşanan deprem felaketinin ardından 50'ye yakın ailenin Çorum'un misafiri olduğunu belirterek, "Çorumlular onlara kucak açtı. Evlerini açtı, arkadaşlıklar edindiler. Yarıyıl tatilinde kültür, sanat ve sosyal bir çalışma ile müzenin konukları oldular. Dördüncü grup bir çalışma ile burada kalıp konaklayacaklar bir çok sosyal etkinliğe de imza atacaklar. Çok şansılar. Bu çocuklarımızın içerisinden de kültür ve sanat insanları çıkacak" ifadelerini kullandı. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Depremzede Çocuklar Çorum Müzesi'nin Konuğu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement