Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Cnn International'da Konuştu. - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Cnn International'da Konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Cnn International\'da Konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül NATO zirvesi için gittiği Amerika'da CNN International'ın deneyimli muhabiri Christiane Amanpour'un uluslararası gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

26.05.2012 01:18

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül NATO zirvesi için gittiği Amerika'da CNN International'ın deneyimli muhabiri Christiane Amanpour'un uluslararası gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'deki sorunun çözümünde 6 maddelik Annan Planının son şans olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, "Kesinlikle Annan Planının tam olarak uygulanmasını çok yakından takip etmeliyiz. Bu yüzden Suriye'de daha çok (BM) gözlemcisine ihtiyacımız var. 300 gözlemci yeterli değil. Aslında Suriye'de birkaç bin gözlemci olmalı" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Amanpour'un 'Annan Planının öngördüğü şekilde, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'in görevi bırakacağı yönünde umudunuz var mı?' sorusuna şunları söyledi: "Suriye'de halkı mutlu ve refah içinde görmek istiyoruz. Biz, 6 maddelik Annan Planının Suriye'nin düzenli bir şekilde dönüşümü için son şans olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de Annan Planının tam olarak uygulanmasını istiyoruz. Eğer tam olarak uygulanmazsa, orada sorunlar daha da kötü bir hale gelecektir."

'Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesi ya da uluslararası toplumu müdahale etme yönünde ikna etmesi için daha ne kadar zaman geçmesi gerekiyor?' sorusu üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, "Bu uluslararası bir meseledir, bu yüzden de bu konu BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ele alınmıştır. Burada hep birlikte olmalıyız ve kesinlikle Suriye'de halkın meşru hakkını desteklemeliyiz, hepimiz Suriye halkının talebinin arkasında durmalıyız" dedi.

Türkiye- İsrail ilişkilerinin iyiye gitmesi yönünde umutlu olup olmadığının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: "Bunu biz tercih etmedik. İki ülke arasındaki ilişkiler bizden dolayı bozulmadı. İlişkileri düzeltmek İsrail'e kalmış. İsrail hükümeti ilişkileri düzeltmek isterse bazı adımlar atması gerek. Adımların ne olduğunu da iyi biliyorlar. İsrail uluslararası bir yardım konvoyuna saldırdı, sahilden 72 mil ötede açık denizde 9 insanı öldürdü. Türkiye'nin meşru talebi İsrail'in özür dilemesi ve tazminattır."

DHA (RT)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Cnn International'da Konuştu. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement