Batman Müze Parkıyla Turizme Açılıyor - Son Dakika
Güncel

Batman Müze Parkıyla Turizme Açılıyor

Batman Müze Parkıyla Turizme Açılıyor

Batman 'Müzepark ve Bahçe Teşhir Alanları Projesi'ni kazandı.

04.11.2013 16:09

Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) 2013 Mali Destek Programlarından Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında Batman Valiliği İl Özel İdaresi tarafından Ajans'a sunulan "Müzepark ve Bahçe Teşhir Alanları Projesi" başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı. Projenin toplam bütçesi 593 Bin TL olup Ajans tarafından % 75 oranında desteklenerek 445 Bin TL kaynak sağlanacak.

Projenin amacı Hasankeyf kazıları sonucu bulunan ve büyük tarihi değere sahip olan mezarlar, evler, oyun taşları Batman'da faaliyete başlayacak olan Batman Müzesi'nin bahçesine taşınarak koruma altına alınacak. Bu güne kadar bölgeye gelen ancak Batman'a uğramadan Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi illere giden yerli ve yabancı turistler için Batman'ı önemli bir ziyaret noktası haline getirmektir. Sular altında kalacak olan Hasankeyf ve çevresindeki kazılardan elde edilen değerlerin koruma altına alınarak, turizme kazandırılmasını sağlarken ülkemizin ilk yaşayan müzesini 'Uygulamalı Arkeoparkı' kurmaktır. Müzeye gelen kişilerin ziyaretçi olarak değil katılımcı olarak, geçmiş tarihi yaşayarak müzeyi gezmelerini sağlamak Bölgeye daha fazla yerli ve yabancı turist çekecektir. Bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimini yükseltecek bir turizm stratejisinin gelişmesine yardımcı olmak, turizm potansiyeliyle bölgenin gelişimini desteklemek ve bölgeyi ulusal olarak tanınmış bir ekonomik değer haline getirmektir.

Sosyal açıdan bir adet engelli, hasta ve yaşlı gruplara yönelik "engelsiz müze" kurulumu gerçekleştirilecektir. Batman'ın ilk açık hava müzesi kurularak ziyaretçilerin bir günlerini dolu dolu geçirebilecekleri bir ortam oluşturulacaktır. Müze ziyaretçileri için Neolitik dönem ev ve yaşam canlandırmaları simülasyon gösterisiyle yapılarak eski dönem insanlarının yaşam biçimleri canlandırılacaktır. Hasankeyf kazı alanı bölgesinde bulunan oyun taşlarının büyük modelleri yapılarak çocukların kullanımına sunulacaktır. Çocuk ziyaretçilerin deneyerek öğrenmelerini sağlayacak olan oyun alanı kurularak bu alan içinde sembolik kazı alanı hazırlanacaktır.

Sonuç olarak Bölgemizde turizm altyapısının yenilikçi ve sürdürülebilir bir anlayışla iyileştirilmesi sağlanacaktır. Böylece Batman'ın ilk kez tarihi bir turizm destinasyonu haline gelmesi sağlanmış olacaktır.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Batman Müze Parkıyla Turizme Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement