Danimarka'da Ombudsman Modelini İncelediler - Son Dakika
Güncel

Danimarka'da Ombudsman Modelini İncelediler

Danimarka\'da Ombudsman Modelini İncelediler

Türkiye Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan beraberinde iki uzmanla geldiği Kopenhag'da, Ombudsman kurumunun işlevini, yerinde inceliyor.

23.04.2013 16:00  Güncelleme: 16:17

Türkiye Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan beraberinde iki uzmanla geldiği Kopenhag'da, Ombudsman kurumunun işlevini, görevlerini yerinde inceliyor. Heyet temaslarına çok sayıda Türk'ün yaşadığı İshoj şehrinden başladı.

Ombudsman (Kamu Denetçisi) Zekeriye Aslan beraberinde Dış İlişkiler Temas Noktası ve Kamu Denetçiliği Uzmanı İlhan Ceylan, Hakim İbrahim Pektaş ile birlikte Danimarka'daki Ombudsman kurumlarının işlerliğini incelemek üzere temaslarına başladı. Heyet, temaslarının ilk gününde İshoj şehri Belediye Başkanı Ole Björstrup ve Belediye Başkan Yardımcısı Seyit Ahmet Özkan ile görüştü. Belediye Başkan Yardımcılığı yanısıra, Danimarka Parlamento Ombudsmanında Bilgi İşlem Şefi olarak görev yapan Seyit Ahmet Özkan, Danimarka'da Ombosman'ın görevleri, nasıl işlediği konularında bilgiler sundu. Belediye Başkanı Ole Björstrup da Belediyeler Ombudsmanı hakkında bilgiler sundu. Seyit Ahmet Özkan, Danimarka'da siyasette bulunmuş kişilerin Ombudsmanlık yapamadıklarını belirtirken, Zekeriya Aslan, Türkiye'de ise tam tersi olduğunu ve kendisinin 23. dönem milletvekili olduğunu belirterek, sadece Ombudsman seçildikten sonra siyasete devam edemediğini söyledi. Zekeriye Aslan, Ombudsman (Kamu Denetçiliğinin) çok kısa sürede kurulmuş olmasına rağmen 1000'in üzerinde şikayet aldıklarını belirterek, henüz bir davanın sonuçlanmadığını söyledi. Zekeriya Aslan 'Türkiye'de Kamu Denetçiliği kurumu kuruldu. Biz de bu bağlamda, Danimarka'daki Ombudsmanlık sistemini incelemek üzere uzman arkadaşlarımla birlikte Kopenhag'a geldik. İlk ziyareti İshoj Belediye Başkanına yaptık. Belediye Ombudsmanlığı hakkında kendisine sorularımız oldu. Yeterince bilgilendik. Bizi memnun eden bir başka konu da bu şehrin nüfusunun yüzde 30'unun göçmen olması ve onların da çoğunluğunu Türklerin oluşturması. Belediye Başkan Yardımcısının Seyit Ahmet Özkan'ın olması bizi daha çok memnun etti. Önümüzdeki günlerde diğer Ombudsmanlarla da görüşeceğiz'dedi.

TARAFSIZ OLMALI

Seyit Ahmet Özkan 'Konuklarımıza Ombudsman'ın görevleri, burada yaşayan Türkler hakkında bilgiler sunduk. Türkiye'de Ombudsman mekanizmasının kurulmuş olması çok sevindirici. Danimarka'daki gibi tarafsız ve iktidarın etkisi altında kalmadan görev yaparsa, sanıyorum ki bir çok haksızlığın giderilmesi ve kamu kuruluşlarının aldıkları yanlış kararların düzeltilmesinde önemli rol oynayacaktır. Kanunların işlemesi açısından Ombudsman kurumu çok önemlidir. Danimarka'da benim de iş yerim olan Ombudsman'a hiçbir siyasi gücün etkisi altında bırakma şansı yoktur'dedi. Seyit Ahmet Özkan Türk heyetini İshoj şehrini gezdirdi. Alış veriş merkezlerindeki Türklerle tanışan ve onların hatırlarını sunan Türk heyeti bölgedeki Türkler tarafından da sevgiyle karşılandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danimarka'da Ombudsman Modelini İncelediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement