Davutoğlu-Kerry Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu-Kerry Ortak Basın Toplantısı

Davutoğlu-Kerry Ortak Basın Toplantısı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kendi halkına karşı şiddet uygulayan Esed rejiminin meşruiyetinin kalmadığını belirterek, Türkiye'ye, Suriye'de akan kanı durdurma yönündeki çabaları için teşekkür etti.

01.03.2013 21:04

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kendi halkına karşı şiddet uygulayan Esed rejiminin meşruiyetinin kalmadığını belirterek, Türkiye'ye, Suriye'de akan kanı durdurma yönündeki çabaları için teşekkür etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD'li mevkidaşı John Kerry, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Kerry, burada yaptığı konuşmada, Davutoğlu'nun cömert ev sahipliğine teşekkür etti ve Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Ziyareti kapsamında, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik saldırıda hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu için düzenlenen anma törenine katıldığını belirten Kerry, "Çok cesur bir güvenlik görevlimizdi. Elçilikte çalışan pek çok kişinin hayatını kurtarmak için kendi hayatını feda etti. Sayın Bakana ve Türk halkına taziyeleri için çok teşekkür ediyorum" dedi.

Akarsu'nun ailesinin katıldığı çok güzel bir tören düzenlendiğini ve eşine bir ödül takdim ettiklerini vurgulayan Kerry, "Mustafa'nın trajik ölümü hepimize belli şeyleri anımsatıyor. Bizler nereden gelirsek gelelim birtakım ortak bağlar paylaşıyoruz. Bir kez daha altını çizdiği bir nokta daha var. O da bizim hoşgörüyü destekleme zorunluluğumuz. Bu tabii ki tüm kamu açıklamalarını, liderlerin açıklamalarını da kapsıyor" diye konuştu.

-"Terörizmle savaşta desteğe hazırız"

"Bu bölgede ve dünyada güvenliği sağlamak önümüzdeki en zor noktalardan biri" diyen Kerry, Davutoğlu ile görüşmesinde birlikte çalışmayı gerektiren konuları ve zorlukları ele aldıklarını söyledi.

Kerry, "ABD, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak yanındadır. Terörizmle olan savaşta her türden desteği vermeye hazırdır. El Kaide, PKK ve diğer konularda desteğini sürdürmektedir" ifadesini kullandı.

ABD Ankara Büyükelçiliği'ni hedef alan saldırının faillerinin adalet önüne getirilmesinden dolayı Davutoğlu'na ve Türk halkına teşekkürlerini sunan Kerry,

"Terörizmin dünya genelinde engellenmesi gibi bir sorumluluğumuz var. Bizim bu zor görevimiz en yüksek düzeyde işbirliğini gerektiriyor ve uluslararası çabaları öngörüyor" dedi.

-" Esed rejiminin meşruiyeti kalmadı"-

Görüşmelerde uluslararası camianın nasıl bir araya gelip Suriye halkını destekleyebileceğini de tartıştıklarına değinen Kerry, Suriye'de siyasi bir geçiş sürecini öngördüklerini ifade etti.

"Sayın Davutoğlu, ben ve diğer paydaşların düşüncesi şu; kendi halkına karşı şiddet uygulayan Esed rejiminin meşruiyeti kalmamıştır" diyen Kerry, Esed rejiminin farklı seçimler yapmasını sağlamak gerektiğini vurguladı. Kerry,

"Türkiye'ye bu süreçteki liderliği ve kararlılığı için, akan kanı durdurma yönündeki destekleri için teşekkür ediyorum" dedi.

-"Engelleri kaldıracağız"

Kerry, Davutoğlu ile ekonomik ortaklığı geliştirme yollarını da konuştuklarını belirterek, Davutoğlu'nun dile getirdiği Transatlantik yatırım ve ticaret ortaklığının, hem Avrupa hem de ABD için büyük bir fırsat olduğunu, bu yolla daha çok istihdam yaratılabileceğini söyledi.

İki ülke arasındaki engelleri kaldıracaklarını dile getiren Kerry, ikili diyaloglar sayesinde Türk ve ABD hükümetlerinin somut adımlar attıklarını, iki ülkenin ticaret hacminin 20 milyar dolara ulaştığını, bunu daha da geliştirmeyi istediklerini vurguladı.

Basın ve ifade özgürlüğü gibi temel hakların güçlendirilmesi gerektiğine de değinen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, insan haklarına saygı gösteren ülkelerin daha başarılı ve müreffeh olacaklarını kaydetti.

(Sürecek)

Muhabir: Duygu Özbay

Yayıncı: Murat Taydaş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu-Kerry Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement