"Bu Yaz Kurak Geçebilir" - Son Dakika
Güncel

"Bu Yaz Kurak Geçebilir"

"Bu Yaz Kurak Geçebilir"

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Karadeniz, bu yıl kar yağışının az olmasından dolayı, toprağın su depolayamadığını, bu nedenle yazın kurak geçebileceğini söyledi.

02.03.2013 14:29

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, bu yıl kar yağışının az olmasından dolayı, toprağın su depolayamadığını, bu nedenle yazın kurak geçebileceğini söyledi.

Yağmurların ve kar yağışının yetersiz olmasının toprakta yeterince suların birikmemesine sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Anadolu'daki çiftçilerimiz buğday, arpa, mısır, fındığı, elması, armudu birçok tarımsal ürünler adına kış yağmurları yağarak toprakta depolanmasını arzu ediyor.

Dolayısıyla Anadolu'da nispeten geçen yıllara göre kar yağışı az oranda gerçekleşti. Yağmurlar istenilen düzeyde olmadı. Geçtiğimiz haftalarda mevsim normallerinin üzerine çıkan hava devam etseydi belki fındıkta olduğu birçok tarım ürününde sıkıntılara neden olabilecekti. Çünkü soğuklama ihtiyacı, üşüme ihtiyacını ocak ayı sonu gibi karşılayan birçok meyve türünde havaların ısınmasına bağlı olarak, erken uyanma gerçekleşebilirdi. Ama sıcak hava dalgasından sonra soğuk hava dalgasına girdik. Bu erken uyanma riski azaldı. Şu anda hava ısıları mevsim normallerinde seyrediyor. Fındıktaki tozlanmanın sonlarına gelindi. Şu anda ülkemizde tarım ürünlerinde bir sorun gözükmüyor. Havalar böyle devam ederse yapraklanmalar mevsim normallerinde gerçekleşecektir. Yağmurların ve kar yağışının yetersiz olması toprakta yeterince suların birikmemesine sebep oldu. Daha doğrusu yetersiz yağmurlar ve kar yağışları toprağın yazın kullanılacak suyu depolayamamasına neden oldu. Bu erken uyanma riskinden başka. Önümüzde ciddi bir risk duruyor. Bu da bu yazın kurak geçeceği anlamına geliyor. Önümüzdeki dönemde ne kadar yağmur yağar bilemiyoruz ama sonunda kuraklık olacağı tahmin ediliyor" dedi.

"ŞİMDİDEN SU İHTİYACI İÇİN DEPO, HAVUZ VE GÖLETLER YAPILMALIDIR"

Prof. Dr. Turan Karadeniz, çiftçilerin kuraklıktan az etkilenmesi için şimdiden bahçelere havuzlar ve depolar yaparak, haziran temmuz ve ağustos aylarında bahçelerini sulaması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Buna bağlı olarak bizi özellikle fındık tarımını rekolte yüksek yada düşük olsa da kuraklıkla birlikte fındığın olumsuz bir döneme gireceğini, dolayısıyla bunu nasıl atlatacağız noktasında sorunun cevabı da şimdiden bahçelerin uygun yerlerine havuzlar, depolar ve göletler yapılmalıdır. Bahçelerin haziran, temmuz ve ağustos aylarında mümkünse sulanması yoluna gidilmelidir. Onun için Türkiye'de devletimiz alet ve hırdavatlara destek veriyorsa sulamayla ilgilide bu kalemler hayata geçirilebilir. Bu gündeme getirilmelidir. Fındıktaki beklentilerimiz fındık şuanda mevsimsel tozlanma sürecini tamamlamak üzeredir. Birkaç haftalık sürede tozlanacaktır. Mayıs ayık başı gibi döllenecektir. Döllenme henüz gerçekleşmedi. İnşallah bu soğuklar çok etkili olmaz, bu hassas dönemde. İnşallah olumsuz bir şey yaşanmaz." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Bu Yaz Kurak Geçebilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement