Davutoğlu 7 Maddelik Paketi Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu 7 Maddelik Paketi Açıkladı

Davutoğlu 7 Maddelik Paketi Açıkladı

Merakla beklenen açıklama geldi

18.12.2014 12:09

Başbakan Ahmet Davutoğlu '10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programı'nda merakla beklenen 7 maddelik 2. paketi açıkladı. Davutoğlu, "Kamuda israfa dönük hediyeler olmayacak. En sembolik hediye fidan dikimi olacak" dedi.

Ekonomiye olan güveni sarsmaya çalışan çevreler vardı. Hükümet, uzun vadeli perspektifte ekonomiyi yönetiyor. Dönüşüm Programları'nın hesap verilebilirlik ilkesi önemlidir.

Üretimde verimlilik

Verimliliğin artırılmasına özel önem veriyoruz. Sanayi sektörünün büyümeye katkısını %20'nin üzerinde tutacağız. Kobi'lerin kurumsallaşmasına özel önem vereceğiz. Sanayi bölgelerinin teknolojik donanımlarını güçlendireceğiz. Kaynak verimliliğini arttıracağız. Ürün çeşitliliği için destek vereceğiz. Türk Malı markalarının itibarını güçlendireceğiz. Dış pazarlardaki pazara dağılım amacı ile yabancı marka alımına yönelik destek sürecek. İktisatlı bir ekonomi kurmaya kararlıyız.

Ülkemizin en temel problemi verimliliğin düşük olması. İlk programımızın verimliliğin arttırılması. Cari açık bırakmadan bunu yapmayı amaçlıyoruz. Sosyal yardımlarda suistimali engellemek için hak eden herkese ulaşmada objektif kriterler belirlenecek. Kayıt dışı ekonomideki önlemler büyük önem taşıyor. Bunun için ayrı program uygulanacak

İstanbul finans merkezi

Reel sektörün ihtiyacını karşılayacak şeffaf bir piyasa oluşturalacak. İstanbul'un ilk aşamada ilk 25 ülke içinde yer almasını sağlayacağız.Haksız rekabete yol açan vergileri kaldıracağız. Finans alanında ihtisas mahkemeleri kuracağız. İstanbul finans merkezi bölgesinde ulaşım alt yapısını geliştireceğiz. Hem kamuda hem de özel sektörde uluslararası sertifkalara sahip kişi sayısını arttıracağız. Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacağız.

Kamu gelirlerinde kalite

Vergilemede hizmet sunumu kalitesi artırılacak ve kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan elde edilmesi sağlanacak. Kayıt dışının azaltılmasını ayrı bir reform paketi olarak ele alacağız. Vergi mevzuatını sadeleştireceğiz. Yerel yönetimlerin öz gelirlerini arttıracağız. Gayrimenkul rantlarından kamunun pay alması için çalışma yapacağız. vergileme alanında teknolojiden daha fazla yararlanacağız. Vergi dairelerinin beşeri ve fiziki yapısını geliştireceğiz.

Yurt içi tasarruf

Yurt içi tasarruf oranını yüzde 19'a çıkartacağız. Taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredileri gözden geçireceğiz. İmalat sanayi makina ekipmanları için istisnalar getireceğiz. Lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacağız. BES'de kesinti oranlarını uluslararası seviyelere çıkartacağız. İsrafın fazla olduğu malları tespit edeceğiz. Genel bir tasarruf kampanyası yapacağız. Finans alanında İhtisas Mahkemeleri kuracağız. Hukuki zemin oluşturacağız. Uluslararası alanda geçerli sertifalara sahip uzman sayısını arttıracağız. Faizsiz finans alanında koordinasyon sağlanacak, ürün ve hizmet çeşitliliği artacak.

"Bürokrasiden kaynaklanabilecek her türlü gecikmeyi ortadan kaldıracağız"

"Ülke ekonomisi için büyük önem arz eden yatırımların izin ve yatırım yeri temini süreçlerinin hızlı ve etkin bir biçimde yürütülmesine ve sonuçlandırılmasına yönelik bir mekanizma oluşturacağız. Bürokrasiden kaynaklanabilecek her türlü gecikmeyi ortadan kaldıracağız" dedi.

İlk 40 ülke arasına girmeyi amaçlıyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "2014 yılında yüzde 15,5 olacağını tahmin ettiğimiz özel sektör yatırımlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranını 2018 sonunuda yüzde 19,3'e çıkarmayı, yatırım yeri tahsis miktarını artırmayı ve Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında ilk aşamada ilk 40 ülke arasına girmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi

Yerel yönetimlerde yöneticilerin doğrudan halkla temasta bulunacağı bir düzenleme yapacağız. Daha adil bir vergilendirme sunacağız. Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasına yönelik çalışma yapacağız.

Yatırımlarda hukuki sürecin hızlandırılmasına çalışacağız. Bundan sonra hiçbir ziyarette yerel yönetimler, plaket, hediye sunmayacak. İsrafa dönük hediyeler olmayacak. En sembolik hediye fidan dikimi olabilir. Fidanlar dikildikçe topluma kazandırılmış bir hatıra olarak yaşar.

BES'te değişim

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracağız. Hayat sigortalarının ve 1 yılı aşan özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi için politika seçeneklerini değerlendiriyoruz. Bunları devreye sokacağız" dedi.

Altın bankacılığını geliştirecek ve destekleyeceğiz

Altın bankacılığını geliştireceğiz. Kamuoyuna yönelik tasarruf kampanyası düzenleyeceğiz.
Gayrimenkuldeki artış tasarruf aracı olarak kullanılacak. Dışarıdan gelen lüks tüketim malına yönelik tedbirler alınacak İsrafın azaltılmasını amaçlıyoruz.

Caydırıcı vergilendirmeler yapacağız

"Uluslararası yükümlülükleri gözeterek lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız. İçeride teknoloji yoğun, verimliliği artan sanayilere destek verirken dışardan gelecek lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacağız"

Petrol fiyatlarındaki düşüşü vatadanşımıza yansıtıyoruz

Petrol fiyatlarındaki düşüşü biz vatandaşımıza yansıtıyor. Bu düşüşten dolayı yumuşama, disiplinsizlik olmayacak. Hangi düzeyde olacağını göze alarak 60'ta ne olur 90 dolarda ne olur. Herhangi bir iniş çıkışa anında refleks vermek için yoğun bir çaba içindeyiz. Türkiye kararlı tutumunu sürdürecek.

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Davutoğlu 7 Maddelik Paketi Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement