Bursa'nın Köyleri Kent Belleğinde - Son Dakika
Güncel

Bursa'nın Köyleri Kent Belleğinde

Bursa\'nın Köyleri Kent Belleğinde

Bursa belgeliği bir eser daha kazandı.

07.11.2012 13:25

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa belgeliğine kazandırılan 'Bu Toprağın Renkleri' kitabı, kentin tüm bölgelerinden örneklerle, dünden bugüne köy yaşamını geleceğe taşıyor.

Bursa'nın köklü tarihi mirasına kültür ve sanat çalışmalarıyla yeni belgeler kazandıran Büyükşehir Belediyesi, yoğun bir emekle hazırlanan 'Bu Toprağın Renkleri' kitabının tanıtımını da Dağ-Der Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda kamuoyuna sundu. Büyükşehir Belediyesi'nin adeta bir yayınevi anlayışıyla çalıştığını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bursa olarak kent kültürü konusunda büyük eserler vermeye başladık. Kent kültürü ve kimliği üzerine Bursa bir marka oldu ve UNESCO tarafından da yapılan çalışmalara örnek olacak çalışmalara imza atıyoruz" dedi.

Kültürlerin ve medeniyetlerin yatağı olan Bursa'da yöneticilik yapmanın önemli bir misyon yüklediğini kaydeden Başkan Altepe, 9 yıllık başkanlığı süresince, alt ve üstyapı çalışmalarının yanı sıra 2300 yıllık Bitinya surlarından 8500 yıllık arkeolojik döneme kadar her zenginliğin gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. "Bu dönem, en güzel izlerle Bursa'ya hatıra olarak kalacak" diyen Başkan Altepe, kentlerde yapılan fiziki çalışmaların bir süre sonra yıkılabildiğini ancak köklü kültürel mirasa yönelik yapılan çalışmaların geleceğe taşındığını ifade etti.

Doğumdan ölüme köy yaşamı

Kültürün en güzel şekilde yaşamasına önem verdiklerine işaret eden Başkan Altepe, "Somut eserler ve bunların işlevlendirilmelerinin yanı sıra kent kültürü çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Okullardan mahallelere, köylere ve eski çarşı hayatına kadar yapılan tüm çalışmalarla Bursa'nın tüm yönleriyle tanıtılmasını önemsiyoruz. Bursa'nın kırsalında yapılanlar derlenerek bu güzel arşiv oldu. Bursa'nın kültürüne yönelik her eseri, halk kültürüne gönül vermiş değerli kadrolarımızla gerçekleştiriyoruz. Bugüne dek 20 kişilik bu kadroyla 71 köyde çalışmalar derlendi. Doğumdan ölüme köylerdeki yaşamı bu eserle gözler önüne seriyoruz" diye konuştu.

Eskiden köylerde yaşamın yüzde 80'lere vardığını ancak bu oranın bugün yüzde 15'lere düştüğünü söyleyen Başkan Altepe, köy mimarisinden köylerdeki mesleklere, el işlerinden halkoyunlarına, müzisyenlikten giyim kuşama kadar akla gelen herşeyin 'Bu Toprağın Renkleri' kitabında can bulduğunu ifade etti. Kitapta bazı bilinmeyen kültürel değerlerin de hatırlatıldığını dile getiren Başkan Altepe, "Kitapta köylerdeki kültürel mirasın bazılarını ilk kez gördük. Bizi heyecanlandıran bu durumları, üretilen bu eserlerle geleceğe taşımış oluyoruz" dedi.

Harman Yeri gecesinde köy yaşamına dikkat çekildiğini ve yöresel türkülerin Menteşeli Cengiz ve ekibi tarafından derlendiğini belirten Başkan Altepe, "Bu Toprağın Renkleri, kitabı somut olmayan kültür mirası çalışmalarımızın kamera arkası niteliği taşıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar yapılan bu çalışmaların ön sunumu gibi olan bu eserin devamında, diğer konuları da detaylı halde ele alan 6 kitap daha hazırlıyoruz. Bu bilgiler ve belgeler yok olmadan, bu değerleri yaşayanları kaybetmeden eserler üretmekle sadece Bursa ve Türkiye'nin değil, dünya kültürüne de katkı sağlamış oluyoruz" diye konuştu.

"Bursa kültür turizminde öne çıkacak"

Başkan Altepe, turizm zirvesindeki değerlendirmelerinde de örnekler vererek, "Bursa'da artık kültür turizmi de öne çıkıyor. Kent kültürünü tamamlayıcı ve bu kültürü en güzel şekilde yaşatacak çalışmalarla Bursa'ya önümüzdeki yıllarda müthiş bir turizm patlaması olacağına inanıyorum. Bu çalışmalar Bursa'mızın yaşayan canlı bir tarih şehri, bir müze kent olması konumuna da büyük katkı koymuş oluyor" şeklinde konuştu.

Bursa'nın her alanda farklı olmasını istediğini belirten Başkan Altepe, "Bursa'da altyapı konusunda güzel mesafeler kaydettik. Bursa bu konuda turizm haline gelecek, kültür turizmi ivmesi artarak devam edecek. Soyut miras çalışmalarımız da buna bir altyapı oluşturuyor" dedi.

"Doktora çalışması olarak ele alınmalı"

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Ömer Erdönmez ise hazırlanan eserlerin Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi mirasa sahip çıkmada başarılı olduğunu açıkça anlattığını söyledi. Erdönmez, bu tür konularda farklı kentlere de önderlik ettiklerini dile getirerek, Bursa'nın kitaplarına yoğun ilgi olduğunu kaydetti. Bursa Araştırmaları Merkezi gönüllüleri gibi bir ekiple Bursa'nın kent kültyürüne yeni eserler kazandırmasının önemli olduğunu söyleyen Erdönmez, bu çalışmanın bir doktora çalışması olarak değerlendirilebileceğini ve UNESCO'ya da örnek olacağını ifade etti.

"Çocukluk heyecanını yeniden yaşadık"

Üç yıllık çalışmaların sürecini anlatan Dağ-Der üyelerinden Özer Güleç de kırsal çalışmaların kayıt altına alınmasının önemine işaret ederek, çok keyifle çalıştıklarını anlattı. Güleç, "61 yaşında olmama rağmen çocuklukta yaşadığım duyguları köy çalışmalarında yeniden yaşadım. Bu çalışmayla bazı köylerde dahi unutulan kültürel yapıyı, örf adeti yeniden yaşadık. Köylüler her zaman yanımızda oldular, bize evlerini açtılar. Bu değerleri kente kazandıran Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz" dedi.

Prof. Dr. Mustafa Kara ise maddi ve manevi kültürden örnekler vererek, insanların irfan damarını yakalamasının önemli olduğunu söyledi. Kara, "Bu çalışmalar bugün için değil daha uzun bir zaman dilimine soluk ve bereket verecek olan çalışmalardır. Bu da bizim şuurumuzla bilinçli hareketlerimizle gerçekleşecektir" diye konuştu.

'Bu Toprağın Renkleri' kitabının tanıtım toplantısına, Bursa eski Milletvekili Niyazi Pakyürek ile Büyükşehir Belediyesi Tarihi Miras Projeler Koordinatörü ve ARGe Şube Müdürü Aziz Elbas, BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş ve Dağ-Der Genel Başkanı Erkan Aydın da katıldı. Başkan Altepe ve beraberindeki heyet daha sonra Dağ-Der Kültür Merkezi karşısındaki kahvehanede Ömer Aniş'ten türküler dinledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa'nın Köyleri Kent Belleğinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement