Cihan Pehlivanı, Beyaz Perdeye Taşınıyor - Son Dakika
Güncel

Cihan Pehlivanı, Beyaz Perdeye Taşınıyor

Cihan Pehlivanı, Beyaz Perdeye Taşınıyor

Balıkesir'de çekimleri süren 'Yenilmeyi Düşünmedi' filminde, Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıracak sanatçı Göksel Kaya ve filmin başrolünü üstlenen Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ı oynayacak Savaş Yıldırım AK Partili Karesi Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz'ı makamında ziyaret etti.

06.01.2015 17:54

Balıkesir'de çekimleri süren 'Yenilmeyi Düşünmedi' filminde, Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıracak sanatçı Göksel Kaya ve filmin başrolünü üstlenen Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ı oynayacak Savaş Yıldırım AK Partili Karesi Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Yücel Yılmaz, Atatürk makyajıyla gelen konuğunu, "Hoşgeldiniz paşam" diye karşıladı. Göksel Kaya Atatürk'e benzerliği ile dikkat çekti.

Karesi Belediyesi'nin sponsor olduğu dünyaca ünlü, Cihan Pehlivanı olarak anılan Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hayatını konu alan sinema filminin oyuncuları Savaş Yıldırım ve Göksel Kaya, bugün Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ı ziyaret etti. Karesi Belediyesi'nin 'Cihan Pehlivanı' Kurtdereli Mehmet'in hayatını anlatmak için güzel bir yola çıktığını vurgulayan Göksel Kaya, "Film için verdiğiniz büyük destekleri biliyoruz. Bundan dolayı sizlere yürekten teşekkür ediyorum. Ben de eski bir pehlivanım. Cihan pehlivanının hayatının beyaz perdeye aktarılacak olması bizleri duygulandırdı" dedi.

ATATÜRK TE GÜREŞİRDİ

Mustafa Kemal Atatürk'ün de ata sporu güreşi yaptığını belirten Göksel Kaya, "Ulu önder Atatürk, Çankaya Köşkü'nde askerleri güreşirken görüyor. Bir askerin önüne geleni yendiğini izleyen Atatürk, askerin yanına gidiyor. Paşayı gören herkes toparlanıyor. Başpehlivana dönen Atatürk, 'Herkesi yendiğini gördüm, hadi benimle de güreş' diyor. Başpehlivan ise, 'paşam yedi düvel sizin sırtınızı yere getiremedi, ben nasıl sizi yeneyim' cevabını veriyor. Bu da Atamızın güreşe ne kadar çok meraklı olduğunu gösteriyor" dedi.

"GÜREŞİ SEVDİRECEĞİZ"

Göksel Kaya'yı "Hoşgeldiniz paşam" diyerek karşılayan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hayatını anlatan 'Yenilmeyi Düşünmedi' filmiyle cihan pehlivanını dünyaya tanıtmayı ve ata sporu güreşi sevdirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Çekimleri devam eden filmde Kurtdereli Mehmet Pehlivan ve Atatürk'ün birlikte olduğu bir sahne olacağını ifade eden Başkan Yılmaz, Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ı canlandıran Savaş Yıldırım ile Göksel Kaya'ya teşekkür etti. Savaş Yıldırım, tüm dünyaya nam salmış cihan pehlivanı rolünü üstlenmekten büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.

KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN KİMDİR?

1869 yılında, bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Deliorman'da doğdu. 1.92 m boyunda ve 148 kilo ağırlığında idi. 21 yaşında Koca Yusuf'un karşısına çıktı. 1899 yılında Avrupa'ya gitti. Burada, Callmett, Pitejenski ve Dumas gibi ünlü güreşçileri yendi. Galibiyetler listesine Hintli Gulan, Macar Caya, Rus Baradonow ve Alman Müller'i de ekledi. 1911'de 32 gecede 43 müsabaka yaptı. "Cihan şampiyonu" ilan edildi. 1938 yılında Balıkesir'de yaşamını yitiren Mehmet Pehlivanın diğer pehlivanlardan ayıran ve kendisine Atatürk tarafından 1931 yılında bin Lira ödül verilmesine sebep olan, "Ben güreşirken bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için herşeyi yapardım" sözleridir. Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın Köyü olan Karesi İlçesi'ne bağlı Kurtdere Mahallesi'nde her yıl, adına yağlı güreşler düzenlenmektedir. Balıkesir'de adını taşıyan spor salonu ve kendisinin büyük boyutta bir heykeli bulunuyor. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cihan Pehlivanı, Beyaz Perdeye Taşınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement