Chp'li Toprak'tan Su Kanunu Tasarısı'na Tepki - Son Dakika
Güncel

Chp'li Toprak'tan Su Kanunu Tasarısı'na Tepki

Chp\'li Toprak\'tan Su Kanunu Tasarısı\'na Tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Su Kanunu Tasarısı'nın, öncelikle tüm toplumun geleceğini ilgilendirmesi nedeniyle, açık ve şeffaf biçimde tartışılması gerektiğini belirtti.

27.01.2013 12:11

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Su Kanunu Tasarısı'nın, öncelikle tüm toplumun geleceğini ilgilendirmesi nedeniyle, açık ve şeffaf biçimde tartışılması gerektiğini belirtti.

Toprak yaptığı yazılı açıklamada, "Hükümet her zaman olduğu gibi kapalı kapılar ardında bir tasarı hazırladığı gibi, şimdi de muhtemelen bir gecede bunu TBMM'ye getirip komisyon ve genel kuruldan çoğunluğuna dayanarak geçirecektir" dedi. Tasarıyla yeraltındaki durgun veya hareket halindeki sular, kaynak suyu, memba, çay, dere, nehir, ırmak, tabii ve suni göller ile geçiş ve kıyı suları, özetle tüm su kaynaklarının 49 yıllığına devredilmesi, özelleştirilmesi, uluslararası veya yerli su işletmecilerine satılması, kullanım hakkının devrinin öngörüldüğünü belirten Toprak şunları kaydetti:

"Tüm topluma ait ülke su varlığının, böyle bir devre konu edilmesi düşünülemez. Su kaynaklarımızın akış, debi ve birikimleriyle, kendini yenileme ölçümlerini yapan Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nin (EİEİ) kapatılması, bu alanda ciddi bir boşluk doğurmuştur. EİEİ'de mevcut, yılların deneyimi ve uzmanlığı bir günde yok edilmiştir. Şimdi tasarıda, bu konulardaki çalışmaların Bakanlık tarafından yapılacağı veya yaptırılacağı öngörülmektedir. Yani devlet EİEİ'nin yaptığı görev ve hizmetleri yerli ve yabancı şirketlerden parayla satın alacaktır. O halde EİEİ neden kapatıldı? Daha da önemlisi tarımsal sulama amaçlı su kuyularına, artezyenlere otomatik sayaç okuma sistemi takılması öngörülmektedir. Bu ise, küçük çiftçinin kullandığı suyun iyice pahalılaşması, çiftçinin yoksullaştırılması, zaten sulama suyu parasını ödeyemeyen çiftçinin tümüyle üretimden, sulamadan, tarımdan uzaklaştırılmasıdır. Böylesine kritik önemdeki, stratejik düzenlemeleri içeren bu tasarı, derhal kamuoyuyla paylaşılmalı, en geniş şekilde her zeminde tartışılmalıdır." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp'li Toprak'tan Su Kanunu Tasarısı'na Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement