Belde Halkının Kül Barajı Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Belde Halkının Kül Barajı Tepkisi

Belde Halkının Kül Barajı Tepkisi

Zonguldak'ın Çatalağzı Beldesi'nde yaptırılacak 'Endüstriyel Atık Depolama Alanı' (Kül Barajı) için düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında halk, tesisin yerleşim yerlerinin yakınına yapılmasına karşı çıkarken, atıkların da kamyonlarla taşınacak olmasına tepki gösterdi.

22.11.2011 15:08

Zonguldak'ın Çatalağzı Beldesi'nde yaptırılacak 'Endüstriyel Atık Depolama Alanı' (Kül Barajı) için düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında halk, tesisin yerleşim yerlerinin yakınına yapılmasına karşı çıkarken, atıkların da kamyonlarla taşınacak olmasına tepki gösterdi. Görevlilerin üzerine yürüyen kalabalığı polis sakinleştirdi.

12 bin nüfuslu Çatalğzı Beldesi'nde 3 üniteden oluşan bin 360 megavat gücünde termik santrali bulunan Eren Enerji Elektrik A.Ş.'nin, santralde kömür yakılması sonucu açığa çıkan kül ve diğer atıkların depolanması için Cemaltepe Taş Ocağı'na yaptıracağı Endüstriyel Atık Depolama Alanı'ın ÇED toplantısı, Çatalağzı Belediyesi Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Çatalağzı Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Alim, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Öztürk, Eren Enerji Elektrik A.Ş. Genel Koordinatörü Erol Orhan, çevre derneklerinin temsilcileri ile belde sakinleri katıldı.

Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Adnan Akgün ile Başkan Yardımcısı Kadir Orhan, projeyle ilgili ÇED Başvuru Dosyası'nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayınlanmadığını, bunun da yönetmeliğe aykırı olduğunu belirterek toplantının yapılamayacağını söyledi. Oturum Başkanı Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Mustafa Aydın, "Yönetmeliğe aykırı bir durum yok. Daha sonra hukuki süreçte aykırı olduğu ortaya çıkarsa toplantı yok sayılır" diyerek toplantıyı başlatmak isteyince gerginlik çıktı. Görevlilerin üzerine yürüyen vatandaşlar, polisin araya girmesiyle sakinleştirildi.

Yaşanan gerginliğin ardından başlayan toplantıda, Kül Barajı'nın yapımını üstlenen firmanın temsilcisi, proje hakında bilgi verdi. Bilgilendirmede, santralde kömür yakılması sonucu açığa çıkan kül ve diğer atıkların kamyonlarla tesise taşınacağının belirtilmesi, başta TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan ve Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Adnan Akgün olmak üzere tüm halkın tepkisini çekti. Berran Aydan, yerleşim yerlerinin içinden geçecek onlarca kamyonun hem gürültü, hem de hava kirliliğine yol açacağını belirterek, külün kamyonlarla taşınmasının ilkel bir yöntem olduğunu söyledi. Yine tesisin Güney, Cumayanı ve Hacıoğlu Mahalleleri'nin yakınında yerleşim yerlerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Cemaltepe Taş Ocağı'na yapılmasına tepki gösterildi.

Belde sakinleri, termik santrallerin külü nedeniyle bahçelerindeki sebze ve meyvelerden ürün alamadıklarını, balkona oturup çay içemez duruma geldiklerini söyledi. Birçok kişinin yaşanan hava kirliliği nedeniyle beldeyi terk ettiğini belirten vatandaşlar, sağlıklarının da tehdit altında olduğunu belirtti. Yapılacak kül barajının tepe bir noktada olduğunu, burada toplanacak külün rüzgarın etkisiyle beldedeki kirliliği artıracağını savunan halk, projenin başka bir yere yapılmasını, atıkların da farklı bir yolla tesise taşınmasını istedi. Soru ve istekler tutanak altına alınırken, zaman zaman gerginliklerin yaşandığı toplantı, polisin geniş güvenlik önlemi altında olaysız sona erdi.

EE,GG(EE/BT) - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Belde Halkının Kül Barajı Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement