Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Bosna Hersek'e Geliyor - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Bosna Hersek'e Geliyor

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Bosna Hersek\'e Geliyor

Bozdağ, 6 7 Aralık'ta ziyaret edeceği Bosna Hersek'te, TİKA tarafından restorasyonu tamamlanan "Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu ev ile Mostar'daki Karagöz Bey Medresesi'nin de araların...

04.12.2013 14:02

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı tarafından restorasyonu tamamlanan 4 tesisin açılışını yapmak üzere 6 Aralık'ta, Bosna Hersek'e gelecek.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'ın da aralarında bulunduğu heyetle 6 Aralık Cuma günü Bosna Hersek'e gelecek olan Bozdağ, ilk olarak sosyal ve siyasal bilimler alanında ülkenin en saygın eğitim kurumu olan, yaklaşık 3 bin 500 öğrencinin öğrenim gördüğü Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin TİKA tarafından tadilatı yapılan ve "İstanbul-Saraybosna" adı verilen konferans salonunun açılışını yapacak. Yaklaşık 300 kişi kapasiteli olan konferans salonunun açılışına Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya da katılacak.

Bozdağ, Saraybosna'daki törenin ardından Avrupa'nın birçok köklü üniversitesinden daha eski bir tarihi olan, Kanuni Sultan Süleyman'a sadrazamlık da yapmış Rüstem Paşa'nın kardeşi Haci Zaim Mehmet Bey tarafından 1577 yılında yaptırılan ve TİKA tarafından restorasyonu gerçekleştirilen "Karagözbey Medresesi"nin (İmam Hatip Lisesi) açılışını yapacak. Hersek bölgesinin tek medresesi konumunda olan ve mezunlarının birçoğunun ülkenin önemli üniversitelerinde eğitim gördüğü 270 öğrencili medresenin açılışına, Bakan Bozdağ'ın yanı sıra Mostar Müftüsü Seyid Smaykiç ile çok sadıya davetli iştirak edecek.

-" Bilge Kral'ın doğduğu evin açılışı yapılacak"-

Bona Hersek'teki temaslarının ikinci günü ise Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı "Bilge Kral" merhum Aliya İzzetbegoviç'in 1925 yılında Bosanski Şamats'ta dünyaya geldiği ve TİKA tarafından restore edilen evin açılışını gerçekleştirecek. Aliya İzzetbegoviç'in, İstanbul'da askerlik yaptığı sırada dedesinin tanışıp evlendiği Üsküdarlı bir Türk olan babaannesi Sıdıka Hanım ve diğer ailenin fertleriyle birlikte çocukluğunun ilk yıllarını geçirdiği bu ev yapılan restorasyonun ardından "Aliya İzzetbegoviç Hatıra Evi" olarak hizmet verecek, aynı zamanda Bosna Hersek'teki insani yardım kuruluşu "Merhamet"in de bölge merkezi olarak kullanılacak. Merhum Aliya İzzetbegoviç'e ait özel eşyanın da sergileneceği bir müzeyi içerisinde barındıracak hatıra evi, aynı zamanda kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

Bozdağ, merhum Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu evin açılışının ardından Visoko kentine geçerek TİKA tarafından yaptırılan sağlık merkezini hizmete sokacak. Visoko'nun Moştre beldesinde 15 bin kişiye hizmet verecek, yaklaşık 650 metrekarelik bir alana kurulu olan ve ismi "TİKA" olarak konulan sağlık merkezi , şu anda ülkenin en modern ve prestijli sağlık kurumlarından biri olarak gösteriliyor. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Bosna Hersek'e Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement