Batman - Hasankeyf Kazılarında Ortaya Çıkan Eserler Batman'a Taşınacak - Son Dakika
Güncel

Batman - Hasankeyf Kazılarında Ortaya Çıkan Eserler Batman'a Taşınacak

Batman - Hasankeyf Kazılarında Ortaya Çıkan Eserler Batman\'a Taşınacak

Eserler Evleri Dolup Taşırdı

30.06.2010 17:12

ESERLER EVLERİ DOLUP TAŞIRDI

BATMAN'ın Hasankey İlçesi'nde yapılan kazılarda çıkarılan eserlerin tutulduğu ve kazı ekibinin de kaldığı ev tarihi eserlerle dolup taştı. Rektör Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, çoğunluğu 12'nci yüzyıla ait olan ve bir çok medeniyetin izini taşıyan tarihi eserleri Batman Müzesi'ne taşıma hazırlığında olduklarını söyledi.

Kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserlerin istiflendiği Hasankeyf'teki kazı evi, tarihi eserlerle dolup taştı. Hasankeyf kazılarından sorumlu Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Roma dönemine ait mozaiklerin yanı sıra 12'inci yüzyıla ait çok sayıda seramik bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Uluçam, "Bir çok medeniyetin gelip geçtiği Hasankeyf'te bize kültür mirası olarak ne bıraktıklarını araştırıyoruz. Seramik başta olmak üzere çok farklı dönemlere ait kitabeler çıktı. 1204 yılında Cizreli İsmail, medreselerde yazdığı mekanik robot kitabını Hasankeyf'te yazmış. Şimdi de 800 yıl öncesinin bu robot kitabının kaynaklarını araştırıyoruz. Hasankeyf bir dönemler seramiğin üretim merkeziydi. Burada üretilen seramikler Suriye'ye gönderilirdi. Kazılarda ortaya çıkan seramikler 12'inci ve 15'inci yüzyılları kapsıyor. Sanat tarihçilerimiz tarafından eser parçaları bir araya getiriliyor" dedi.

Prof. Dr. Uluçam, antik kent Hasankeyf'te yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin önümüzdeki aylarda Batman'da açılması beklenen müzeye taşıma hazırlığı içerisinde olduklarını belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Batman - Hasankeyf Kazılarında Ortaya Çıkan Eserler Batman'a Taşınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement