Çernobil Faciası Sinop' Ta Anıldı - Son Dakika
Güncel

Çernobil Faciası Sinop' Ta Anıldı

Çernobil Faciası Sinop\' Ta Anıldı

Sinop Çevre Platformu üyesi yaklaşık 200 kişi, Uğur Mumcu Meydanı'nda basın açıklaması yaparak, 25 yıl önce meydana gelen Çernobil faciasını andı.

26.04.2011 18:45

Sinop Çevre Platformu üyesi yaklaşık 200 kişi, Uğur Mumcu Meydanı'nda basın açıklaması yaparak, 25 yıl önce meydana gelen Çernobil faciasını andı.

Sinop Çevre Platformu üyesi olan yaklaşık 200 kişi, Çernobil faciasının 25'inci yıl dönümünde bugün Uğur Mumcu Meydanı'nda bir araya geldi. Türkiye'de yapılması planan nükleer santrallerin tehlikelerine dikkat çeken kalabalık adına konuşma yapan dönem sözcüsü Metin Gürbüz, 25 yıl önce 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna'da bir insanlık faciasının yaşandığını söyledi. Radyasyonun Türkiye'yi de etkilediğini dile getiren Gürbüz, şöyle dedi:

"Avrupa ülkeleri kendi halklarını uyarırken, bizde siyasiler ve yetkililer, önlem almak yerine, her konuda olduğu gibi tehlikeyi gizleme yolunu seçtiler. Halkımızın sağlığını hiçe sayarak TV ekranlarında çay içtiler. 1986 yılında üretilen 145 bin ton radyasyonlu çay, bir önceki yıldan kalan 55 bin ton temiz çayla harmanlanarak bizlere içirildi. Radyasyonla kirlendikleri için ihraç edilemeyen veya satıldıkları ülkelerden geri gönderilen fındıkları okullarda çocuklarımıza, kışlalarımızda askerlerimize yedirdiler. 25 yıl önce yaşanan felaket, bu gün her evde bir kanser vakasına, Karadeniz bölgesindeki ölümlerin her ikisinden birinin kanser kaynaklı olmasına neden oldu. "

Japonya'nın Fukuşima kentinde meydana gelen deprem nedeniyle nükleer felaket yaşandığına dikkat çeken Metin Gürbüz, artık atom çağınının sonuna gelindiğini söyleyerek, "Türkiye'de ise hükümet nükleer enerjisinden vazgeçtiğini açıklayacağına; halka, nükleer karşıtlarına meydan okuyor. Hem Japonya'daki felaketi küçümsüyor, hem de nükleer santral yapmakta ısrar edeceğini gösteriyor. Türkiye'nin nükleer santral kurma konusundaki ısrarını anlamıyoruz" diye konuştu. Gürbüz, Mersin- Akkuyu

ve Sinop- İnceburun'a yapılması plananan nükleer santrallere karşı olduklarını belirtti. 200 kişilik grup basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı. - Sinop

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çernobil Faciası Sinop' Ta Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement