Avrupalı Öğrenciler Mescit Temizleyip Cami Gezdi - Son Dakika
Güncel

Avrupalı Öğrenciler Mescit Temizleyip Cami Gezdi

Avrupalı Öğrenciler Mescit Temizleyip Cami Gezdi

Avrupa Birilği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Avrupa'nın 6 ülkesinden ve Türkiye'nin çeşitli illerinden toplam 37 öğrenci, Ankara'nın Kazan İlçesi'nde mescit temizleyip, cami gezdi.

23.01.2013 13:39

Avrupa Birilği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Avrupa'nın 6 ülkesinden ve Türkiye'nin çeşitli illerinden toplam 37 öğrenci, Ankara'nın Kazan İlçesi'nde mescit temizleyip, cami gezdi.

Belçika, Fransa, Finlandiya, Polonya, Litvanya v Romanya'dan gelenlerle, Türkiye'nin başka illerinden programa dahil olan 37 öğrenciyi, Kazan Kayamakamı Veysel Beyru ve Belediye Başkan Yardımcısı Beyhan Sarı karşıladı. Belediye Meclis salonunda Kazan'la ilgili bilgi veren Kaymakam Veysel Beyru, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Türk Ulusal Ajansı Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı eğitmenlerinden Nazlı Anık, proje hakkında bilgi verdi. Anık, "Gerçekleştiren projenin teması 'Kültürler arası öğrenme ve dinler arası diyalog'. Proje, Ankara Üniversitesi öğrencileri Yasin Çiftçi, Senem Erdem, Osman Ulukan ve Selin Gökçe tarafından tasarlanmış bir proje. Projede yer alan katılımcılar 17- 25 yaş arası gençlerden oluşuyor. Katılımcılarımız, kültürümüzü öğrenirken dinimizi de tanıyacak, önyargılarından kurtulacak" dedi.

Kazan Kaymakamı Veysel Beyru ise ağırladığı öğrencilerle mutlu olduğunu belirtirken, "Dinler arası diyalog noktasında Avrupa'dan gençlerin gelip, birbirimizi yakinen anlama noktasındaki proje çok güzel ve anlamlı. Bizim kültürümüzde paylaşmak çok önemlidir. Biz paylaştıkça mutlu olan bir milletiz. Başka projelerde de Kazan Halkı olarak yaşam şartlarımıza uygun olarak onları ağırlamaya onlarla aynı tastan çorba kaşıklamaya bekliyoruz" dedi.

Kazan İçören Kuran kursuna giderek Müftü Halil Karagöz'den İslamiyet'le ilgili bilgi alan grup, sorular sordu. Romen öğrenci Eduard Nicolescu, Müftü Karagöz'e "Her din, kendilerinden olanların cennete gideceğini iddia ediyor. Dünyada 8 milyar insanın 1 milyara yakını Müslüman. Müslümanlar haricinde geri kalanlar cehenneme mi gidecek?" diye sordu. Müftü Karagöz ise öğrencinin sorusunu şöyle yanıtladı:

"Hz. Adem ile son peygamber Hz. Muhammed ve ikisi arasında gelmiş geçmiş bütün peygamberlere inandık, iman ettik. Kitapların indirildiği dönemde Hz İsa'ya, Hz. Musa'ya da inanıp iman edenler elbette cennete gideceklerdir. Ancak Allah tarafından gönderilen İncil, Tevrat, Zebur daha sonradan insanlar tarafından tahrifata uğramış ve değiştirilmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'e indirilen son kitap bütün bu kitapları kapsayan mükemmel bir kitaptır. Bizler Hz. Musa'ya da, Hz. İsa'ya da inanıyoruz. Bir Hıristiyan veya Yahudi Hz. İsa ile birlikte Hz. Muhammed'i son peygamber olarak kabul edip iman ediyorsa, onlar da elbette cennete gidecektir."

Dimitru Carla adlı öğrenci de "Neden Müslüman kadınlar başörtüsü takıyor?" diye sordu. Müftü Karagöz bu soruya ise "İslamiyet böyle emrediyor. İslamiyet öncesi dinlerde de örtünme emrediliyor. İncil'de de Hıristiyanlara örtünme emrediliyor. İncil'de 'Ya saçlarınızı kazıyınız veya başlarınızı örtünüz' deniliyor. Rahibeler de bu yüzden örtünüyor zaten" dedi.

Müftü'yi, kadınlarla erkeklerin neden ayrı ayrı ibadet yaptıkları ve kursta öğrencilere nasıl eğitim verildiği yönünde çok sayıda sorular soruldu. Öğrencilere Kuran-ı Kerim ve hafızlık hakkında da bilgiler verildi. Kursu gezen öğrenciler burada kurs öğrencilerinin aldığı eğitimi ve toplu halde namaz kılmalarını izledi. Kursta öğle yemeği yiyen misafir öğrenciler, burada hem kendi dinlerinde yemek duası yaptı hem de kurs öğretmeni Nazif Oral'ın yemek duasına el açtı. Kuran Kurs öğrencileri misafir öğrencilere ilahi söylediler. Farklı dinlere mensup misafir öğrenciler daha sonra Kuran kursunun mescidinde temizlik yaptı. Programın sonunda misafir öğrencilere, kurs öğrencilerini yaptığı tablolar hediye edildi.

Kurs ziyaretlerinin ardından Kazan Ulu Camii'yi gezen öğrencilere hicaz makamında ezan okundu. Burada öğrenciler, cami imamı Ramazan Akyol'dan namaz kılınmasıyla ilgili bilgi aldı. Kız öğrenciler camiye girerken başlarını örttü. - Ankara/ Kazan

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avrupalı Öğrenciler Mescit Temizleyip Cami Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement