BESAŞ, Ekmek İsrafını Önleyecek - Son Dakika
Güncel

BESAŞ, Ekmek İsrafını Önleyecek

BESAŞ, Ekmek İsrafını Önleyecek

50'şer gramlık paketler halinde değişik aromalarda üretilen ekmekler, fazla tüketimle birlikte israfın da önüne geçecek.

13.02.2012 10:07

Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Bursa Besin ve Ekmek Sanayi (BESAŞ), Bursa'da yıllık 42 milyon TL'lik kaynak zararına neden olan ekmek israfına 'rol' ekmeklerle çözüm bulacak.

BESAŞ'ta, 50'şer gramlık paketler halinde değişik aromalarda üretilen ekmekler, fazla tüketimle birlikte israfın da önüne geçecek. 450 fırının bulunduğu Bursa'da her gün 150 bin ekmeğin çöpe gittiği ve bunun kente yıllık maliyetinin 42 milyon TL olduğu belirtilirken, BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, ekmek israfının Türkiye ekonomisine de yılda 700 milyon TL zarar verdiğini ve konuyu çok önemsediklerini söyledi. Bektaş, ekmek israfına ihtiyaca yönelik üretilen 50'şer gramlık ekmeklerle çözüm bulmayı umduklarını ifade etti.

Ekonomik açıdan gelişen toplumun artık eskisi kadar ekmek tüketmediğini, bu nedenle de satın alınan ekmeğin yarıdan fazlasının çöpe gittiğini belirten Bektaş, "BESAŞ olarak, yaşanan ekmek israfının önüne geçmek için 50'şer gramlık ambalajlarda gıda kodeksine uygun rol ekmekler üretmeye başladık. Hem normal rol ekmeğimiz var, hem kepekli rol ekmeğimiz var hem de çocukların beslenme çantası için fındık ve üzüm destekli şampiyon rol ekmeğimiz var. İsteyen vatandaşlarımız, talep etmeleri durumunda, bu ekmekleri bulundukları bölgelerde yer alan BESAŞ bayilerinden alabilirler" diye konuştu.

Bektaş, kalp ve damar hastalıkları olan vatandaşlar için yine 50 gramlık ambalajlarda tuzsuz ekmek ürettiklerini, bu ekmekleri de piyasaya sürdüklerini söyledi.

"Sipariş üzerine ekmek üretimi"

Ekmek israfı konusunda alınacak önlemlere de değinen Bektaş, sosyal sorumluluk duygusuyla hareket ettiklerini söyleyerek, bu sorumluluk nedeniyle satış stratejisine tamamen ters fakat halkın lehinde uygulamalarda bulunduklarını ifade etti. Fırınların ürettikleri ekmekleri satış noktalarına ilettiğini ve iade olarak kesinlikle almadığını, bunun da fazla tüketimle birlikte ekmeğin ihtiyaçtan fazla üretilmesine neden olduğunu kaydeden Bektaş, "BESAŞ olarak israfın önüne geçmek için bayilerimizden sipariş üzerine ekmek üretimi yapıyoruz. Hangi bayimiz kaç adet ekmek satabilecekse, günlük olarak siparişini BESAŞ idaresine bildirir ve idare de iletilen siparişe göre ertesi günün üretim planını yapar. Tanımlanmış miktarda ekmeği bayilerine iletir" dedi.

Her ay 1000 çocuk bilinçleniyor

Çocukların ekmek ve gıda tüketimi ve üretimi konularında bilinçlenmeleri açısından anaokulu ve ilköğretim öğrencilerine BESAŞ üretim tesislerini gezdirdiklerini, bu şekilde her ay 1000 çocuğu ağırladıklarını belirten Bektaş, "Fabrikamızın çocuklar tarafından tanınmasını önemsiyoruz ve gelen çocuklarımıza birer tane ekmeğin yanında hikaye-boyama kitapları hediye ediyoruz. Hikaye ve boya kitaplarında, ekmeğin gerçekten meşakkatli bir şekilde üretildiği, zor şartlarda üretilen ekmeğin israf edilmemesiyle ilgili mesajlar veriliyor.

Ailelerden aldığımız geri dönüşler de çocukların fabrikamızı gezdikten sonra ekmek tüketirken bilinçlendikleri ve israfın önüne geçtikleri yönünde. Bu şekilde geri dönüşler bizi gururlandırıyor" şeklinde konuştu.

Bektaş, ekmek israfının önlenmesi konusunda da "Kurum olarak bütün vatandaşlarımızdan beklentimiz, ekmeği tüketebilecekleri kadar satın almalarıdır. Aldıkları ekmeği tüketemiyorlarsa, muhakkak buzdolabında saklasınlar. Buzdolabında saklanan ekmek, uzun süre muhafaza edilebilir. Aynı zamanda bayat ekmekle yapılabilen birçok yemek var. Bu konuda hem web sitemizden hem de internetten yararlanılabilir" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel BESAŞ, Ekmek İsrafını Önleyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement