Baraj Kapakları Açıldı, Tahliye Edilen 40 Ev Su Altında - Son Dakika
Güncel

Baraj Kapakları Açıldı, Tahliye Edilen 40 Ev Su Altında

Baraj Kapakları Açıldı, Tahliye Edilen 40 Ev Su Altında

Garzan Barajı'nda biriken suyun, kapakların açılıp boşaltılmasıyla havzada bulunan Akçakışla Köyü ve Dutluca Mezrası su altında kaldı.

11.04.2011 19:20

Batman'da son iki gündür etkili olan sağanak yağışta Garzan Barajı'nda biriken suyun, kapakların açılıp boşaltılmasıyla havzada bulunan Akçakışla Köyü ve Dutluca Mezrası su altında kaldı. Burada yaşayanlar, daha önceden tahliye edilmişti.

Batman'da dün Sason Çayı'nın taşmasının ardından devam eden sağanak yağış, yapımı yeni tamamlanan Garzan Barajı'nda da aşırı su birikmesine neden oldu.

BARAJ KAPAKLARI AÇILDI

Kaymakam Citer, baraj yetkilileri ve uzmanları ile yaptığı görüşmelerden sonra baraj kapakları açıldı. DSİ Batman Şube Müdürü Veysi Kanat, Nisan yağmurlarıyla birlikte barajda doluluk oranının yüksek seviyeye ulaştığını belirterek, "Son bir ayda barajdaki su toplama havzasında su seviyesi en son noktaya ulaştı. Baraj kapaklarını zorunlu olarak açtık. Son yıllarda barajda en yüksek su seviyesine ulaşıldı. Baraj kapaklarını açınca havzadaki yerleşim birimlerini su baskınları konusunda uyardık" diye konuştu.

Havzada bulunan Akçakışla Köyü ve Dutluca Mezrası'da yaklaşık 40 ev su altında kalırken, köy ve mezrada bulunan vatandaşlar ise daha önceden tahliye edildi.

Sabaha karşı barajdaki su seviyesinin yükselmesiyle birlikte evlerini terk ettiklerini belirten Akçakışla Köyü sakinlerinden Emrullah Ergüder, Abdullah Erkul ve Hamdullah Ergüder, baraj gölü havzasında bulunan suyun köye gelmesiyle birlikte yaşadıkları tehlikeyi anlattı. Köylüler adına konuşan Emrullah Ergüder, "Sabaha karşı barajdaki suyun köyümüze doğru geldiğini fark edince evlerimizi boşalttık. Eşyalarımızın bir bölümünü çevredeki diğer köylerde oturan yakınlarımızın yanına taşıdık. Yaklaşık 40 ev su altında kaldı. Eğer barajın kapakları açılmazsa köy ve mezra yok olacak" dedi.

KÖYLÜLER BARAJ ŞANTİYESİNİ BASTI

Yapımı kısa bir süre önce tamamlanan baraj şantiyesine akın eden köylüler, burada incelemelerde bulunan Kaymakam Citer ile görüştü. Köylüler, "Yağışla birlikte su seviyesi gittikçe yükseldi. Baraj kapaklarının açılmasını istiyoruz. Aksi taktirde köyümüz tamamen su altında kalacak. Şu anda bile evlerimiz kullanılamaz halde" diyerek baraj kapaklarının açılması talebinde bulundu.

450 KÜÇAK VE BÜYÜK BAŞ HAYVan TELEF OLDU

Öte yandan Pazar günü sel sularına kapılarak boğulan 60 yaşındaki Ali Aydar'ın cenazesi köyünde toprağa verildi. Sason Belediye Başkanı Muzaffer Arslan, Sason Çayı'nın taşmasıyla ilçede altyapı şebekesinin büyük zarar gördüğünü ifade ederek, "İlçe merkezi mahalleri ile çevre köylerden 450'ye yakın büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. İlçemizin altyapısı büyük zarar gördü. Binlerce dönüm ekili arazide hasar meydana geldi" dedi. - Batman

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Baraj Kapakları Açıldı, Tahliye Edilen 40 Ev Su Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement