Avrupa'nın 'Kürt' Göçü Korkusu - Son Dakika
Güncel

Avrupa'nın 'Kürt' Göçü Korkusu

Avrupa, Türkiye'ye vize muafiyetinin verilmesinin ardından, Güneydoğu'daki çatışmalar kaçan Kürtlerin AB'ye göç dalgası yaratmasından endişe ediyor.

13.03.2016 08:29  Güncelleme: 09:21

Almanya, Türkiye'ye vize muafiyetinin verilmesinin ardından, 2010'da yaşanan göçün bir benzerinin meydana gelmesinden endişeli.

KÜRTLER AB'YE SIĞINACAK

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yürütülen müzakereler sonucunda, mülteci akımını durdurması koşuluyla Türkiye'ye haziran ayında vize serbestisi tanınması yönündeki fikir birliği, Avrupa'da farklı bir şekilde yankı buldu.

Almanya'da Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann Rheinischen Post gazetesine Türkiye'ye vize serbestisi tanınması durumunda güneydoğudaki çatışmalar nedeniyle bölgeyi terk eden Kürt kökenli kişilerin AB'ye giderek, sığınma başvurusunda bulunacağını öne sürdü.

'KÜRT GÖÇÜ' TARTIŞMASI BAŞLADI

Avrupa'da birçok siyasetçi tarafından dile getirilen 'Kürt göçü' meselesi tartışma yarattı. Almanya Meclis Başkan Yardımcısı Johannes Singhammer, vizenin kaldırılmasının ardından Türkiye'den gelecek Kürt kökenli kişiler nedeniyle Almanya'ya göçün artacağını öne sürdü.

Almanya Kürt Toplumu, yaptığı açıklamada, "Güneydoğuda son altı ayda tahmini olarak 700 bin kişi kentlerini terk etti. Kaçanlardan bir kısmı, 1990'lı yıllarda olduğu gibi yurtdışına gidecek ve sığınma hakkı arayacaktır" ifadesini kullandı.

2010'DA 'GÖÇ KRİZİ' YAŞANDI

Türkiye'nin AB'ye vizesiz girmesi durumunda Birlik'e göç yaşanacağını savunan politikacılar, AB'nin benzer tecrübelerini örnek gösteriyor. AB, 2010 yılının Aralık ayında Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan'a vize muafiyeti vermişti. AB'nin bu kararının ardından bu üç ülke vatandaşlarının Almanya'ya sığınma başvuruları rekor seviyelere ulaştı.

'GÜVENLİ ÜLKE' GÖÇÜ AZALTTI

Almanya, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Sırbistan'ı 2014 yılında kendi oluşturduğu 'güvenli ülkeler' listesine almış, bu sayede bu ülkeden gelen vatandaşların sığınma başvurusunda bulunma hakkının önüne geçmişti. Almanya'ya 2015'te yapılan 476 bin sığınma başvurusunun yüzde 30'u Balkan ülkelerinden gelirken, 'güvenli ülke' sistemine geçilmesiyle bu oran Aralık 2015'te yüzde 8'e indi.

LİSTEYİ GENİŞLETECEKLER

AB'de şu an, Türkiye'yi güvenli ülke listesine alan tek ülke Bulgaristan. Avrupa'da 12 ülkenin kendine ait güvenli ülkeler listesi bulunurken AB Komsiyonu AB için genel bir 'güvenli ülkeler' listesi oluşturmak istiyor. AB, Suriye, Iraklı ve Afgan mültecilerin yükünü hafifletmek için Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek ve Türkiye gibi ülkeleri 'güvenli ülke' ilan ederek göçmen yükünden kurtulmak istiyor.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ TEPKİLİ

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'deki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek AB Komisyonu'nun güvenli ülkeler listesine alınmasına karşı çıkıyor. Alman Yeşiller Partisi de, 'güvenli ülke' statüsünün, Türkiye'nin insan hakları ihlallerini görmezden gelmek anlamına geleceğini açıkladı. Kaçak giriş yapan göçmenleri iade etmeye başlayan Yunanistan da Türkiye'yi 'güvenli ülke' listesine dahil etmeye hazırlanıyor. (Kaynak: Milliyet)

Avrupa\'nın \'Kürt\' Göçü Korkusu

Son Dakika Güncel Avrupa'nın 'Kürt' Göçü Korkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (67)

  • Azad: Biz hiç biyere gitmiyuruz burdayiz baris isteyene baris savas isteyene savas bizim kimselerden kurkumuz yok biz silahlarla buyuduk biz mermilerle oynadik biz bizle orasanlarin hakinda geliriz biz kurduz dogru yolu herkesten iyi biliriz 30 47 Yanıtla
    Haha: Turkler kadar rasit insan yoktur 1 0
  • amedli: etekli pkklılar göçer anca biz kürtler vatanımızda ölürüz 47 24 Yanıtla
  • Şemdinlili: Türk göçü olmasın sakın kaçmayı iyi bilirsiniz siz 20 43 Yanıtla
    Alp: Sen kürt diye niye üstüne alınıyorsun ki Sen ve senin zihnindekiler ermeni 20 2
  • 66: Bütün Kürtler avrupaya gitsin istemiyoruz zaten 31 24 Yanıtla
  • yibo: EYYY VATANDAŞ DİKKATLİ OLUN...BU HAİN CHP VE HDP BEYNAMAZLARI ,İNSANI YA HAİN YAPAR YA DA DİNSİZ..... 16 25 Yanıtla
  • mehape: vatanıni sevenler kalır oburleri gitsin zaten 28 7 Yanıtla
  • Serkan: kürtler gitmesin Nereden amele bulacağız Afrikadanmı? 17 16 Yanıtla
  • halk: Kürdün, Arabın, Türkün, Lazın, birbirinden farkı yoktur. 26 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement