Çin, Kuşak ve Yol İşbirliği için çok boyutlu bir bağlantı ağı kuracak - Son Dakika
Güncel

Çin, Kuşak ve Yol İşbirliği için çok boyutlu bir bağlantı ağı kuracak

Çin, Kuşak ve Yol İşbirliği için çok boyutlu bir bağlantı ağı kuracak

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'in yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliğine yönelik ortak arayışta çok boyutlu bir Kuşak ve Yol bağlantı ağı kuracağını belirtti. Xi, Çin-Avrupa Demiryolu Ekspres hattının gelişimine hız vereceğini, trans-Hazar uluslararası ulaşım koridoruna katılacağını ve Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi İşbirliği Forumu'na ev sahipliği yapacağını söyledi. Ayrıca, Çin'in diğer ülkelerle birlikte Avrasya kıtası boyunca doğrudan demiryolu ve karayolu taşımacılığı ile birbirine bağlanan yeni bir lojistik koridoru inşa edeceğini ifade etti.

18.10.2023 10:00

BEİJİNG, 18 Ekim (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kuşak ve Yol uluslararası işbirliğinin son 10 yıl içinde yürürlüğe girdiğini, hızla büyüdüğünü ve verimli sonuçlar doğurduğunu belirtti.

Xi, Çarşamba günü Beijing'de 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'nun açılış töreninde yaptığı açılış konuşmasında, inisiyatif çerçevesindeki işbirliğinin Avrasya kıtasından Afrika ve Latin Amerika'ya kadar uzandığını ve Kuşak ve Yol işbirliği anlaşmalarına 150'den fazla ülke ile 30'u aşkın uluslararası kuruluşun imza attığını söyledi.

Forumun üçüncüsünün düzenlendiğini hatırlatan Xi, Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında 20'den fazla alanda çok taraflı işbirliği platformlarının kurulduğunu ifade etti.

Kuşak ve Yol işbirliğinin, "taslak çizimi"nden "detayların belirlenmesi"ne, planların ise gerçek projelere dönüştüğünü belirten Xi, çok sayıda imza projenin ve insanı merkeze alan "küçük ama akıllı" programların başlatıldığını kaydetti.

Xi konuşmasında, yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliği için yol gösterici ilkelerin de altını çizdi.

Cumhurbaşkanı, "Yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliği için 'birlikte planlama, birlikte inşa etme ve birlikte faydalanma' ilkesini; açık, yeşil ve temiz işbirliği felsefesini, ayrıca yüksek standartlı, insan odaklı ve sürdürülebilir işbirliği hedefini içeren önemli yol gösterici ilkeler belirlendi" dedi.

Xi, Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında oluşturulan ve kara, deniz, hava ve interneti kapsayan küresel bağlantı ağının, yeni dönemde binlerce yıllık İpek Yolu'na yeni bir canlılık kazandırdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı, Kovid-19 pandemisi patlak verdiğinde Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin hayat kurtarıcı bir rol üstlendiğini ifade etti.

Çin'in diğer ülkelere 10 milyardan fazla maske ve 2,3 milyar doz aşı sağlayıp 20'den fazla ülkeyle ortaklaşa aşı ürettiğini hatırlatan Xi, ülkesinin inisiyatife üye ülkelerdeki Kovid-19 ile mücadele çabalarına özel katkıda bulunduğunu söyledi. Xi, pandeminin Çin'i vurduğu dönemde ise 70'ten fazla ülkenin kıymetli desteğini aldıklarını belirtti.

Xi, "İnisiyatif, insanlığın herkes için kalkınmaya yönelik ortak arayışını temsil ediyor" dedi.

Kuşak ve Yol işbirliğinin medeniyetler, kültürler, sosyal sistemler ve kalkınma seviyeleri arasındaki farklılıkları aştığını belirten Xi, işbirliğinin ülkeler arasındaki etkileşim için yeni bir yol açtığını ve uluslararası işbirliğine yönelik yeni bir çerçeve oluşturduğunu kaydetti.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Çin, Kuşak ve Yol İşbirliği için çok boyutlu bir bağlantı ağı kuracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement