Bakan Güllüce, Burdur'da - Son Dakika
Güncel

Bakan Güllüce, Burdur'da

Bakan Güllüce, Burdur\'da

BURDUR (İHA) – Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Burdur’da vatandaşları kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirdi.

26.03.2014 17:50

BURDUR (İHA) – Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Burdur'da vatandaşları kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Burdur'da riskli alan olarak belirlenen yerlerden biri olan Karasenir Mahallesi'nde kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlarla bir araya geldi. Karasenir Mahallesi'nde toplanan vatandaşlarla selamlaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konuşmasından önce vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kentsel dönüşümün vatandaşların rızasıyla yapılacağına, kimsenin evinin zorla yıkılmayacağına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak kentsel dönüşümü size anlatmaya çalışacağım. Türkiye'nin birçok yerinde şehirlerimiz eskimiş, bunların değişmesi gerekiyor. Peki değişirken ekonomik yapısı iyi mi? Değiştirmeye kalkarlarsa masraflar yüksek olur mu? Evet. O zaman ne yapmak lazım? Vergiden ve harçlardan muaf olması için orayı riskli alan vermek lazım. Normal şekilde bir inşaat yapılsa, harç yatıracak, inşaat harcı yatıracak, yatıracak da yatıracak. Ama riskli alanda yaparsa bunların hiçbiri yok. Sen ne zaman canın isterse, ne zaman evin değişsin, ne zaman bir müteahhitle anlaşırsan senin binan değişecek. İstemezsen senin binan kalır. Ne zamana kadar kalır? İstediğin zaman. Kimsenin kimsenin evini yıkmaya hakkı yok. Riskli alanlarda insanların daha ucuza ev sahibi olsun diye çıkarılan bir yasadır bu kentsel dönüşüm ama istemiyorum, elbette istemeyeceksin, ev senin. 'Yıktırmayız' tabii ki yıktırmayacaksın, niye yıktırasın, biz sizin tek tuğlanıza uzanan eli kırarız. Yıktırtmayız o evi, 'efendim ben gelirsem yıktırtmayacağım' bir kere bu işin yetkilisi, planı, projesi bizim bakanlığımızın yetkisindedir. Biz yetkisi veriyor. Belediyelere plan yetkisi, sözleşme yetkisi veriyoruz. Biz sizi daha iyi, daha konforlu ev sahibi olmanız için uğraşıyoruz. Birileri gelmiş 'Sizin evinizi yıkacaklar' demiş. Dağ başı mı burası? Biz zulüm etmek için mi kurulmuş bir hükümetiz? Biz fakir fukaranın karşısında ona zalimlik yapmak için olabilir miyiz? Aksine, fakirimiz, fukaramız, dar gelirlimiz, imkanı olmayanımız ev sahibi olsun diye gece gündüz çırpınan bir kadroyuz" dedi.

"AĞZI OLAN KONUŞUYOR"

Kentsel dönüşüm konusunda bilgi kirliliğinin yaşandığını söyleyen Güllüce, siyasetin topuktan aşağıya düştüğünü söyleyerek, "Şimdi ağzı olan konuşuyor. 'Efendim, ben buraya 3 kat vereceğim'. Sen kimsin? Nereye veriyorsun? 'Ben gelirsem yıkacağım, ben gelirsem yıkmayacağım'. Kime sordun? Ağzı olan konuşuyor. Bu işin tek yetkili yeri Çevre ve Şehircilik Bakanıdır. Kimse kimsenin tuğlasına el uzatamaz, hakkı hukuku yoktur, yapamaz. Biz binasına el uzatanın gözüne çivi oluruz. Arkadaşlarımız bir araya gelir. Kentsel dönüşümden istifade etmek isterler. İyi bir konut sahibi olmak istiyoruz. Helali hoş olsun yap. Sen bu kaynaktan, bu vergiden ne zaman istifade edersen yaparsın. Böyle lüzumsuz yalanlara, bunlara kanmayın. Siyaseti belden aşağı değil, dizden aşağıya da değil topuktan aşağıya düşürdüler. Hangi yetkiyle konuşuyorsun. Sanki birileri yıkacak o da engel olacak. Bu size bir destektir. Yanlış anlatılmış. Bilgi kirliliği var. İstemediğiniz kadar evinizde oturursunuz. Bu laf ebeliklerine karın doyurmayın. Bunlar provakatif laflar. Biz kimsenin tek taşına dokundurtmayız" şeklinde konuştu. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Güllüce, Burdur'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement