Davutoğlu: "Suriye halkı aç bırakılarak bir şekilde etnik kıyım yapılıyor" - - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: "Suriye halkı aç bırakılarak bir şekilde etnik kıyım yapılıyor" -

Davutoğlu: "Suriye halkı aç bırakılarak bir şekilde etnik kıyım yapılıyor" -

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye rejiminin son bir aydır varil bombalarıyla yaptığı saldırıların sürdüğünü belirterek, "Suriye rejiminin işlediği insanlık suçları devam ediyor.

10.01.2014 12:50

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye rejiminin son bir aydır varil bombalarıyla yaptığı saldırıların sürdüğünü belirterek, "Suriye rejiminin işlediği insanlık suçları devam ediyor. Suriye halkı aç bırakılarak bir şekilde etnik kıyım yapılıyor" dedi.

Davutoğlu, 12 Ocak'ta düzenlenecek Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısına katılmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cenevre-2 hazırlıklarının sürdüğünü ve bu kapsamda son 10 gündür yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüklerini belirten Davutoğlu, bu akşam Paris'te Suriye konusunda devrede olan bölge ülkelerinin temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştireceklerini kaydetti.

Davutoğlu, varil bombalarıyla yapılan saldırıların neredeyse aralıksız bir aydır sürdüğünü ve bu bombaların bir savaş suçu olarak görülen bombalar olduğunu belirtirken, "Suriye rejiminin işlediği insanlık suçları devam ediyor. Ayrıca Yermük kampından12-15 civarında Suriyeli açlık nedeniyle öldü. Diğer kuşatılmış birçok bölgede de bu açlık tehlikesi devam ediyor. Suriye halkı aç bırakılarak bir şekilde etnik kıyım yapılıyor" dedi.

Toplantıda iki ana başlık olduğunu ve birinci başlığın rejimin söz konusu saldırıları karşısında atılacak adımlar olduğunu kaydeden Davutoğlu, saldırıların durdurulması ve gerekli bölgelere insani yardımın gönderilmesi konusunda birlikte neler yapılabileceğini konuşacaklarını ifade etti. Davutoğlu, toplantıda ele alınacak ikinci konunun ise Cenevre-2'ye giden süreçte ortak olarak neler yapılabileceği olduğunu belirtti.

Cenevre-2'ye iyi niyetli tüm tarafların gelmesini ümit ettiğini kaydeden Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet el Carba'nın 12 Ocak'taki toplantıya katılacağını söyledi. Davutoğlu, "Umarız Cenevre-2'ye giden süreçte Suriye rejimi sürdürmekte olduğu insanlık dışı suçlara son verir, iyi niyetini ortaya koyar ve Suriye halkının üç senedir çekmekte olduğu acıları dindirecek bir irade oluşur. Bu konuda biz Türkiye olarak elimizden gelen her çalışmayı yaptık, yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu ayrıca, Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle, basın mensuplarını kutlarken, "inşallah hep güzel haberler verirsiniz" temennisinde bulundu.

- HSYK düzenlemesi-

Davutoğlu, HSYK'daki düzenlemelere ilişkin AB'den gelen tepkiler hakkındaki düşüncesinin sorulması üzerine, doğrudan bir eleştiri ya da açıklama olmadığını söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Son dönemdeki tüm düzenlemelerde yapılmak istenen, son dönemde yargı ile yürütme arasındaki ilişkilerdeki flu alandan istifade ederek kendilerince insan haklarına da aykırı, hukuk yöntemine de aykırı bazı uygulamalar içine giren bazı çevrelere karşı bu sınırların, alanların daha belirgin biçimde ortaya konulması için yapılan düzenlemelerdir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, evrensel hukuk kurallarına riayet eder, evrensel insan hakları konusunda da tutumu bellidir. Özellikle dinlemeler konusunda ne kadar çok insan hakları ihlali yapıldığı yıllarca gündemimizdeydi ve son gelişmeler de bunu çok açık bir şekilde ortaya çıkarmıştır."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu: 'Suriye halkı aç bırakılarak bir şekilde etnik kıyım yapılıyor' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement