Çağın Hastalığı: "Alzheimer" - Son Dakika
Güncel

Çağın Hastalığı: "Alzheimer"

Çağın Hastalığı: "Alzheimer"

Nöroloji Uzmanı Dr.Banu Tamam, Alzheimer hastalığının yavaş başlayıp acımasızca ilerlediğini söyledi.

28.06.2012 12:20

Nöroloji Uzmanı Dr. Banu Tamam, Alzheimer hastalığının yavaş başlayıp acımasızca ilerlediğini söyledi. Hastalığı tamamen durduran veya geri döndüren bir tedavisinin bulunmadığına da ifade eden Tamam, "Erken tedavi ile hastalığın ilerleme hızında yavaşlama sağlanabiliyor" dedi.

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ş.Banu Tamam, Adana Eczacı Odası üyelerine çağın hastalığı olarak adlandırılan "Azheimer"

hakkında bir sunum yaptı. Nöroloji Uzmanı Dr. Banu Tamam, nüfusun yaşlandığını, hastalığın tedavi ve bakım maliyetlerini artırdığını, ifade ederek şöyle konuştu:

"Çağımızın hastalığı Alzheimeri bilmek artık daha kıymetli. Hasta yakınları üzerinde büyük yük. Hasta yakınlarının çoğu işini bırakıyor. Duygusal sorunlar yaşanıyor. Hasta yakınlarının çoğunluğunda davranış problemleri gözleniyor. Başlangıçta bir hasta ileride 2 hasta olabiliyor. Dünya ve ülkemiz giderek yaşlanıyor. Son 100 yılda insanoğlunun yeryüzünde kalma süresi yüzde 62 oranında uzadı. Türkiye, 2050 yılında 65 yaş üstü nüfusun normal nüfusa oranla daha kalabalık olması beklenen Çin, Hindistan ve Meksika'dan sonda 4 ülkeden biridir. Yaşlılar artık evlerinde ve yalnız yaşıyorlar. Sosyalliklerinin azalması yaşlanmayı hızlandırıyor."

KESİN TEDAVİSİ YOK

Nöroloji Uzmanı Dr. Banu Tamam, Alzheimer hastalığının çok ileri yaşlarda, aile öyküsü olanlarda, düşük eğitimliler, kafa travması geçirenlerde daha sık görüldüğünü söyledi. Dr. Tamam, Alzheimer Hastalığı'nı tamamıyla durduran veya geri döndüren kesin bir tedavi henüz olmadığını, ancak günümüzde klinik belirtileri ve günlük yaşam aktivitelerini mümkün olduğunca düzeltmeye yönelik ilaçlar kullanıldığını söyledi.

Hastalığa erken tedavi ile ilerleme hızında yavaşlama sağlanabileceğini ifade eden Dr. Banu Tamam Azheimer hastalığının hastaya bakan yakını üzerinde önemli derecede fiziksel ve psikolojik yük yarattığına da dikkat çekerek erken tanının önemine vurgu yaptı. Dr. Banu Tamam, hastalığın belirtileri ile ilgili de, "Unutkanlığınız için ne zaman endişelenmelisiniz? Dil, yargılama, anlama, dikkati toplama fonksiyonlarını da etkileyecek şekilde ilerliyorsa, davranış bozukluğu varsa, günlük işleri yapmakta zorluğun başlaması (yemek yapma, tek başına seyahat etme, araba kullanma, alışveriş), hafıza sorunu ve yetilerdeki kayıp günlük yaşamı sürdürmeyi engelliyor ve ciddi sorun yaratır hale gelmişse ! Unutkanlık süreklilik kazanmış ve zaman içinde ağırlaşıyorsa mutlaka hekime görününüz" diye konuştu.

Avrupa'da Demans İnsidansının İnme, Diyabet ve Meme Kanserine Göre Daha Yüksek olduğuna da dikkat çeken Dr. Banu Tamam, Demans'ın günlük yaşam işlevlerini bozacak derecede ve ilerleyici özellikte,bellek, konuşma, algılama, hesaplama, yargılama, soyut düşünme ve

problem çözme gibi işlevlerde bozukluklar olduğunu kaydetti.

(ADN-

28.06.2012 12: 00: 22

TSI

NNNN - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çağın Hastalığı: 'Alzheimer' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement