Boğaziçi Köprüsü Yıkılabilirdi - Son Dakika
Güncel

Boğaziçi Köprüsü Yıkılabilirdi

Boğaziçi Köprüsü Yıkılabilirdi

Avrasya Maratonu'nda 170 Bin Kişinin Geçtiği Boğaziçi Köprüsü Çok Büyük Bir Tehlike Atlattı.

18.10.2010 13:18  Güncelleme: 14:12

Mühendis Mimar Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, rezonans mühendislikte "genliğin sonsuza gitmesi" olarak tariff edildiğini vurgulayarak "Salınımlar esnasında sistemin normal durumuna göre yaptığı yer değiştirme miktarına genlik denir. Bu salınımlar eğer sistemin doğal frekansına eşit olursa, sistemin genliği sonsuza dek artma eğilimi gösterir; bu olaya rezonans denir" ifadelerini kullandı.

ABD'DE KÖPRÜ YIKILMIŞTI

Kuvvetin frekansı sistemin doğal frekansına eşitlenince rezonansın gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Alp, böye durumlarda salınım genliğinin sonsuza gitmeye başlayacağından köprü rezonansa uğrayarak bir süre sonra yıkılacağının altını çizerek, 1940'ta ABD nin Washington eyaletinde yapılan Boğaziçi Köprüsü'nün benzeri olan Tacoma Asma Köprüsü'nün ulaşıma açıldıktan birkaç ay sonra rüzgarın etkisiyle rezonansa girerek yıkıldığını hatırlattı.

BENZER DURUM İNGİLTERE'DE OLDU

Benzer etkinin salınımlı bir asma köprü üzerinde büyük bir insan kitlesinin yürümesi veya koşması nedeniyle de oluşabileceğinin altını çizen Mühendis Alp şöyle devam etti: 2000'de Londra'da Thames Nehri üzerine ünlü mimar ve mühendisler Arup, Foster, Caro tasarımına uygun olarak inşa edilen Millenium Yaya Köprüsü de insanların yürüyüşlerinden oluşan titreşimler nedeniyle ciddi biçimde sallanmaya başlamış ve rezonansa girme eğilimi gösterdiğinden ulaşıma kapatılarak mühendislik hesapları yenilenmiş ve yapısal sisteminde gerekli takviye ve değişiklikler yapıldıktan sonra 2002 yılında tekrar hizmete açılabilmiştir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Boğaziçi Köprüsü Yıkılabilirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement