Bodrum'da Tarihi Mezarların Üzerinin Kapatılmasında Tartışmalar Büyüyor - Son Dakika
Güncel

Bodrum'da Tarihi Mezarların Üzerinin Kapatılmasında Tartışmalar Büyüyor

Bodrum\'da Tarihi Mezarların Üzerinin Kapatılmasında Tartışmalar Büyüyor

Bodrum'un Gümüşlük Mahallesi'ndeki Myndos Antik Kenti Kurtarma ve Koruma Kazıları çalışması sırasında 5 yıl önce gün ışığına çıkarılan Helenistik döneme ait 2 bin 500 yıllık mezarların korunması ve kurtarılması için CHP'li Bodrum Belediyesi'nin hazırladığı projeye rağmen, üzerlerinin kapatılıp, tekrar yol olarak trafiğe açılmasıyla ilgili tartışma büyüyor.

17.03.2015 13:51

Bodrum'un Gümüşlük Mahallesi'ndeki Myndos Antik Kenti Kurtarma ve Koruma Kazıları çalışması sırasında 5 yıl önce gün ışığına çıkarılan Helenistik döneme ait 2 bin 500 yıllık mezarların korunması ve kurtarılması için CHP'li Bodrum Belediyesi'nin hazırladığı projeye rağmen, üzerlerinin kapatılıp, tekrar yol olarak trafiğe açılmasıyla ilgili tartışma büyüyor. Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon'un danışmanı Özay Kartal'ın bu durumu 'Bodrum'da IŞİD Zihniyeti' başlıklı yazılı eleştirisine, AK Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, 'Bodrum'da Kırkharamiler' başlıklı yazısıyla karşılık verdi.

Gümüşlük Mahallesi'nde, 5 yıl önce yapılan Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi'nin hafriyat çalışması sırasında Antik Myndos Kenti'nin nekropol alanında Helenistik Dönem'e ait üç mezar bulundu. O dönemde 2863 sayıl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereği, kurtarma kazısı, mezarların bulunduğu alanın Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak hattını birbirine bağlayan ana yol üzerinde olması nedeniyle yapılamadı. Bunun üzerine o dönemde belde olan Gümüşlük'ün belediyesine Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak yol bağlantısını sağlamak üzere yeni bir güzergah önerilip, bu yolun tamamlanması beklendi.

İki yıl önce Samanlık Mevkii'nden geçen bu yol tamamlanınca, ilgili kanun gereği yerine getirilerek, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında Myndos Antik Kenti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında kurtarma kazısı yapıldı. Mezarlardaki seramik kaplar, takılar ve iskeletler gün ışığına çıkartılıp, koruma altına alındı.

Ortaya çıkan mezarlar nedeniyle kentin içinden geçen yol kapatılıp, trafik yeni açılan Samanlık Mevkii'ndeki güzergaha yönlendirildi. Yapılan yeni yol kapanan yola göre 2 kilometre daha kısa ve daha az viraja sahip olmasına rağmen belediye, esnaftan gelen tepkiler üzerine eski yolun da mezarlar korunarak tekrar trafiğe açılması için alternatif proje hazırlayıp, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne sundu. Bunun üzerine müze Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca, aralık ayı başında, 'Mezarların üzerinin kapatılıp, asfalt dökülüp yeniden yol olarak kullanılmasında sakınca yoktur' denilerek, 2013 yıl Mart ayında gerekli izinler verildi. Gerekli izinlerin alınmış olmasına rağmen iki yıllık bir aradan sonra geçen 6 Mart'ta, bulunan mezarların üzeri kapatılıp, asfaltlandı. Yol, tekrar trafiğe açıldı.

Tarihi mezarların tekrar toprak altında bırakılması tepkilere neden oldu. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un danışmanı Özay Kartal da dün 'Bodrum'da IŞİD zihniyeti' başlıklı yazılı açıklama ile bu durumu eleştirdi.

DEMİRALP'TEN YANIT

AK Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp ise bugün yaptığı yazılı açıklamada Bodrum'un binlerce yıllık medeniyetlerin üzerine kurulmuş bir kent olduğunu belirtip, Kartal'a yanıt verdi. Demiralp, şunları söyledi:

"Sene 1989, yol çalışmaları sırasında Karia Prensesi'nin mezarı bulundu. İçindekiler müzeye götürüldü, mezarın üzeri iptidai yöntemlerle örtüldü ve yol olarak kullanılmaya devam edildi. Hipodrom olarak öngörülen tarihin üzerine sanayi sitesi yapıldı, kimse bir şey söylemedi, söyleyemedi. Gümüşlük'te, bahsi geçen yola giderken sağlı sollu mezarlar bulundu, üzerine restoranlar yapıldı, mezar taşları yolun kenarına bırakıldı. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün, bütün bunlar yaşanırken siz de Bodrum'da yaşıyordunuz, sayın Ö. Kartal neden sesiniz çıkmadı? Neden kaleminize sarılıp medya gücünüzü kullanmadınız, dahiyane fikirlerinizi beyan etmediniz? Gümüşlük kazı başkanına ve Bodrum Belediyesi'ne fikrinizi sunarken neden bakanlık temsilcisi müze müdürlüğünü bilgilendirmediniz? Bahsettiğiniz dahiyane fikriniz ile ilgili herhangi bir belgeyi kayıtlarda bulamadılar. Pardon mimar mıydınız? Mühendis mi yoksa sanat tarihi profosörü mü? Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu geçen 20 Şubat'taki 3166 nolu kararı, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin 12 Haziran 2014 ve Kazı Başkanı Mustafa Şahin'in 16 Haziran 2014 ve 01 Şubat 2015 tarihli dilekçe ve raporları gözönüne alınıp, mezarların üzerinin kapatılmasına karar verilmiştir.

Raporda başkan, başkan yardımcısı, 5 üye, Muğla Büyükşehir Belediyesi temsilcisi, Bodrum Belediyesi temsilcisi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü imzaları ile karara bağlanmıştır. Aynı kurul, mezarın kapatılması esnasında kazı başkanının ve müze müdürünün bulunmasını  talep etmiştir. Müze müdürümüz alınan karar doğrultusunda, sizin bahsettiğiniz şekilde keyfiyetle değil, mevzuata göre hareket etmiştir."

"Mezarın kapatılması esnasında uygulanan yöntemler onaylıdır, proje kapsamında özel bir koruyucu örtü ve çelik plakalarla kapatılmak sureti ile kapatılmıştır" diyen Demiralp, şöyle devam etti:

"AK Parti Bodrum İlçe Başkanı olarak Gümüşlük'te yaşayan halkın maduriyetini ve mezarın korunması ile ilgili projeyi yaklaşık altı aydır takip eden ve bölge için en uygun yöntemi bulmak adına çaba sarfeden ve yaklaşık otuz yıllık bir turizimci olarak elbette orda olmam doğaldır. Bu konuda ne sizden ne de başka birinden izin alacak bir konumda değilim. Amacınız, Müze Müdürü Emel Özkan'a saldırarak, olmayanı olmuş gibi göstererek, eski düzeni yeniden getirmeyi planlıyorsanız ya da planlayanların önünü açmaya çalışmak ise boşuna çaba sarfediyorsunuz. Sizin 'Dur' demenizle, benim 'Dur' dememin arasındaki farkı henüz idrak edememişsiniz. Müze müdürlüğüne getirmek istediğiniz yandaşlarınıza ve size sesleniyorum. Kırkharamilerin Bodrum'da yaşam bulmasına müsaade etmeyeceğim. İşini doğru yapan, idealist Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü hanımefendinin yanındayım. Hodri Meydan, sayın Ö.Kartal." - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum'da Tarihi Mezarların Üzerinin Kapatılmasında Tartışmalar Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement