Çok Sakız Çiğneyenler Dikkat! - Son Dakika
Güncel

Çok Sakız Çiğneyenler Dikkat!

Çok Sakız Çiğneyenler Dikkat!

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Dentram Diş Sağlığı Klinikleri Kurucusu Prof. Dr. Serhat Yalçın, çok sakız çiğnemenin çene eklemlerinde rahatsızlıklara yol açtığına dikkat çekti.

10.04.2014 13:39

Uzmanlar sakız çiğnemeyi sevenleri uyarıyor. Her konuda olduğu gibi sakızın da çoğu zarar azı şekersizse yarar…

Çok sakız çiğneyenlerde çene eklemi rahatsızlıklarının daha fazla görüldüğünü belirten İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın, "Her konuda olduğu gibi sakızın da azı karar çoğu zarar" dedi. Yalçın, çene hareketlerinde kısıtlılık olanları, çenesinden ses gelenleri, kulağı rahatsız olmadığı halde kulakta ağrı hissedenlerin çene uzmanına gitmelerini tavsiye etti.

Minyon ve Zayıf Kadınlarda Çene Rahatsızlığı Daha Sık Yaşanıyor

Minyon ve zayıf kadınlarda çene rahatsızlıklarının daha fazla göründüğünü aktaran Yalçın, bunun doğanın bir kanunu olduğunu belirtti. Yalçın, "Çok sakız çiğneyenler ile çene yapısı daha narin olanlarda çene eklemlerinde daha sık rahatsızlık oluyor. Yapılarından ötürü kadınlarda çene rahatsızlıkları erkeklere oranla daha fazla görülüyor" şeklinde konuştu.

Sakız Çiğnemek Yüz Güzelliğini Etkiliyor

Sakız çiğnemenin çürük oluşumunu azaltması gibi kanıtmanmış faydalarıvardır. Ama Çok sakız çiğnemenin çene sağlığının yanısıra yüz güzelliğini de olumsuz etkilediğini belirten Yalçın, "Sakız çiğnenen tarafdaki yüz – yanak kasları daha fazla kullanıldığı için yüzde simetrinin bozulma ihtimali oluşuyor. Bu nedenle yemeklerden sonra diş fırçalama imkanı olmadığı durumlarda şekersiz sakız kısa süreli çiğnenebilir. O da ağızda her iki tarafla eşit zamanda çiğnemek gerekli" dedi. Sakız çiğnemenin eklem hastalığına neden olacağı ile ilgili bilimsel bir yayın olmamakla beraber eklem hastalığının belirtileri görülen veya hastası olan kişilerde aşırı sakız çiğnemek hastalığı daha kötü hale getirmektedir.

Yalçın çenesinde şu belirtiler olanların uzmana görünmelerini tavsiye etti:

Çene hareketlerinde kısıtlılık varsa,
Çeneden ses geliyorsa,
Kulak rahatsızlığı olmadığı halde kulak ağrısı varsa,
Çenedeki ses gelirken ses aniden kaybolup ağrı ve kısıtlılık oluşmuşsa
Ağzını açamamaya başlamışsa,

Aşağıdaki davranışlar (Temporomandibular eklem )TME bozukluklarına neden olabilir :

1. Diş gıcırdatma ve diş sıkma (bruksizm) . Bu hareket eklemin içine bulunan diske aşırı yük binmesine neden olur. Psikolojik kaynaklı olmasına rağmen engellenmesi zordur. Ama zararlı etkisini azaltmak için gece plağı denilen plaklar yapılarak hastaya gece yatarken takması önerilir. Çiğneme kaslarına botox uygulanmasıda yapılmaktadır.hastalarımız ın çoğu bu alışkanlıklarından habersiz olabilir. Eğer sabah kalktığımız zaman çenelerde yorgunluk ve kulak ağrısı ile uyanıyorsak siz de diş gıcırdatma veya sıkma olabilir.

2. Çok sakız çiğneme veya tırnak ısırma. Şekersiz sakız çiğnemenin faydaları vardır. Dişlerde çürük oluşumunun azalmasına yardımcı olurlar. Ama çok çiğnersek yüz ve yanak kaslarımızda şişlik (hipertrofi) olabilr. Bu da hastaların görünümlerinde bozulmaya veya tek taraflı çiğneniyorsa asimetriye neden olur.

3. Diş sorunları ve dişlerde çapraşıklık (Maloklüzyonu) ve diş eksiklikleri . Hastaların iyi çiğneyememelerine veya tek taraflı çiğnemelerine neden olur. Tek taraflı çiğneme TME sorunlarına neden olabilir.

4. Daha once geçirilmiş travma ve çene kırıkları TME bozukluklarına yol açabilir.

5. Stres deşarj olamamış sinirsel bir enerjiye neden olur. Buda çene kaslarında gerginlik ve ağrı oluşturur. Stres altında insanlar bilinçli ya da bilinçsiz diş sıkma ve gıcırdatmaya neden olur.

6. Kötü iş alışkanlıkları: Örneğin baş ve omuz arasında telefon tutarak konuşmak, TME bozukluklarına neden olabilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çok Sakız Çiğneyenler Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Gamze çelikkol: Bu haber faydalı bence 1 0 Yanıtla
  • Cemre çelikkol: Ben sakız çiğnemeyi seviyorum fakat hiç çene doktoruna gitmedim. Bu haber bilfiil bence 1 0 Yanıtla
  • selami: Peki çok sakız çiğnediğim için oluşan şişlikler nasıl geçer ? 1 0 Yanıtla

Advertisement