Aşure Kazanları Balkanlarda Kardeşlik İçin Kaynadı - Son Dakika
Güncel

Aşure Kazanları Balkanlarda Kardeşlik İçin Kaynadı

Aşure Kazanları Balkanlarda Kardeşlik İçin Kaynadı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Muharrem Ayı nedeniyle Osmanlı coğrafyasında yer alan 9 ülkede yaklaşık 40 bin kişiye aşure dağıtıldı.

05.10.2017 17:40

Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, Macaristan ve Karadağ'da düzenlenen aşure etkinlikleri sadece Müslümanları değil farklı dinlere mensup bölge halklarını da bir araya getirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Üsküp Çayır Belediyesinin himayesinde El Hilal Yardım Kuruluşu ile Ensar Yardımlaşma ve Kültür Derneğinin organizasyonunda bu yıl 12'nci kez aşure etkinliği düzenlendi. Üsküp Türk çarşısındaki Murat Paşa camii önünde düzenlenen etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, El Hilal Yardım Kuruluşu Başkanı Behicuddin Şehabi, Ensar Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Süleyman Baki, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler ve Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Karaman ile Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Bakan da katıldı.

Tarihi Üsküp çarşısında böyle bir buluşmaya katkı sağlayan herkese teşekkür eden Büyükelçi Kara, "Bu etkinlikte 10 kazan aşure kaynatıldı. Hepimiz biliyoruz ki o 10 kazan bolluk ve bereketiyle 100 kazan haline geliyordur. Her bir kepçe daldırışımızda o bereketi hissedebiliyoruz" dedi.

El Hilal Yardım Kuruluşu Başkanı Behicuddin Şehabi, 12 yıl önce başlattıkları bu etkinliğin gerçekleşmesine destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesine şükranlarını sundu. Şehabi, "Allah'ımıza şükürler olsun bu merasim hiç kesintisiz 12 yıldır devam ediyor. Özellikle yaşadığımız bu toprakların çok kültürlü ve çok dinli olması, bu topraklarda Osmanlı medeniyetinin yüzyıllar boyunca hakimiyeti, bunun getirdiği yüce İslam dini ve bütün vecibeleri ile bu dini çerçevesinde şanlı tarihimizdeki değerleri korumak bizim için görevdir" diye konuştu.
Ensar Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Süleyman Baki, Muharrem ayının 10. gününün İslam tarihinde büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Baki, "Üsküp'ün tarihi Türk çarşısının merkezinde yıllardır kutlamaya gelmekteyiz. Amaç burada birliği, kardeşliği, sevgiyi, barışı yaşatmaktır. İnşallah buna vesile olmuşuzdur" ifadelerini kullandı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler ve Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Karaman da Belediye Başkanı Recep Altepe'nin katkılarıyla bu tür çalışmaların Balkan ülkelerinde devam edeceğini söyledi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, vatandaşlara aşure dağıttı.

9 ülkede 40 bin kişiye aşure
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 9 ülkede yaklaşık 40 bin kişiye aşure dağıttığı etkinliklerden biri de Bosna Hersek'te yapıldı. Saraybosna´daki tarihi Başçarşı´da, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Saraybosna´nın Stari Grad Belediyesi, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü ve Stari Grad Aşevi tarafından düzenlenen etkinliğe bölge halkı yoğun ilgi gösterdi. Türkiye´nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Türkiye ile Bosna Hersek´in damak tadıyla birçok ortak noktası bulunan iki ülke olduğunu belirterek, özellikle kültür ortaklığının olduğu aşure günü etkinliklerinde bu tadı, Bosna Hersek halkıyla birlikte yaşadıklarını kaydetti.
Mostar ve Saraybosna'da düzenlenen etkinliklere katılan BURFAŞ Genel Müdürü Muhammet Gümüşsoy, "Balkanlarla soydaşlık bağımız var. Dindaşlık bağımız var. Dolayısıyla bu topraklarda bizim akrabalarımız yaşıyorlar. Onları yalnız bırakmamak için mübarek Muharrem ayının da feyzinden, bereketinden istifade etmek için buradayız" dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nin Balkanlardaki aşure etkinlikleri kapsamında Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, Macaristan ve Karadağ'da yaklaşık 40 bin kişiye aşure ikram edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Aşure Kazanları Balkanlarda Kardeşlik İçin Kaynadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement