Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz'deki Selde Çalışmalarını Sürdürdü - Son Dakika
Güncel

Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz'deki Selde Çalışmalarını Sürdürdü

Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz\'deki Selde Çalışmalarını Sürdürdü

Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş, Zonguldak, Bartın ve Kastamonu'nun sahil ilçelerinde meydana gelen sel felaketinde çarpılmaları engellemek ve zarar gören şebeke unsurlarını onarmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını duyurdu. Selin etkisini yitirmesi ve arızaların onarılmasıyla bölgeye yeniden enerji sağlandı. Ekipler, selin çekildiği bölgelerde trafo binalarına giren suyu temizleyerek, kayan veya yıkılan direkleri yeniledi ve arızalı sayaçları değiştirdi. Ayrıca, İHA'lar kullanılarak arıza tespiti yapıldı. Başkent EDAŞ ekipleri, heyelan nedeniyle kapanan yolları açmak ve hasar gören direkleri kaldırmak için kepçe ve vinç kullandı. Şirket, su tahliyesi ve şebekeyi beslemek için jeneratörlerle enerji sağladı. Selin etkisi azaldıkça ekipler, güvenli noktalardan başlayarak bölgeye yeniden enerji vermeye başladı ve salı sabahı enerjisiz trafo sayısı sıfırlandı.

11.07.2023 13:02
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş hafta sonu Zonguldak, Bartın ile Kastamonu'nun sahil ilçelerinde etkisini gösteren selde oluşabilecek çarpılmaları engellemek ve heyelandan zarar gören şebeke unsurlarının onarılması için yoğun olarak çalıştıklarını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, " Batı Karadeniz'deki sel süresince emniyet amaçlı kesintiler gerçekleştiren elektrik dağıtım ekipleri, selin etkisini yitirmesi ve arızaların onarılmasıyla bölgeye yeniden enerji sağladı" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Ekipler selin etkilerini göstermeye başladığı cumartesi günü, yükselen suların çarpılma tehlikesi oluşturduğu bölgelerde, can ve mal güvenliğini korumak için tedbir amaçlı enerji kesintilerine gitti.  Afet planları çerçevesince, diğer illerden gelen ekiplerle birlikte saha çalışanı sayısı kısa sürede 1000'i, araç sayısı ise 400'ü geçerken, ulusal iletim hatlarında yaşanan kesintilerle, selin elektrik arzı üzerindeki etkisi artış gösterdi.

"Bu süreçte selin çekildiği bölgelerde trafo binalarına giren su, moloz ve mili temizleyen Başkent EDAŞ ekipleri, kayan veya yıkılan direkleri yenileyip iletken kopuklarını onardı. Ekipler, binaların girişlerinde zarar gören sayaçların temizlenmesi ve arızalıların hızlıca değiştirilmesi sürecini başlattı. Batı Karadeniz'in insan eliyle ulaşılması güç, sık ormanlı yüksek kesimlerinde ise uzun süredir sahada faydalandığı İHA'ları kullanarak, arıza tespiti yapma faaliyetlerini teknolojinin imkanlarıyla sürdürdü.

"Trafoların güzergahında heyelandan kapanan bazı yolları kepçelerle açan Başkent EDAŞ ekipleri, hatların üzerine devrilen ağaçları ve selde hasar gören direkleri kaldırmak için vinçleri kullandı. Kamu kurumları ile koordinasyon halinde çalışan şirket, su tahliyesi için kullanılacak ve şebekeyi besleyecek pompalara jeneratörlerle enerji sağladı.

"Yağış, Pazartesi sabah erken saatlerinden itibaren etkisini yitirirken gün içinde de sel kademeli şekilde azaldı. Ulusal iletim hatlarındaki enerji kesintilerinin de giderilmesiyle Başkent EDAŞ ekipleri, güvenli noktalardan başlayarak bölgeye yeniden enerji vermeye başladı.Ekiplerin çalışmaları, pazartesi öğleden sonra enerjisiz trafo sayısını büyük oranda azaltırken, gece de sürdürülen yoğun çalışmalarla salı sabahı enerjisiz trafo sayısı sıfırlandı."


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz'deki Selde Çalışmalarını Sürdürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement