Bakü)- 4. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu Başladı - Son Dakika
Güncel

Bakü)- 4. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu Başladı

- 4. Dünya kültürlerarası diyalog forumu başladıBAKÜ - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 4. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu, resmi açılış töreniyle başladı.

05.05.2017 13:46

- 4. Dünya kültürlerarası diyalog forumu başladı

BAKÜ - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 4. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu, resmi açılış töreniyle başladı.

Haydar Aliyev Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış töreninde dünyanın çeşitli ülkelerinden konuklar, Azerbaycan devlet ve hükümet yetkilileri, milletvekilleri, dini toplulukların temsilcileri ve diplomatik temsilciler katıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in himayesinde, "Kültürlerarası Diyaloğun Gelişmesi: İnsan Güvenliği, Barış ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yeni Olanaklar" sloganıyla düzenlen forum 6 Mayıs'ta sona erecek.

Forumun resmi açılış toplantısına Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Genel Direktörü İrina Bokova, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Abdülaziz Al Nasser, BM Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rıfai, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin ve İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu Genel Direktörü Osman El Tuveycri katıldı. Forumun ana organizasyon ortakları UNESCO, BM Medeniyetler İttifakı, BM Gıda ve Tarım Örgütü, Avrupa Konseyi, ISESCO ve BM Dünya Turizm Örgütü.

Etkinliğin resmi açılış töreninde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kültürlerarası diyalog olmasa, tüm dünya tehlike ile yüzleşeceğini belirterek, "Azerbaycan medeniyetlerin buluştuğu mekan rolünü üstlenmelidir. Ülkemiz toleransı, dini toleransı ile iftihar ediyor. Çok kültürlülük Azerbaycan'da yaşam tarzıdır. Tarihi dönemden, siyasi sistemden bağımsız olarak, Azerbaycan halkı her zaman çok kültürlülüğü desteklemiştir ve ülke sınırları dışında tanıtmıştır. Bugün dünyada bazı gelişmeler oluyor, çatışmalar, iç savaşlar yaşanıyor. Bu, çeşitli dinlerin, etnik gruplar arasında meydana gelen yanlış anlaşılmalardan kaynaklanmaktadır. 2008 yılında Avrupa Konseyi ülkeleri bakanlarının toplantısını yaparken Müslüman ülkeleri bakanlarını toplantıya davet ettik, kültürlerarası diyalogu ele aldık. 2009 yılında Müslüman ülkeleri bakanlarının toplantısına ise Avrupa ülkelerinin bakanlarını davet ettik. Azerbaycan kültürlerarası diyalogda bu rolü oynamakla gurur duymaktadır" dedi.

Aliyev, Azerbaycan'ın Avrupa Birliği'ne üye 9 ülke ile stratejik işbirliği anlaşması imzaladığını vurgulayarak, "Azerbaycan enerji güvenliğine önemli katkı sağlıyor. Güney Gaz Koridoru ilk aşamada 7 ülkeyi birleştirecek. Bu ülkeler doğal olarak ortaklarımız olacak. Biz karşılıklı olarak birbirimize bağımlı olacağız. Azerbaycan'ın girişimcisi olduğu projeler Azerbaycan'ın uluslararası işbirliğine ve kültürlerarası diyaloğa yatırdığı yatırımdır. Son 13 yılda Azerbaycan ekonomisi 3 kez büyüydü. Yoksulluk, işsizlik yüzde 5'e düşürdük. Ekonomik rekabet kabiliyetine göre Azerbaycan 37. sıradadır. Ekstremizim hem de bilgisizlik kaynaklanmaktadır, okuma yazma bilmeyen genç nesil terör eylemlerine katılıyor. İlk olarak radikalizmi yaratan nedenleri, sosyal eşitsizliği ortadan kaldırmalıyız" diye konuştu.

Forum kapsamında 40 kadar oturum ve etkinlik düzenlenecek. Forumda 120'ye yakın ülke yetkilisi, 39 uluslararası kuruluşun temsilcileri, 50'den fazla sivil toplum örgütü olmak üzere yaklaşık 800'den fazla yabancı misafir yer alıyor.

Bakü)- 4. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu Başladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakü)- 4. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement