Büyükşehir İtfaiyesi'nden OSB'lere Danışmanlık - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir İtfaiyesi'nden OSB'lere Danışmanlık

Büyükşehir İtfaiyesi\'nden OSB\'lere Danışmanlık

Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki organize sanayi bölgelerine itfaiye teşkilatları kurulacak.

17.04.2012 11:38

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Bursa'da organize sanayi bölgelerine kurulacak olan itfaiye teşkilatlarına danışmanlık yapıp, eğitim verecek.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen toplantıda, organize sanayi bölgelerinin kendi itfaiye teşkilatlarını kurmaları konusu değerlendirildi. İtfaiye Dairesi Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak başkanlığında yapıldı. İtfaiye Dairesi Başkanı Orhan Doğan'ın yanı sıra toplantıya Müdahale Şube Müdürü Özcan Bayrak, Kimya Mühendisi Ramiz Topaloğlu, NOSAB Müdürü Mehmet Koçer, GÜSAB Müdürü İlker Erdoğan ve HOSAB Temsilcisi Çevre Mühendisi Hasan Öz de katılarak organize sanayi bölgelerindeki durumu anlattı. Şenocak, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nın Büyükşehir sınırlarındaki organize sanayi bölgelerinde sivil savunma kanunu ve OSB uygulama yönetmeliği gereği kurulacak itfaiye teşkilatlarıyla ilgili danışmanlık ve eğitim verebileceğini söyledi.

Sanayide öncü kentlerden biri olan Bursa'da yüzlerce yanıcı, patlayıcı maddelerin yangın riski oluşturduğu sanayi bölgelerinde gerekli eksiklerin tamamlanmasından yana olduklarını belirten Şenocak, "Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, bu bilinçle son 3 yıl içinde, 11 olan itfaiye istasyonunu 17'ye, araç sayısını 44'den 56'ya ve personel sayısını da 177'den 272'ye çıkararak teknik gücünü arttırdı" dedi.

Gerekli tedbirler alınıyor

Türkiye'de ilk olarak sanayi bölgelerinde yangın riski bilgi projesi kapsamında patlayıcı, parlayıcı yanıcı maddelerin isimleri doldurularak itfaiye komuta merkezinin bilgisayarlarına program olarak yüklendiğini de belirten Şenocak, "Burada olası çıkacak sanayi yangınlarına daha seyir halindeyken, itfaiye ekiplerine telsizle bildirilerek, etkin ve bilinçli müdahale etmelerini sağlamayı ve bu sayede can ve mal kaybını en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Yangında ilk 3 dakikada müdahalenin önemi büyüktür, sonrasındaki zamanda yangın büyümekte ve etkileri daha da artmaktadır. Bundan dolayı yangın önleyici tedbirlerin alınması zaruridir. Bunların en başında ise organize sanayi bölgelerinin sivil savunma kanunu ve OSB yönetmeliğine göre itfaiye teşkilatlarını kurmaları esastır. Bu konuda da İtfaiye Dairesi Başkanlığı'mız danışmanlık ve eğitim vermeye hazır" diye konuştu.

Bursa'da sanayi kuruluşlarının yaklaşık 10 milyar dolar civarında bir iş hacminin bulunduğunu belirten Şenocak, itfaiye teşkilatlarını oluşturmanın bu miktarın yanında küçük bir maliyet olarak kaldığına da işaret etti.

"Yangınlara daha etkin müdahale edilecek"

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Orhan Doğan ise organize sanayi bölgelerinin kendi itfaiye teşkilatlarını kurmaları halinde hukuki, maddi ve manevi avantajlarının olacağını belirtti. Doğan, OSB'lerin kanuni sorumluluklarını yerine getirirken, olası çıkacak yangınlara anında etkin müdahale edileceğini, bu sayede can ve mal kaybının en aza indirileceğini, olası çıkacak yangınlarda cezai müeyyidelere maruz kalınmamasını, yangın önlem raporu kendi itfaiyelerince verileceğinden yerinden hizmet alınmış olacağını da sözlerine ekledi.

İşletmelerin tesislerini yangın sigortası yapmaları durumunda bölgelerinde kendi itfaiye teşkilatları olduğundan sigorta poliçe ücretlerinde indirime gidileceğine de dikkati çeken Doğan, "İşletmelerde danışmanlık firmalarına yüksek rakamlar ödeyerek yangın önlemleri konusunda yangın riski analizlerini yaptırmaktadırlar. Oysa bu hizmetler organize sanayi itfaiyesi tarafından ücretsiz olarak yapılacaktır" dedi.

NOSAB Bölge Müdürü Mehmet Koçer de OSB'lerde kanuni zorunlulukların yanında insani olarak da itfaiye teşkilatlarının kurulması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi. Koçer, "Yakın bir gelecekte 1 itfaiye aracı almayı düşünüyoruz. İtfaiye teşkilatı kurulduğunda bina araç gereç ve personel istihdamının önemli bir gider oluşturacak" diye konuşurken; GÜSAB Müdürü İlker Erdoğan da her OSB'nin bir itfaiye teşkilatı kurma ideali olduğunu, kurulacak itfaiye teşkilatı için gerekli maliyetin ileride oluşturulacak bütçe ile sağlanacağını kaydetti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyükşehir İtfaiyesi'nden OSB'lere Danışmanlık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement