DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ KAHRAMANMARAŞ'TA KAMU BİNALARININ YÜZDE 70'İ SAĞLAM - Son Dakika
Güncel

DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ KAHRAMANMARAŞ'TA KAMU BİNALARININ YÜZDE 70'İ SAĞLAM

GAZİ Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan ve ekibinin, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yaptığı incelemede kamu binalarının yüzde 70'inin sağlam olduğu ortaya çıktı.

15.02.2023 11:36  Güncelleme: 12:13

GAZİ Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan ve ekibinin, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yaptığı incelemede kamu binalarının yüzde 70'inin sağlam olduğu ortaya çıktı.

Gazi Üniversitesi DEMAR Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Belgin, Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Demirel, Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Kalkan, Dr. Öğretim Üyesi Ömer Aldemir, İnşaat Mühendisi Mustafa Çınar, İnşaat Mühendisi Ömer Faruk Balalan, Mühendis Semra Öztürk'ten oluşan ekibiyle, 10 ili etkileyen iki depremin merkez üssü Kahramanmaraş ve ilçelerinde inceleme yaptı. Deprem bölgesinde yürütülecek çalışmalarda kullanılabilir kamu binalarının tespiti amacıyla yapılan inceleme tamamlanarak, ön rapor AFAD ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. Rapora göre; Kahramanmaraş ve ilçelerinde çoğu hastane ve aile sağlığı merkezi olmak üzere yaklaşık 200 kamu binası incelenirken, yüzde 70'inin sağlam olduğu ortaya çıktı.

'200'E YAKIN BİNA GEZDİK'

DHA'ya açıklama yapan Prof. Dr. Samet Arslan, amaçlarının hasar almamış ve içinde işlem yapılabilir binaların tespit edilmesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Arslan, "Depremden sonra bölgede olup bitenin sevk ve idaresi için güvenli binaların bulunması gerekiyor. Biz de bu amaçla 5 gün bölgede çalışma yaptık. Çalışmada ağırlık olarak kamu hastanelerimizi inceledik. İşlemi hemen yapalım ve hızlı bir şekilde bakanlığa raporlayalım dedik. Bu amaçla da toplamda 200'e yakın bina gezdik. Başta Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü, AFAD'ın binası, hastaneler, okullar olmak üzere buralara gidip tespitler yaptık. Kamu binalarının çok büyük bir çoğunluğunun aslında geçmişe göre biraz daha iyi bir durumda olduğunu gördük" dedi.

'3'TE 2'Sİ HASARSIZ'

Prof. Dr. Arslan, bu binaların 3'te 2'sinin çok hafif hasar veya hasarsız olduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Yani yüzde 70'nin ya hafif hasar ya da hiç hasar görmediğini tespit ettik. Bu çok sevindirici bir durum. Bunların geriye kalan yüzde 30'unda ise yarısından biraz fazlasının ciddi ağır hasar gördüğü hatta göçtüğünü belirledik. Bu nedenle de binalara kesinlikle yaklaşılmaması yönünde raporumuzu verdik. Yüzde 10'luk kısmının ise güçlendirilerek kullanabilecek nitelikte olduğu, yıkılmasına gerek olmadığı yönündeydi incelememizin sonucu. Geniş raporu şu anda yazıyoruz; ama biz özet bilgileri AFAD'a ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na verdik. Bizim verdiğimiz rapor doğrultusunda hem dışarıda kalan vatandaşlarımız barınma ihtiyaçlarını karşılama için kendilerine bir yer buldular, hem de özellikle emniyet müdürlüğü, valilik, kaymakamlık gibi kamu binalarının da güvenlik seviyesini bildirerek sevk ve idare için kullanılabileceği ya da kullanılamayacağı yönünde raporladık" ifadelerini kullandı. (DHA)

DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ KAHRAMANMARAŞ\'TA KAMU BİNALARININ YÜZDE 70\'İ SAĞLAM
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ KAHRAMANMARAŞ'TA KAMU BİNALARININ YÜZDE 70'İ SAĞLAM - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement