Bolu'da Kabak Çekirdeği Patatese Alternatif Olacak - Son Dakika
Güncel

Bolu'da Kabak Çekirdeği Patatese Alternatif Olacak

Bolu\'da Kabak Çekirdeği Patatese Alternatif Olacak

Bağışçılar Vakfının desteğiyle pilot bölge seçilen köye ekilen kabuksuz çekirdekli kabaklar törenle hasat edildi İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Taş: "Üreticilerimiz açısından patates...

24.10.2013 16:43

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde Bolu Bağışçılar Vakfının desteğiyle pilot bölge seçilen köye ekilen kabuksuz çekirdekli kabaklar törenle hasat edildi.

Köprücüler köyü mevkisindeki arazide düzenlenen törende konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, kentte tarım sektöründeki ana ürünün patates olduğunu söyledi.

Patatesin 3 yıl münavebeli ekildiğine dikkati çeken Taş, "Bu ürünler arasında soya fasulyesi, kanola ve lenoks, ikinci ürün olarak silajlık mısır, yem şalgamı ve bu sene içinde de nohut üretimine yönelik demonstrasyon yapılmıştır" diye konuştu.

Kabuksuz çekirdekli kabakların da alternatif ürün olarak denendiğini kaydeden Taş, "Kabak çekirdeği birçok alanda kullanılabilen bir üründür. Özellikle çerezlik, pasta ve ekmek sanayisinde ve yağ elde edilmesinde kullanılmaktadır. Dekar verimi 80-100 kilogram arasında olan ürünün toptan satış fiyatı da bu yıl için 8,5-10 lira arasında gerçekleşti. Üreticilerimiz açısından patates ve buğdaydan sonra kabak, gelir bakımından buğdaydan daha iyi durumda" ifadesini kullandı.

Bolu Bağıçcılar Vakfı Başkanı Erbayram

Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram ise 10 yıldır üretim yaptıklarını anlatarak, "Kabuksuz kabak çekirdeği, özel bir Avusturya bitkisidir. Bu bitki yurdumuzun serin bölgelerinde kolay yetişir ve toprağa gölge yapan bir bitki olduğu için iyi bir münavebe bitkisidir" şeklinde konuştu.

Amaçlarının Bolu çiftçisine alternatif ürün kazandırmak olduğunu ifade eden Erbayram, "Bolu çiftçisinin patates, buğday ve kabak gibi üçlü bitki çeşidine kavuşmasını arzuluyoruz. Yeterli üretim gerçekleştiğinde ihraç şansı çok yüksek olduğundan yurdumuzun birçok yöresinde sözleşmeli olarak üretimini gerçekleştirmek istiyoruz" diye belirtti.

Kabak çekirdeğinin sağlık sektöründe de önemli yer tuttuğuna dikkati çeken Erbayram, "Birçok diyetisyen ortak noktada birleşiyor. Çiğ kabak çekirdeği, prostat büyümesi ve prostat kanserinin gelişimini önleyerek, idrar kaçırma problemlerinin çözümünde pozitif etki yapmıştır" dedi,

Konuşmaların ardından hasat edilen kabaklar, makineyle çekirdeklerinden ayrıştırıldı. - Bolu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bolu'da Kabak Çekirdeği Patatese Alternatif Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement