Babanızı Lale Devri Minyatürleri ile Sevindirin ! - Son Dakika
Güncel

Babanızı Lale Devri Minyatürleri ile Sevindirin !

Babanızı Lale Devri Minyatürleri ile Sevindirin !

Bu özel minyatür serisinin hikâyesi 1720'da III. Ahmet'in Okmeydanı'nda oğulları için yaptırdığı sünnet törenine dayanıyor.

10.06.2014 09:17

Osmanlı'dan Babanıza Tarihi Karakterler

BKG, Babalar Günü'nde babasına özel bir hediye almak isteyenlere tarih kokan minyatür koleksiyonunu sunuyor. Osmanlı İmparatorluğu'nda 18. yüzyılın en önemli minyatür üstadı nakkaş Levni'nin eseri 'Surname-i Vehbi'deki Okmeydanı'na giriş sahnesindeki figürlerden esinlenilerek yapılan özel minyatür serisi, BKG mağazalarında sizleri bekliyor.

Kültürel mirasımızın yeniden keşfedilmesi amacıyla çalışmalar yürüten BKG, Lale Devri Padişahı III. Ahmet dönemine ait saray erkanı ve Osmanlı esnafı tasfirlerinden esinlenerek oluşturulan minyatür serisinde yer alan birbirinden farklı 11 tarihi karakteri tarih tutkunu babaların beğenisine sunuyor. Hediye seçenekleri arasında saray erkanın yanı sıra somuncular, mumcular, debbağlar, haffaflar, kavukçular, bezzazlar, attarlar, kalaycılar, kürkçüler gibi Osmanlı esnafı figürleri yer alıyor.

23 gün süren ve 3 bin 902 çocuğun sünnet edildiği tören, Lale Devri'nin karakteristik özelliklerini barındırıyordu. Okmeydanı'nda günler önce kurulan çadırlarda sarayın ileri gelenleri ve halk, 1001 gece masallarını aratmayacak bir şenlik yaşıyordu. Halka, gümüş şamdanlardan buhurdanlara, incili zümrütlü çizmelerden zerduz yorganlara, sırmalı peşkirlerden balık dişi kabzalı kılıçlara, badem şekerlerinden miskli sabunlara hazırladıkları bin bir çeşit hediyeler dağıtılıyordu.

Bu özel minyatür serisi, III. Ahmet'in bu törenlere eşlik etmek için Okmeydanı'na girişinin tasvir edildiği, 17. yüzyılın en önemli minyatür üstadı Nakkaş Levni tarafından yapılan 'Surname-i Vehbi' eserinde yer alan Osmanlı esnafı detaylarından esinlenerek oluşturuldu.

Babasına en özel hediyeyi armağan etmek isteyenler, müze mağazaları ve http://www.bkg.com.tr/ adresinden Minyatür Serisi'ne ve daha birçok kültürel ve tarihi ürüne ulaşarak, babasına tarihi hediye edebilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Babanızı Lale Devri Minyatürleri ile Sevindirin ! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement