Çözüm Sürecindeki Asli Aktör Hükümettir" - Son Dakika
Güncel

Çözüm Sürecindeki Asli Aktör Hükümettir"

Çözüm Sürecindeki Asli Aktör Hükümettir"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı: "Çözüm sürecindeki asli aktör kesinlikle hükümettir.

21.10.2014 13:27

MÜMİN ALTAŞ - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Çözüm sürecindeki asli aktör kesinlikle hükümettir. Bunun dışında asli bir aktör, tayin edici bir güç, terazinin öbür kefesinde başka bir ağırlık söz konusu değildir" dedi.

Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecini Türkiye'nin demokratikleşmesinin bir parçası olarak gördüklerini belirterek, bundan bağımsız ayrı bir çözüm süreci şeklinde bir anlayışın söz konusu olmadığını anlattı.

Bir ülkenin demokratikleşmesinin "devletin milleti"nden, "milletin devleti"ne geçilmesi olduğunu ifade eden Bostancı, Cumhuriyet kurulduğunda dönemin egemen paradigması içinde devletin kendisine uygun bir millet inşa etmek istediğini ancak demokrasiyle devlete atfedilen rolün birbiriyle bağdaşmadığını söyledi.

Türkiye'de demokrasi yerleştikçe, "milletin devleti"ne doğru bir eğilimin görüldüğünü dile getiren Bostancı, "Biz demokratikleşme süreci derken, çözüm süreci denilirken esasen bunu demokratikleşmenin bir parçası olarak görüyoruz. Amaç, milletin devletine geçilirken, bu ülkede kendisini farklı hissedenlerin de siyasal sistemin içinde olacağı bir yapı kurmak. İnsanların siyasi müzakerelere, olağan, meşru yollarla katıldığı, iktidar ilişkilerinde yer aldığı, kendilerini devletin ve milletin bir parçası olarak gördükleri bir yapı" diye konuştu.

"Hükümet bu ülkedeki herkesin temsilcisi"

Bostancı, bunu zorla değil, insanların rızalarıyla yapmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Çözüm sürecindeki aslı aktör kesinlikle hükümettir. Bunun dışında asli bir aktör, tayin edici bir güç, terazinin öbür kefesinde başka bir ağırlık söz konusu değildir. Tabi ki farklı aktörler var. Elbette hükümet onlarla konuşacak. Bu mevzular gündeme geldiğinde İmralı, HDP, Kandil bunlara ilişkin elbette görüş ve değerlendirmeler alınır ama hiç kimse şöyle düşünmesin; Bunların her biri terazinin öbür kefesinde, hükümet de diğer kefesinde, öyle bir şey yok."

Hükümetin bu ülkedeki herkesin temsilcisi olması sıfatıyla problemlerin muhatabı olan grup, çevre ve problem yaratanlarla görüşerek, Türkiye'nin normalleşmesini sağlayacağını anlatan Bostancı, "Çözüm sürecinin asli aktörü hükümettir, devlettir. Diğer unsurlarla görüşür ve bu yolu sürdürür" dedi.

Bostancı, sürece yönelik zaman zaman gerilim yaratıcı, "buradan döneriz haa.." diye efelenen bir takım değerlendirmelerin yapıldığına dikkati çekerek,  bunların birer veri kabul edilebileceğini ancak asıl olanın, devletin ve hükümetin kararlı bir şekilde bu süreci ilerletmesi olduğunu vurguladı.

"Hem kamu düzenini sağlarız hem de çözüm sürecini ilerletiriz"

Birisinin "şöyle" veya "böyle" demesinin kendilerini ilgilendirmeyeceğini dile getiren Bostancı, şöyle devam etti:

"Birileri yarın başka türlü bir vaziyet alma lüzumunu hisseder yeniden şiddete eğilim göstermeye kalkarlarsa devletin asli görevi kamu düzenini sağlamaktır. Biz hem kamu düzenini sağlarız hem de bu çözüm sürecini ilerletiriz. Milletin devleti olma niteliğini bu toplumun siyasal ve toplumsal hayatına yerleştirmekle mükellefiz.  'Ahmet şöyle dedi, Mehmet böyle dedi' diye tekrar oturup farklı şekilde düşünülecek bir konu değil. Elbete İmralı, HDP önemli. Kandildeki insanların pozisyonlarını dikkate alırız ama şu bakımdan; elinde silahlı bir güç olduğu için değil. Sonuçta 30 yıllık süreç içinde yaşananlar belli. Bu yaşananların bir tarafında da Kandil vardı."

Bostancı,  kamu düzenini sağlamakla mükellef bir siyasi irade olarak topluma rahatsızlık vermeye kalkan kim olursa buna mani olmakla mükellef olduklarını belirtti.

"Kürtler ve Türkler doğal müttefik"

Bostancı, bölgede Türkler ve Kürtler'in doğal müttefik olduklarını, Kobani'yi ve çeşitli yerleri bahane ederek buradan bir şantaj siyaseti çıkarmanın doğru olmadığını aktardı.

Yapılan eylemlerin ve şantajın arka planının olmadığına dikkati çeken Bostancı, "Gerçekçi olmak lazım. Yapılması gereken süreci ilerletip Kürtlerin ve Türklerin doğal ittifak halini daha da ileriye götürmektir. Bu bölgede ancak huzur ve sükun sahibi insanlar kazanır. Çatışanlar değil" ifadelerini kullandı. - Amasya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çözüm Sürecindeki Asli Aktör Hükümettir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement