Bangladeş'teki Genel Seçim - Son Dakika
Güncel

Bangladeş'teki Genel Seçim

Bangladeş\'teki Genel Seçim

BM, ABD, Kanada ve Avustralya seçimlerin yeniden yapılması çağrısında bulundu Cemaat i İslam i Tanıtım Başkan Yardımcısı Errahman: "Uluslararası toplum Bangladeş’te demokrasinin kurulmasına yardımcı olmalıdır" "Bu seçimlerin derhal iptal edilmesini ve adil, şeffaf bir ortamda yeniden gerçekleştirilmesini istiyoruz" Cemaat i Şibir Dışişleri Sorumlusu Rahman: "Hükümet, Bangladeş halkının demokratik haklarını gasbetmiştir" "Bu seçimler ahlaksal olarak tam bir fiyaskodur.

07.01.2014 23:45

Bangladeş'te pazar günü yapılan genel seçim ve sonuçları nedeniyle büyük hayal kırıklığına uğrayan BM, İngiliz Milletler Topluluğu, ABD, İngiltere ve uluslararası toplum, ülkedeki taraflara yeniden seçime gidilmesi için acilen anlaşmaya varılması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, taraflardan yapıcı diyaloğa başlamalarını ve kapsayıcı siyasi süreç için Bangladeş halkının beklentilerinin acilen karşılanmasını istedi.

Ban, sözcüsü tarafından yayımlanan bildiride, düşük katılımlı seçimlerde can kayıplarından ve yaşanan şiddetten üzüntü duyulduğunu belirtti.

ABD ise hükümete ve muhalif partilere özgür, barışçı, güvenilir ve adil yeni seçimin yapılması için mümkün olan en kısa sürede diyalog çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, boykot nedeniyle seçim bölgelerinde rakipsiz kalındığı için yarıdan fazla milletvekilinin seçilmiş olduğuna işaret ederek, seçimin sonuçlarının Bangladeş halkının iradesini güvenilir şekilde yansıtmadığını vurguladı.

Avustralya hükümeti de yeni seçim yapılması çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Julie Bishop, devam eden şiddet olayları ve siyasi anlaşmazlıktan büyük endişe duyduğunu ifade etti.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, sonuçların güvenilir olması için tüm tarafların kapsayıcı yeni seçimler için uzlaşmaya varmasını istedi.

İngiliz Milletler Topluluğu, seçime katılımın düşüklüğünün hayal kırıklığı uyandırdığını belirtti ve daha kapsayıcı ve barışçı siyasi süreç için partilere diyalog çağrısı yaptı.

İngiltere de seçimin hayal kırıklığı uyandırdığını bildirdi, şiddet ve siyasi belirsizlikten üzüntü duyduğunu açıkladı.

-Genel grev uzadı-

Seçimin iptalini isteyen Bangladeş'te Milliyetçi Parti (BNP) ve BNP önderliğindeki 18 siyasi partiden oluşan ittifak, 48 saatlik genel grev kararını, 12 saat daha (Çarşamba yerel saatle 18.00'a kadar) uzattığını açıkladı.

Muhalefet ayrıca 11 Ocak'ta ülke genelinde gösteriler yapılacağını, 10 Ocak'ta seçim sürecinde öldürülenlerin anılacağını bildirdi.

Genel grev sırasında yaşanan olaylarda 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

-Cemaat-i İslam-i  ve Cemaat-i Şibir'den tepki-

Cemaat-i İslami Tanıtım Başkan Yardımcısı Zahid Errahman, uluslararası toplumun Bangladeş'te meydana gelen olaylara müdahil olmasını istediklerini belirterek, hükümet tarafından baskı altında tutulan muhalefet liderlerinin nasıl bir muameleye maruz kaldıklarının uluslararası kamuoyu tarafından görülmesi gerektiğini savundu.

AA muhabirine telefonda bilgi veren Errahman, 5 Ocak'ta gerçekleşen 10. parlamento seçimlerine katılım oranının yüzde 10'un altında kaldığını öne sürerek, Rusya, Amerika, Çin ve AB ülkelerinden hiçbir gözlemcinin seçimleri izlemediğine dikkati çekti.

Halide Begüm Ziya'nın lideri olduğu BNP ve diğer 18 muhalefet partisiyle hareket edeceklerini vurgulayan Errahman, "Uluslararası toplum, Bangladeş'te demokrasinin kurulmasına yardımcı olmalıdır. Bu seçimin derhal iptal edilmesini ve adil, şeffaf bir ortamda yeniden gerçekleştirilmesini istiyoruz" dedi.

Errahman, şöyle konuştu:

"Bangladeş hükümeti sahte oyların kullanıldığı seçimle çok meşguldü. Hükümet yanlısı insanlar parmaklarına işaret koyulmaksızın birçok defa oy kullandı. 5 Ocak seçimleri Cemaat-i İslami ve BNP öncülüğündeki 18 muhalefet partisi tarafından kesinlikle kabul edilmemektedir.

Bu seçimler, hükümet yanlısı medyanın ve hükümet organlarının desteklediği seçimler oldu. Bu seçimlere demokratik eylemlerle gerçekleştireceğimiz programımızla cevap vereceğiz."

Cemaat-i İslami'nin gençlik kanadı olan Cemaat-i Şibir'in Dışişleri Sorumlusu Abdur Rahman da AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Ocak seçimlerinin adil şartlarda gerçekleştirilmediğini dile getirerek, "Hükümet, Bangladeş halkının demokratik haklarını gasbetmiştir" ifadesini kullandı.

Seçim merkezlerinde hükümetin görevlendirdiği memurların dışında hiç kimsenin olmadığını öne süren Rahman, Batı ülkelerinin gözlemci göndermediği seçimlere Hindistan ve Butan'dan ikişer gözlemcinin geldiğini ifade etti.

Hindistan ve Butan'dan gelen gözlemcilerin hiçbir medya organının mensubuyla görüşmediğini belirten Rahman, şunları kaydetti:

"Seçime katılım sağlamak için birçok çocuğa oy kullandırdılar. Bu seçimler ahlaksal olarak tam bir fiyaskodur. Tam olarak hükümetin siyasi gücü gasbetmesi olarak görüyoruz.

Seçime katılımın yüzde 6 seviyesinde olduğunu tahmin ediyoruz. Hükümet seçimlere katılım oranını açıklamıyor. Bu seçimleri kanuni, hukuki, ve ahlaki açıdan geçersiz sayıyoruz."

Bangladeş'te  seçim günü muhalifler ve güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda 24 kişi hayatını kaybetmişti. Şiddet olaylarının gölgesinde gerçekleşen seçimlerin galibi olan Avami Birliği, 300 üyeli mecliste 233 sandalye kazanmıştı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bangladeş'teki Genel Seçim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement