Balıkesir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 94. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Balıkesir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 94. Yıl Dönümü

Balıkesir\'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 94. Yıl Dönümü

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü, törenlerle kutlandı.

06.09.2016 13:12

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü, törenlerle kutlandı.

Kutlamalar, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra Kuvayı Milliye Meydanı'na geçildi ve burada Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, tören aracı üzerinden halkı selamladı.

Ritmin Dansı ekibi ile Azerbaycan Devlet Halk Dansları grubu gösteri yaptı, günün anlam ve önemini belirten şiirleri okundu.

Uğur, burada yaptığı konuşmasında, Balıkesir'in Milli Mücadele'nin devleşen ili olduğunu söyledi.

Balıkesir'in, Kurtuluş Savaşı'nda çok önemli roller üstlendiğini vurgulayan Uğur, şunları kaydetti:

"Hepimizin bildiği gibi 1. Dünya Savaşı'nın sonunda, Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan ateşkes anlaşması ile devletin ordusuna, silahlarına ve cephanelerine el konulmuş ve ülke adeta işgallere açık hale getirilmişti. Akabinde İzmir, 15 Mayıs 1919'da Yunanlılar tarafından işgal edildi. İşgali öğrenen Balıkesirliler, okuma yurdunda ve Alaca Mescit'te toplantılar düzenleyerek, işgale karşı direnişin nasıl olacağını tartışmışlar. Tartışmalar, devam ederken 30 Haziran 1920'de Yunanlılar Balıkesir'e girer. Ancak hiçbir şey bekledikleri gibi olmayacaktır. Kuvayı Milliye güçlerinin verdiği mücadele ve düzenli ordumuzun kazandığı zaferler neticesinde Yunan birlikleri, 6 Eylül 1922'de Balıkesir'den ayrılmış ve Balıkesir düşman işgalinden kurtulmuştur."

"Tülütabaklar" törenlere damga vurdu

Deri imalatçılarını simgeleyen, törenlerin ritüeli Tülütabaklar, korkunç yüzleri ve ilginç giyimleriyle geleneksel gösterilerini yaptı.

Çocukların ve büyüklerin büyük ilgisini çeken Tülütabaklar, uzun süre vatandaşlara eğlenceli dakikalar yaşattı. Çocukları korkutup, yüzlerini boyayan Tülütabaklarla fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlar adeta birbirleriyle yarıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balıkesir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 94. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement