Bursa'da Hakimler Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Hakimler Zirvesi

Bursa\'da Hakimler Zirvesi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Türkiye'nin değişik illerinde görev yapan 90 idari hakim, Bursa'da düzenlenen hukuki müzakere toplantısında bir araya geldi.3 gün sürecek toplantının açılışında konuşan HSYK 2.Daire Üyesi Halil Koç,...

01.11.2013 12:26

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Türkiye'nin değişik illerinde görev yapan 90 idari hakim, Bursa'da düzenlenen hukuki müzakere toplantısında bir araya geldi. 3 gün sürecek toplantının açılışında konuşan HSYK 2. Daire Üyesi Halil Koç, "Toplumun bizden beklentisi, sadece mesleğine odaklanmış, başka herhangi bir proje içinde olmayan, kaliteli bir hakim ve savcı profilidir" dedi.

Almira Otel'deki "İdari Hakimler Zirvesi"ne ev sahipliği yapan Bursa Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Turan Aslan, "Maksadımız fikir alışverişi yaparak ortak akıl oluşturmaktır. Bu toplantılarla aynı konuda farklı karar vermenin bir nebze de olsa önüne geçmek hedeflenmektedir" dedi.

HSYK 2. Daire Üyesi Halil Koç ise, ilk derece mahkemeleriyle yüksek mahkemeler arasında uygulama birliğini sağlayarak toplum nezdinde yargıya olan güveni artırmak istediklerini hatırlattı. Hukuki müzakere toplantılarının aynı zamanda meslek içi eğitimlerin de bir parçası olduğunu kaydeden Koç, "Görevimiz, toplumun adalete olan ihtiyacını karşılamaktır. Toplumun adalete olan güveni, ona olan ihtiyacı giderildiği ölçüde sağlanmaktadır. Toplumun adalet beklentilerine cevap veremeyen bir yargı sistemi, toplum vicdanında olumsuz tesirler bırakmaktadır. Bu çalışmalar, bu ihtiyacı karşılayacak hakim ve savcıların bilgi ve kalitesini, dolayısıyla yargının kalitesini artırmaya yöneliktir. Toplumun bizden beklentisi, sadece mesleğine odaklanmış, başka herhangi bir proje içinde olmayan, kaliteli bir hakim ve savcı profili ve kaliteli bir yargıdır. Biz ne kadar kaliteli olursak toplum nezdindeki itibarımızın da o kadar artacağını düşünüyoruz. Yargı üzerindeki tartışmaları ancak bu şekilde azaltabiliriz. Bize düşen, uyuşmazlıkların çözümünde tarafsız ve ön yargısız her türlü etki ve baskıdan uzak davranmak suretiyle toplum vicdanını rahatlatacak kararlar vermemizdir" diye konuştu.

HSYK üyesi Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakim ve savcılarımız tarafından benzer özellikler taşıyan olaylarda benzer kararlar verilmesinin toplumdaki adalet beklentisinin bir gereği olduğunu düşünüyoruz çünkü benzer uyuşmazlıklarda uygulanacak yasal kurallar aynı olmasına rağmen, farklı mahkemelerin farklı kararlar vermesi yargıya olan güveni olumsuz etkilemektedir. Hedefimiz, bu hukuki farklılıklardan ziyade, ortaya çıkan fahiş hataların önlenmesi ve bu yöndeki uygulamaların olabildiğince azaltılmasıdır".

Danıştay 6. Daire Üyesi İlhan Hanağası ise, bu istişare toplantılarının beyin fırtınası yapılması açısından önemli olduğunu kaydederek, uygulama birliğinin önemine işaret etti. Vatandaşın adalete olan güveninin en üst seviyeye çıkarılması gerektiğini dile getiren Hanağası, idari yargının içtihat hukuku olduğunun da dikkate alınması gerektiğini bildirdi.

Toplantıya Bursa Başsavcısı Namık Yılmaz, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Erkan Pınar, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Sait Gürlek, başsavcı vekilleri, hakim ve savcılar katıldı. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bursa'da Hakimler Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement