BM Uzmanları Şam'dan Ayrıldı - Son Dakika
Güncel

BM Uzmanları Şam'dan Ayrıldı

BM Uzmanları Şam\'dan Ayrıldı

Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarını araştıran Birleşmiş Milletler heyeti hazırladığı raporla birlikte Şam'dan ayrıldı.

31.08.2013 10:51

Kimyasal saldırı iddialarını araştırmak üzere Suriye'de bulunan BM uzmanları, sabahın erken saatlerinde başkent Şam'dan ayrıldı. Uzmanların Şam'dan ayrılması, Suriye'ye düzenlenecek olası askeri operasyon açısından kilit öneme sahip.

Bu sabah erken saatlerde Şam'dan ayrılan BM uzmanları önce karayoluyla Lübnan'a geçti. Reuters, görgü tanıklarına dayanarak uzmanların Beyrut Havalimanı'na ulaştıklarını bildirdi.

4 GÜNLÜK İNCELEME

BM uzmanları, 19 Ağustos'ta kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere Şam'a gitmişti. Uzmanlar henüz çalışmalarına başlayamadan 21 AĞustos günü Şam'ın kenar bölgelerindeki Guta'da kimyasal saldırı haberleri gelmiş ve 1.300 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edilmişti. Olayın hemen sonrasında güvenlik gerekçesiyle bölgeye gitmelerine izin verilmeyen uzmanlar, son dört gündür Guta bölgesindeki kimyasal saldırı iddialarını araştırıyordu.

Kimyasal saldırı iddialarına karşılık Suriye'ye askeri operasyon düzenlenmesi konusunda BM uzmanlarının sunacağı rapor büyük öneme sahip.

ABD KİMYASAL SİLAHTAN EMİN

ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye askeri operasyon emrini vermesinden önce Esad Rejimi'nin 21 Ağustos'ta muhaliflere karşı kimyasal silah kullanıp çoğu çocuk 1000'in üzerinde kişinin ölümüne neden olmasına ilişkin kanıtları, dünyaya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry sundu. Kerry, Washington'daki bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, "Amerikan istihbarat kuruluşları, Esad Rejimi'nin 21 Ağustos'ta organize bir biçimde kimyasal silah kullandığı konusunda son derece emindir" dedi.

BUNLAR GERÇEKLER, KANITLAR

Kerry, konuşmasında ABD Yönetimi'nin bu konuda hiçbir tereddüt taşımadığını vurgularken, "Bunlar gerçeklerdir. Bunlar kanıttır" dedi. Böylece Amerikan halkına Irak Savaşı öncesi Saddam'ın elinde olduğu iddia edilen kitle imha silahlarına ilişkin yaşanan istihbarat skandalının tekrarlanmayacağının garantisini verdi.

Bu durumda Yönetim'in bir aksiyon alması gerektiğini belirten Kerry, bunun Suriye'de ölen savunmasız insanların yanı sıra daha önce bu konuyu kırmızı çizgi olarak açıklayan ABD'nin kredibilitesiyle de ilgili olduğunu belirtti. Ve bir cevap verilmediği takdirde Kuzey Kore'nin Hizbullah'ın da bundan mesajlar çıkaracağını belirtti.

TÜRKİYE'Yİ DE SAYDI

Kerry, Amerikan halkına yapılacak operasyonu açıklarken "ABD bu konuda yalnız değil. Müttefik ve dostlarımız yanımızda" dedi. Ardından Arap Ligi, İslam İşbirliği Teşkilâtı, Türkiye, Fransa ve Avustralya'dan bu konuda yapılan destek açıklamalarını tırnak içinde okudu. Kerry, Türkiye'nin Esad Rejimi'nin kimyasal silah kullandığından kuşku duyulmadığı yönündeki açıklamasına değindi.

"ASKERİN POSTALI YERE DEĞMEYECEK"

Kerry, henüz kararı verilemiş olası askeri güç kullanımının ise sınırlı bir operasyon olacağını, ucu açık bir askeri harekât olmayacağını vurguladı. Kerry, "Amerikan askerinin postalı yere değmeyecek" diyerek bir kara harekâtına girişilmeyeceğini bir kez daha tekrarladı. Ayrıca bu operasyonun Suriye'de devam eden iç savaşı bitirmeye dönük bir hedef taşımayacağını söyledi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel BM Uzmanları Şam'dan Ayrıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement