Bursa Valisi, Geleneksel Kestane Festivali'ni Açtı - Son Dakika
Güncel

Bursa Valisi, Geleneksel Kestane Festivali'ni Açtı

Bursa Valisi, Geleneksel Kestane Festivali\'ni Açtı

Bursa Valiliği, Yıldırım Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi tarafından 3'üncü Geleneksel Kestane ve Kestane Şekeri Festivali düzenlendi.

30.10.2013 17:59  Güncelleme: 17:58

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, "Kestaneyi şekere, tatlıya çeviren tek şehrin Bursa olduğuna işaret ederek, "Kestaneyle yapılan su böreğinden baklavasına, çeşitli yemeklere kadar her türlü kullanımı mevcut. Bizim şimdi en az kestane şekeri kadar kestaneyle yapılmış diğer ürünleri de Bursa'nın önemli değerleri haline getirmemiz lazım" dedi.

Bursa Valiliği, Yıldırım Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi tarafından 3'üncü Geleneksel Kestane ve Kestane Şekeri Festivali düzenlendi. Festivalde kestaneden yapılan baklavalar, pilav ve yemekler de ilgi topladı.

İLİMİZE KATMADEĞER SAĞLIYOR

Barış Manço Kültür Merkezi'nde organize edilen festivalde konuşan Vali Münir Karaloğlu, "Bursa'mız, tüm dünyada kestanesi ile Kestane şekeri ile büyük bir üne sahiptir. Çünkü Bursa, kestane türünün ekolojik isteklerine cevap verebilecek bir iklime ve uygun alanlara sahiptir. Halen ilimizde 13 bin hektar alan içerisinde ki 84 bin 900 kestane ağacından Yılda yaklaşık 3 bin ton kestane meyvesi toplanmaktadır. Ve ülkemiz kestane şekerinin yüzde 90"ı Bursa'da kurulu tesislerde işlenmektedir. Bu da gösteriyor ki kestane ilimize ekonomik bir katma değer sağlamaktadır. Bu katma değeri daha da artırmak adına Başta Valiliğimiz olmak üzere İlgili kurumlarımız her türlü çalışmayı yapmaktadır.

Bursa Orman Müdürlüğümüzün Hazırladığı 2013-2016 kestane eylem planı bu çalışmaların bir neticesidir. Kestane üretimi farklı illerimizde de yapılmaktadır. Ancak kestane şekeri üretiminin anavatanı Bursa'dır. Bu tip festivaller, ürünlerin tanıtımı için iyi bir fırsattır.

Hele de kestane şekerimizin Bir festivali olması, tanıtım için uygun bir zeminin hazırlanması demektir. Kestane şekeri Bursa'ya özgün bir üründür. Zaten Bursa denilince akla ilk gelenlerden biri kestane şekeri değil midir?

Kestane şekerini Bursa için bir marka değeri haline getiren, hafta içerisinde aramızdan ayrılan Atilla Tatveren'i Rahmetle, minnetle anıyorum. Allah rahmet eylesin.

Kestane şekeri festivalimize emeği geçen herkesi kutluyor bu festivalimizin üreticimize bereketler katmasını temenni ediyorum"

Açılışın ardından "en diri ve en güzel kestane yarışmasında maraval cinsi kestanesiyle 1. olan Fuat Kara ve "1 dakikada en çok kestane şekeri yeme yarışmasının şampiyonu Tolga Altunel'e cumhuriyet altın verildi. Yarışmaların ardından Vali Karaloğlu ve beraberindekiler "Kestane Fotoğrafı Sergisi"ni gezdi.

KESTANELİ SU BÖREĞİ

Kestaneli baklava, Kestaneli Su böreği, Kestaneli Harem Güzeli, Gelin Bohçası, Dilber Dudağı, Halep Tatlısı ve kestaneden yapılan ürünlerde Festival kapsamında görücüye çıktı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa Valisi, Geleneksel Kestane Festivali'ni Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement