Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirinden Adres Bildirimi Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirinden Adres Bildirimi Uyarısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirinden Adres Bildirimi Uyarısı

Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim.

03.03.2012 11:38

Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim: 'Yurtdışındaki hiçbir vatandaşımız kesinlikle ne prim, ne de ceza ödesin'

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim Hollanda'daki Türkleri uyardı. Şubat sonunda sadece gelir testi yaptırmanın süresi bittiğini söyleyen Sevim, 'Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK)size bir bildirim gelmiş ise zaman geçirmeden adres bildiriminde bulunun' diyerek vatandaşları uyardı.

Adres bildirimi konusunda Hollanda'daki konsolosluklarda yığılma olmamasını 'Ya vatandaşımız konuyu iyi anlamadı veya posta yoluyla adres bildirimi yapıyor' şeklinde yorumlayan Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim, adres bildirimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

1 Ocak 2012'de başlatılan Genel Sağlık Sigortası (GSS) çerçevesinde, emeklilik ve sosyal güvenlik sistemin dışındakilere gelir testi için mektup gönderilmesini değerlendiren Mehmet Sevim, 'Yurtdışındaki hiçbir vatandaşımız kesinlikle ne prim ödesin, ne bir ceza ödesin. Ama bir an öncede bu olumsuzlukların oluşmaması içinde adreslerini değiştirmeleri gerekir. Zaten vatandaşlarımız bunu biliyor. Eğer Türkiye'de herhangi bir işlem yapmışlarsa bir mal alıp satmışlarsa veya herhangi bir şekilde Türkiye ile bir bağlantıları olmuşsa mutlaka Türkiye'deki adres kayıt sisteminde işlemleri vardır. Yurtdışında olduklarını daha sonradan bildirmişlerse, yani birinci adres olarak yurtdışını göstermişlerse bu vatandaşlarımızın zaten hiçbir şey yapmasına gerek yok. Bu vatandaşlarımıza zaten bildirim gitmedi. Adres kayıt sisteminde vatandaşın adresi yurtdışı olarak görünüyorsa zaten sosyal güvenlik kurumu onlara bildirim göndermedi. Bildirim, sadece adres kayıt sisteminde adresleri Türkiye olarak görünenlere gitmiştir. Bildirim alan vatandaşlar, çok hızlı bir şekilde birinci adreslerini yurtdışı olarak değiştirmelidirler' dedi.

CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANIR

Mehmet Sevim konu hakkında yaptığı açıklamada 'Vatandaşlarımız adres bildirimini her zaman yapabilirler. Sadece gelir testini yaptırmanın süresi Şubat sonunda bitti. Ancak adres bildirimini bir an önce yapmalıdırlar. Çünkü gelir testini yaptırıp sosyal güvenlik kurumuna gitmedikleri zaman, sosyal güvenlik kurumu tekrar işlem yapacak. Prim isteyecek, bununla ilgili cezai yaptırımlar uygulayacak.

Eğer vatandaşlarımız adres bildirimlerini yapmazlarsa sosyal güvenlik kurumu mutlak bu vatandaşlarımızdan hem prim isteyecek hem de ceza kesecek. Bu olumsuzluğun oluşmaması için bir an önce hiç vakit geçirmeden bu işi ciddiye alsınlar ve adres bildirimi yapsınlar? dedi.

'BİLDİRİMLERİ POSTA YOLUYLA YAPIN'

Konsolosluklar önünde yığılmanın önüne geçmek için adres bildiriminin posta yoluyla yapılmasının tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Sevim, 'Adres bildirimi için üç seçenek var. Birincisi bağlı bulundukları konsolosluklara giderek nüfus cüzdanı ibrazı ile adres bildirimi yapabilir. İkinci seçenek İçişleri Bakanlığı Nüfus ve vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün web sitesini ziyaret ederek bu sitede bulunan formu tükenmez kalemle doldurup nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte ya bağlı oldukları başkonsolosluklara veyahut ta bağlı oldukları Nüfus Müdürlüğü'ne iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla gönderecekler. Üçüncü seçenekte internette e-devlet web sitesi üzerinden elektronik imza yöntemiyle adres bildirimi yapılacak. Yalnız bu yöntemle adres bildirimi yapmak isteyenler mobil elektronik veya sayısal imza sahibi olması gerekiyor. Ama inanın bildirimler posta yoluyla yapılırsa konsolosluklar önünde de yığılmalar olmaz' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirinden Adres Bildirimi Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement