Çernobil'in Yıl Dönümünde "Nükleere Hayır Yürüyüşü" - Son Dakika
Güncel

Çernobil'in Yıl Dönümünde "Nükleere Hayır Yürüyüşü"

Çernobil\'in Yıl Dönümünde "Nükleere Hayır Yürüyüşü"

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Çernobil Nükleer Santral Felaketi'nin 28. yıl dönümünde, "Nükleere Hayır Yürüyüşü" düzenledi.

26.04.2014 14:03

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Çernobil Nükleer Santral Felaketi'nin 28. yıl dönümünde, "Nükleere Hayır Yürüyüşü" düzenledi.

Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen nükleer karşıtları, burada sloganlar atarak nükleere karşı tepkilerine dile getirdi. Özellikle küçük yaşta çocukların döviz taşıyıp, slogan atması ilginç görüntüler oluşturdu. Buradan Balıkçı Barınağı'nın karşısında bulunan Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Merkezi önüne kadar yürüyen NKP üyelerine, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk de destek verdi.

Nükleer karşıtları adına açıklama yapan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Çernobil Nükleer Santral Felaketi'nin tarihin en büyük nükleer santral kazası olduğunu ifade ederek, "Kaza sonucunda atmosfere salınan radyasyonun, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının 200 katı olduğu kanıtlanmıştır. Dünya tarihinin en büyük nükleer santral kazası olan Çernobil Faciası'nın zararlarını, dünya 28 yıldır hala çok ağır ödüyor. Bütün dünya ülkelerinde yaşayan milyonlarca insan kazadan sonra yayılan radyasyondan çok olumsuz etkilendi. Çocuklar sakat ve lösemili doğdu. Kazanın ardından geçen 28 yıllık süre içinde bölgede yaşayan insanların vücutlarında bağışıklık sisteminde yetersizlikler ve genetik yapının bozulması ile kanser oluşumunun hızlandığı, ölümlerin arttığı ve o bölgede radyasyonun kirliliği yüzünde tarımın, hayvancılığın çok olumsuz etkilendiği araştırma sonuçları olarak dünya kamuoyuna yansıdı" dedi.

Çernobil'den sonra dünyada 1 milyon insanın öldüğünü kaydeden Aslan, "Çernobil sanığı olan Rusya Akkuyu ve Fukişima'nın sanığı Japonya kendi ülkesindeki tüm nükleer santralleri kapatmasına rağmen utanmadan Sinop'ta ülkemizi felakete sürükleyecek nükleer santral kurmak için çalışmaktadır. Çernobil Felaketi; dünyaya nükleer santrallerin çok pahalı, güvensiz, kaza riskinin çok yüksek olduğunu, çevre ve insan sağlığına verdiği zararlarının telafisinin mümkün olmadığını ve bu zararların kuşaklar boyu, binlerce yıl devam ettiğini, en son teknolojinin kullandığı nükleer santrallerde bile kazaların engellenmediğini, nükleer santrallerinin çok büyük ve geri dönülmez bir çevre kirliliği ve çok yüksek toplumsal maliyetlere neden olduğunu bilimsel olarak kanıtlamıştır. Başta Akkuyu'da ve Sinop'ta olmak üzere ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santrallerin kurulmasına, 'Çernobil bir daha asla' sloganı ile izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından, nükleer karşıtları olaysız şekilde dağıldı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çernobil'in Yıl Dönümünde 'Nükleere Hayır Yürüyüşü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement