"Batan Geminin Faresi" Ev Hapsinde - Son Dakika
Güncel

"Batan Geminin Faresi" Ev Hapsinde

"Batan Geminin Faresi" Ev Hapsinde

İtalya'da batan Costa Concordia cruise gemisinin kaptanı Schettino'nun tutukluluk hali ev hapsine çevrildi.

18.01.2012 13:01  Güncelleme: 13:03

İtalya'nın Grosseto kenti yakınındaki Giglio Adası açıklarından kayalara çarparak batan Costa Concordia cruise gemisini terkeden ilk isimlerden olduğu için ülke basınında 'Geminin faresi' olarak anılan kaptan Francesco Schettino'nun tutukluluk hali ev hapsine çevrildi.

Schettino'nun sorgulaması sırasında tahliye oprasyonunu bizzat kendisinin yönettiğini ve "Yüzlerce, binlerce kişiyi kurtardım" dediği belirtildi. Grosseto Mahkemesi Ön İnleme Yargıcı Valeria Montesarchio tarafından yapılan sorgulamada Grosseto Cumhuriyet Savcısı Francesco Verusio da hazır bulundu. Sorgulama sırasında kaptan Schettino'nun da üç saat süreyle sorgulanan Scettino'nun, "Kumandada ben vardım. Yüzlerce, binlerce kişiyi kurtaran acil manevrayı da ben yaptım" belirtildi.

GEMİYİ TERK ETMEMİŞ, DENİZE DÜŞMÜŞ

Gemiyi terk etmesiyle ilgili ise, gemiyi terketmediğini denize düştüğünü iddia eden kaptan Scettino, "Çarpma ardından gemi 90 derece yattı. Yeniden gemiye tırmanmak mümkün değildi" dedi.

Schettino, geiminin rotasını değiştirmediğini, kayalara rota üstündeyken çarptığını, yolcuları kurtarmak için manevra yapıp gemiyi adaya yaklaştırdığını iddia etti. 3 saatlik sorgulama ardından, Schettino'nun ülkeden ayrılma riski taşımadığına kanaat getiren Ön İnceleme Yargıcı Valeria Montesarchio, tutukluluk halinin ev hapsine çevrilmesine karar verdi.

Bu arada kamuoyuna yansıyan ses kayıtlarındaki konuşma şekli ve bazı kazazedelerin, "Kaptan kaza anında barda alem yapıyordu" yönündeki iddiaları gözönünde tutularak, Scettino'nun toksikoloji testi sonuçlarının mahkemeye sunulması istendi. Kaza sonrası ilk kurtarma botuna atlayıp, karaya ulaşan ve bir taksiyle olay yerinden uzaklaşmaya çalışırken jandarma ekiplerince gözaltına alınan kaptan Scettino'nun uyuşturucu veya alkol kullanıp kullanmadığını belirlemek amacıyla saç ve tırnak örneklerinin alınmış olduğu, bu örnekler üzerinde yapılacak toksikoloji testiyle idfdialara netlik kazandırılacağı belirtildi.

KAPTAN EVİNDE

Karar ardından konuşan Grosseto Cumhuriye Savcısı Francesco Verusio, "Yargıcın kakarını anlamıyorum. Merak içindeyim. Gerekçeli kararı okumadan yorum yapmak istemiyorum" dedi.

Kaptan Schettino, kendisini almaya gelen eşi Fabiola ve ekek kardeşi Salvatore Schettino birlikte, polis ve jandarma eşliğinde yerel saatle sabaha karşı 02.00 sularında Meta di Sorrento kenti San Cristoforo Caddesi 10 numarada bulunan ikametgahına geldi. Shettino ev hapsinde tutulacak.

GEMİ HAREKET ETTİ, RİSK BÜYÜYOR

Bu arada arama ve yakıt boşaltım operasyonu devam eden gemi batığının sabah saatlerinde hareket etmesi üzerine çalışmalara ara verildi. Gemide bulunan ve sızıntı riski her dakika daha da artan yakıtın boşaltılması aciliyet taşıyor. Ekipler bir çevre felaketine neden olmamak için yoğun çama gösterse de, denizdeki dalga oarnının her daim artması ve fırtına riski, çalışmaları engelliyor. Batıktan çıkarılan ölü sayısı toplam 11, yaralı sayısı ise 80 olarak açıklandı. Kayıp sayısında ise tam netlik olmasa da 24 olduğu sanılıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Batan Geminin Faresi' Ev Hapsinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement