Davutoğlu Venizelos Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu Venizelos Ortak Basın Toplantısı

Davutoğlu Venizelos Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "2014'ün ilk yarısında AB'de Yunanistan dönem başkanlığını devralacak. Türkiye AB ilişkilerinde yeni bir ivme katılabilmesi açısından bu önemli bir dönem olacak" "Mısır'da bir kişiyi, grubu, bir yaklaşımı değil temel demokratik ilkeleri savunuyoruz ve Mısır halkının iradesine saygı duyulması gerektiğini söylüyoruz" Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos: "(Türkiye'nin AB süreci) Yunanistan'ın AB dönem başkanlığını üstleneceği süreç içerisinde bu konuda önümüzde daha farklı fırsatların olacağına inanıyorum" "Bizler için Avrupalı bir Türkiye, daha doğrusu AB müktesebatı içerisinde hareket eden bir Türkiye, her zaman bugünkünden, hem ikili ilişkilerimizde hem de geniş anlamda bölgemizde, daha da doğrusu Akdeniz'de daha önemli roller oynayabilecek olan bir Türkiye"

19.07.2013 16:14

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'ın 2014'ün ilk yarısında AB dönem başkanlığını devralacağını belirterek, "Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir ivme katılabilmesi açısından bu önemli bir dönem olacak" dedi.

Davutoğlu ve Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos, Dışişleri Bakanlığı'ndaki başbaşa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Venizelos'un 24 Haziran'da yeni hükümetin göreve başlamasından sonra ilk ziyaretlerinden birini Ankara'ya yapmasının sembolik olarak çok önemli olduğunu belirterek, mevkidaşına teşekkür etti. "Bu aramızdaki yakın dostluk ve komşuluk ilişkisinin, ayrıca son dönemlerde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile geliştirdiğimiz stratejik ilişkilerin doğal yansıması" ifadesini kullanan Davutoğlu, bugünkü görüşmelerin son derece sıcak bir atmosferde geçtiğini, ikili ilişkiler, AB çerçevesindeki ilişkiler ve son dönemde özellikle Ortadoğu bağlamında yaşanan bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

İkili ilişkiler çerçevesinde, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin son toplantısında ele alınan kararları gözden geçirdiklerini ifade eden Davutoğlu, bir sonraki toplantının gelecek sene başında Yunanistan'da yapılacağını, kendisinin de kasım ya da aralık ayında Yunanistan'ı ziyaret edeceğini söyledi.

Ticaret, turizm, enerji ve kültür alanlarındaki işbirliğinde yaşanan olumlu gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu belirten Davutoğlu, "Özellikle son 1 hafta, 10 gün içerisinde önemli bir gelişme, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine yeni boyut katacak niteliktedir. Bu da Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan TANAP anlaşması sonrasında, devamı mahiyetinde TAP projesi konusunda mutabık kalınması. Bu, Türkiye ile Yunanistan'ı enerji bağlamında birbirine tamamıyla irtibatlandıracak sonuçlar doğuracak, ilişkilerimizi daha da pekiştirecek" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin de pozitif bir atmosferde sürdüğünü, mevkidaşıyla Doğu Akdeniz'de barış, huzur ve refahın egemen olması için Kıbrıs sorununun çözülmesi bağlamındaki görüşlerini samimi bir şekilde paylaştıklarını dile getirdi.

-"Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir ivme için önemli bir dönem"

Görüşmelerde AB ile ilgili gelişmeleri de ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu,  şöyle konuştu:

"Özellikle bu dönemde çok önemli, çünkü 2014'ün ilk yarısında AB'de Yunanistan dönem başkanlığını devralacak. Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir ivme katılabilmesi açısından bu önemli bir dönem olacak. Gerek yeni fasılların açılmasıyla Türkiye-AB ilişkilerine ivme katılması, gerek vize muafiyeti rejiminin başlatılmasıyla Türkiye'nin vize rejimi anlamında AB'nin parçası haline gelmesi, gerekse başta serbest ticaret anlaşmaları konuları olmak üzere AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi konuları da ele aldık. Biz Yunanistan'ın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten dolayı memnuniyetimizi ifade ettik. Bu desteğin artarak devam etmesi konusundaki beklentimizi de paylaştık."

- Mısır'daki gelişmeler

Davutoğlu, bölgesel gelişmeler bağlamında Ortadoğu'daki son durumu değerlendirdiklerini de belirterek, Türkiye'nin sürece ilişkin kanaatlerini paylaştıklarını, Arap Baharı sonrasında Ortadoğu'da başlayan demokratik geçiş süreçlerine verdikleri desteği bir kere daha teyit ettiklerini söyledi.

Türkiye ve Yunanistan'ın bu konuda benzer perspektiflere sahip olduklarını kaydeden Davutoğlu, "Mısır'da demokrasinin bir an önce tekrar restore edilmesi, demokratik anlayışa dönülmesi ve seçilmiş Mısır halkının iradesine saygı gösterilmesi ve bir an önce demokratik süreçlerin işlemeye başlaması konusundaki kanaatimizi de Türkiye olarak değerli dostumla, muhatabımla paylaştım" dedi.

Davutoğlu, "Biz Mısır'da bir kişiyi, grubu, bir yaklaşımı değil temel demokratik ilkeleri savunuyoruz ve Mısır halkının iradesine saygı duyulması gerektiğini söylüyoruz. Ümit ederiz ki çok köklü medeniyetlere beşiklik etmiş olan ve son derece önemli bir bölge ülkesi olan, bölgenin bel kemiği omurgası bir ülke olan Mısır'da en kısa sürede bütün tarafların katıldığı ve tamamıyla sivil mekanizmalar, demokratik mekanizmalar içinde yürüyen bir süreç devreye girer" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Vezinelos ile bundan sonra da bölgesel sorunlarda yakın temas içinde olacaklarını, bu yaz içinde tekrar bir araya gelmelerinin söz konusu olabileceğini söyledi.

-"Yunanistan Türkiye'nin AB yönelimi konusunda stratejik tercihini yapmıştır"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos da konuşmasında,  görevini devralmasından kısa bir süre sonra Türkiye'ye gelmesinin sembolik anlamını çok değerli bulduğunu söyledi.

"İki hükümet arasında başlatılmış olan yakın işbirliğinin meyvelerini artık toplamaya başladık" diyen Venizelos, Yunanistan'ın AB dönem başkanlığını almasının ardından en kısa süre içerisinde Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin üçüncü toplantısını yapmayı hedeflediklerini, ilk iki toplantıda imzalanan belgelerin iki ülkenin meclislerinde bir an önce onaylanması konusunda da mutabık kaldıklarını belirtti.

Doğalgaz ve enerji alanındaki işbirliğinin yeni bir dostluk köprüsü oluşturduğuna da işaret eden Venizelos, "Bu bizler için ve bölge için jeostratejik anlamda çok önemli bir işbirliğidir" ifadesini kullandı. Yunanistan Dışişleri Bakanı, Kıbrıs konusuna ilişkin temaslarının da önümüzdeki günlerde daha yoğun bir şekilde devam etmesine karar verdiklerini aktardı.

Venizelos, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"Yunanistan Türkiye'nin AB yönelimi konusunda temel stratejik tercihini yapmıştır. Bu tercihimiz de Türkiye'nin bu yönelimdeki çabaları çerçevesinde kendisini her zaman desteklemektir. Yunanistan'ın AB dönem başkanlığını üstleneceği süreç içerisinde de bu konuda önümüzde daha farklı fırsatların olacağına inanıyorum. Bizler için Avrupalı bir Türkiye, daha doğrusu AB müktesebatı içerisinde hareket eden bir Türkiye, her zaman bugünkünden, hem ikili ilişkilerimizde hem de geniş anlamda bölgemizde, daha da doğrusu Akdeniz'de daha önemli roller oynayabilecek olan bir Türkiye".

Venizelos, Ortadoğu'ya ilişkin gelişmeler konusunda da, "Tabii ki bizim için önemli olan, bir AB üye ülkesi olarak AB'nin bu konuda izlemiş olduğu dış politika ekseninde hareket etmektir, ancak bunlardan da öte bizim için de önemli olan istikrar içinde, demokratik, şiddetten uzak bir Mısır'ın bulunması. Bütün bunlar sağlandığı takdirde de bölgede çok daha etkili bir Mısır'ın ortaya çıkacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu Venizelos Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement