Cansız Manken Üzerinde Meme Muayenesi Utandırdı - Son Dakika
Güncel

Cansız Manken Üzerinde Meme Muayenesi Utandırdı

Cansız Manken Üzerinde Meme Muayenesi Utandırdı

2 Yıl Önce Kurulan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi, Uzunmehmet İlköğretim Okulu'nda Öğrenci Annelerine Meme ve Rahim Kanseri Eğitimi Verdi.

18.01.2011 14:14

ZONGULDAK Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde 2 yıl önce kurulan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM), Uzunmehmet İlköğretim Okulu'nda öğrenci annelerine meme ve rahim kanseri eğitimi verdi. Eğitimde, cansız manken üzerinde meme kanseri muayenesinin nasıl yapılacağı gösterilirken, bazı kadınlar utandı.KETEM'de görevli ebe hemşire Havva Demirtaş tarafından okulun bilgisayar sınıfında verilen eğitime katılımın az olması dikkat çekti. Havva Demirtaş, meme, rahim ağzı, prostat ve kolon kanserlerinin belirtileri, tedavileri konusunda eğitim verdi. Demirtaş'ın, cansız manken üzerinde kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılacağını uygulamalı göstermesi sırasında bazı kadınların utandıkları görüldü. Basın mensuplarının da sınıfta bulunması nedeniyle 2 saat süren eğitimi çekingen tavırlarla izleyen kadınlar, eğitimin ardından soru-cevap bölümünde soru sormaya çekindi. Bazı kadınlar, sıkıntılarını, yanındaki arkadaşı aracılığıyla anlatmaya çalıştı.

Havva Demirtaş, yılda 4 bin 500 kişiye bu eğitimleri verdiklerini, ancak katılımın daha fazla olması gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Eğitimlerde şimdiye kadar yaptığımız taramalarda 8 meme kanseri vakası tespit ettik. Hepsi de erken dönemde tespit edildiği için memeleri alınmadan şu anda hayatlarına devam ediyor. Ayrıca 1 tane de rahim ağzı kanseri tespit ettik ve o da erken tanı ile tedavisi yapıldı ve hayatını sürdürüyor" dedi.

Eğitimler sırasında bazı kadınların utandıkları için bazı sorunlarını anlatmaktan çekindiklerini belirten Demirtaş, "Kadınlarımızın bu konuda çekinmelerine gerek yok. Erken teşhis çok önemli" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cansız Manken Üzerinde Meme Muayenesi Utandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement