Aydın Bakan Eker Süt Ürünleri Fabrikasını Açtı - Son Dakika
Güncel

Aydın Bakan Eker Süt Ürünleri Fabrikasını Açtı

Aydın Bakan Eker Süt Ürünleri Fabrikasını Açtı

İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Denizli'nin sütünü ekonomiye kazandıracak olan fabrikanın açılışı için düzenlenen törene Bakan Eker'in yanı sıra Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ve Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet...

04.07.2013 17:01

İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Denizli'nin sütünü ekonomiye kazandıracak olan fabrikanın açılışı için düzenlenen törene Bakan Eker'in yanı sıra Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ve Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, tesis çalışanları ve datevliler katıldı.

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarımda Avrupa ülkeleri arasında 4'üncülükten birinciliğe yükseldiğini söyledi. Türkiye'de hayvancılığı stratejik bakış açısıyla ele aldıklarını belirten Bakan Eker, 'Tarım desteklemeleri içerisinde hayvancılığa toplam yüzde 4 pay verilirken, bunu yüzde 30'a çıkardık. Geçen yıl, hayvancılığa 2 milyar 200 milyon lira hibe desteği verdik. Bu yıl 30 Haziran'a kadar da 2 milyar karşılıksız destek verdik. Tarım ve hayvancılıkta yıl sonuna kadar vermeyi planladığımız 9 milyar liralık hibe desteğinin şu ana kadar 6 milyar 600 milyon lirasını dağıttıkö dedi.

Avrupa Birliği'nin 2001 yılından itibaren Türkiye'den süt ürünleri alımını durdurduğuna dikkat çeken Bakan Eker, 'Türkiye'de 10 yıl önce 8 milyon ton süt üretilirken, bugün 17 milyon ton süt üretiliyor. Avrupa Birliği 2001 yılından itibaren sağlık ve hijyen konularında eksikler olduğu gerekçesiyle Türkiye'den süt alımlarını durdurdu. Yaptığımız girişimler ve yatırımlar sonunda üreticisiyle, sanayicisiyle bakanlık olarak standartları yükselttik. Bu çabamızın sonucu olarak 3 Nisan 2013 tarihininden itibaren AB ülkelerine süt satabilecek konuma geldik. AB ülkerinin kapılarının açılmasıyla birlikte Ortadoğu ülkelerine daha fazla ürün satma imkanı da bulduk. Özellikle tarımda dünyada 190 ülke arasında 7'nciliğe, Avrupa'da ise 4'üncülükten 1'inciliğe yükseldikö dedi.

EKONOMİYE YILDA 164 MİLYON LİRA KATKI SAĞLAYACAK

Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, holding bünyesindeti süt ve süt ürünleri üretim şirketi Ak Gıda'nın Aydın'daki fabrikasının 40 milyon lira yatırımla kurulduğunu ve 5 ilde 89 tedarikçiden süt alındığını söyledi. Aydın fabrikasında çalışan 159 kişiye doğrudan, 2 bin 750 kişiye dolaylı istihdam yarattıklarını dile getiren Tütüncü, 'Ege ve Marmara bölgesine hizmet verecek, 500 ton günlük süt işleme kapasitesine sahip fabrikada ağırlıklı olarak peynir üretilecek. Peynir tüketicilerimiz için olduğu kadar Ak Gıda için de önemli bir ürün. Ülker İçim'in peynir portföyünde, beyaz, kaşar, sürülebilir ve özel peynirler olmak üzere 9 çeşit peynir bulunuyorö dedi. Aydın fabrikası ile Türkiye ekonomisine yılda 164 milyon lira katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Tütüncü, işlenen sütün yurt içinde Ege ve Marmara bölgesine gönderildiğini söyledi. Yatırım için Aydın'ın seçilmesinde bölgedeki sütün kalitesi ve potansiyelinin önemli etkisi olduğunu dile getiren Tütüncü şunları söyledi

'Şehrin ilk süt fabrikası olan tesisimiz bu bölgeden elde edilen kaliteli sütü, doğru donanım ve işleme kapasitesi ile buluşturuyor. Bölgeye olan olumlu etkilerimiz ise fabrikamızın deneme üretimine başladığı son birkaç ayda yansımalarını göstermeye başladı bile. 2011 Mayıs döneminde İzmir ve Aydın illerinden günde 235 tongün süt alır iken, 2013 Mayıs döneminde bu miktar 295 tonagüne ulaştı. Bu da şimdiden yüzde 23 büyüme kaydettiğimizi gösteriyor. Bu büyümenin yerel üretime katkısı ise kısa sürede gözle görülür bir hal alıyor. Bu bölgenin sütüyle peynirlerimiz daha da lezzetlendi.

HAYALLERİMİZİN ÇOK ÖTESİNDEYİZ

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de 1994 yılında kendi ihtiyaçlarını karşılamak için günlük 400 ton ürün kapasitesi ile girdikleri bu sektörde, 10 kat büyüdüklerini söyledi. Ülker, 'Çikolata, süt ile yapılıyor ve bu anlamda kendi ihtiyacımızı karşılamak için bu sektöre girdik. 1994 yılında günlük 400 ton süt işleme kapasitemiz vardı. Şimdi bu rakam 10 kat arttı. 5 fabrikada günlük 4 bin ton süt işliyoruz. Sütte, Türkiye birincisiyiz. Tüm dünyada Türkiye'yi temsil eden bir marka haline gelmeyi hedefliyoruz. Bugün hayallerimizin çok ötesindeyiz diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Eker, beraberindeki protokol üyeleriyle kurdelesini keserek hizmete açtığı, tesisi gezdi. Bakan Eker, daha sonra Aydın'a hareket etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aydın Bakan Eker Süt Ürünleri Fabrikasını Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement