"Bozok Üniversitesi Ormanı" Projesi Hayata Geçiyor - Son Dakika
Güncel

"Bozok Üniversitesi Ormanı" Projesi Hayata Geçiyor

"Bozok Üniversitesi Ormanı" Projesi Hayata Geçiyor

Üniversite ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kayseri Bölge Müdürlüğü işbirliği ile kamu mülkiyeti alanları içerisinde yapılacak protokole bağlı olarak dikimi ve 3 yıl süre ile bakımının Bakanlıkça üstleneceği projenin çalışmaları start aldı.

06.09.2013 11:16

Çalışmalar kapsamında Üniversite kampüs alanı içerisinde yer alan 210 hektarlık alanın yaklaşık 175 hektarı ağaçlandırılacak ve sulama amaçlı kullanılacak 14 buçuk kilometrelik yol hizmete sunulacak.

Erdoğan Akdağ Kampüsü, Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu, Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu ve Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu'nu da kapsayan çalışma, yerleşkelerin içinde yeşillendirilmesi düşünülen alanların uygun türlerle ağaçlandırılması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında uygun olan yerlere yaklaşık 250 bin ağaç dikilerek, Üniversitemiz kampüsünü çevreleyen ve çeşitli ağaç popülâsyonlarını içinde barındıran yemyeşil doğal bir "BOZOK ÜNİVERSİTESİ ORMANI" oluşturulacak.

Projenin hayata geçmesi adına yürütülen çalışmalar başta Erdoğan Akdağ Kampüsü olmak üzere tüm yerleşkelerin çehresini değiştirecek. Başlatılan ağaçlandırma ve peyzaj çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte üniversitenin daha yeşil ve daha estetik bir görünüme bürünecek.

Rektörümüz Prof. Dr. Tamer Uçar, çalışmaları yerinde incelemek amacıyla çalışma sahasını gezerek bir dizi incelemelerde bulundu. Yozgat Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Toprak Muhafaza Şefi Yunus Ünal'dan çalışmalar hakkında bilgiler alan Rektörümüze incelemelerinde Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Yumak ile Prof. Dr. Şaban Güçlü, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Seyfullah Türkmen ve Üniversitemiz Yeşil Alan Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Özcan Şahin de eşlik etti.

İncelemeler sonunda konuyla ilgili açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Tamer Uçar, şunları söyledi: "Üniversitemizin önemli bir kısmı ağaçlandırılmaya müsait. Çamlık'ın hemen arkasındaki sırtlardan başlayarak kampüsümüze kadar uzanan bir boşluk alanda ağaçlandırma çalışmamızı Orman Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte projelendirerek başlatmış bulunuyoruz. Şu an ekipler koordineli bir biçimde çalışıyorlar. Arazi uygun hale getirildikten sonra fidanlar dikilmeye başlayacak. Kampüsümüzün içinde bulunduğu alan yaklaşık olarak 210 hektarlık bir alan. Merkez ve diğer ilçelerdeki kampüsler de dikkate alındığında bu rakam 2 buçuk kilometrekarelik bir alana tekabül ediyor. Dolayısıyla üniversitemizin kampüs alanı içerisinde çok büyük bir üniversite ormanı yetiştirilmiş oluyor. Hem yeşil alan açısından daha yaşanılabilir mekânlar oluşturmak adına, hem de Yozgat'ın bitki örtüsüne olumlu anlamda etki edecek ve doğal dengeyi koruyacak bir yeşil alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Tabi bu fidanlar bugünden itibaren toprakla buluşturularak dikilecek. Emek ve sabır isteyen bir proje sekiz on yıl zarfında geleceğe atılmış önemli bir adımdır. Bu anlamda gelecek adına önemli bir çalışma başlattığımız inancındayım.

Bu projeye paralel olarak düzlük alanlarda araştırma merkezi, gözlemevi ve yaşam merkezi gibi sosyal ve teknik anlamda kullanabileceğimiz yerleri ayırdık. Bu bölgeler ağaçlandırma kapsamı dışında tutuldu. Yine ulaşımı sağlamak için orman arazisi içinde uygun yerlere yol çalışmaları hali hazırda yapılıyor. Dolayısıyla bu projeyi salt bir orman olarak değil sosyal ve teknik anlamda da bir bütün olarak ele almak gerekir.

Projenin teknik çalışmalarıyla ilgilenen Yozgat Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Toprak Muhafaza Şefi Yunus Ünal ise "210 hektarlık bir alanımız var. Bunun 120 hektarını dozer sürecek diğer alanları ise ekskavatör ve mini ekskavatörler çalışacak. Bu proje ile hedefimiz Bozok Üniversitesi ve Yozgat'a yemyeşil bir alan bırakmak. İklim açısından son derece elverişli bir bölge. Üniversite sahası olduğu için boylu fidan kullanarak hızlı bir yeşillendirme çalışması gerçekleştireceğiz. Bugün bizim gözümüzde orman olarak görünen bu boş araziler en kısa zamanda vatandaşlarımızın da gözünde de bir orman haline dönüşecek" ifadelerini kullandı.

İncelemeler sonunda Yozgat Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Toprak Muhafaza Şefi Yunus Ünal, Rektörümüz Prof. Dr. Tamer Uçar'a Bozok Üniversitesi Kamu Ağaçlandırılması Proje taslağını içeren kitapçık hediye etti. Rektörümüz Prof. Dr. Tamer Uçar da günün anısına Yunus Ünal'a çini işlemeli tabak hediye etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Bozok Üniversitesi Ormanı' Projesi Hayata Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement