'Aşiretlerin Modernleşmedeki Yeri Ve Konumu' Kitap Oldu - Son Dakika
Güncel

'Aşiretlerin Modernleşmedeki Yeri Ve Konumu' Kitap Oldu

\'Aşiretlerin Modernleşmedeki Yeri Ve Konumu\' Kitap Oldu

Şanlıurfa'da sosyolog Mahmut Kaya, 'Aşiretlerin Modernleşmedeki Yeri Ve Konumu' çalışmasını kitaplaştırdı.

24.12.2014 11:52  Güncelleme: 12:23

Aşiretlerin günümüz dünyasındaki yerini kaleme alan Sosyolog Mahmut Kaya, aşiretlerin modern zamandaki yapılarını, çağa nasıl ayak uydurduklarını ve kendilerine nasıl bir yol seçtiklerine dair ayna tutuyor.

AŞİRETLERİN YAŞAMINA IŞIK TUTACAK

Harran Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kaya 'birkaç yılın emeği' dediği aşiretlerle ilgili çalışmasını kitap haline getiriyor. 2015 yılında okurlarla buluşacak olan kitapta Kaya, modern çağda aşiretlerin toplumsal değişim ve dönüşümlerdeki rolüne ışık tutuyor.

ANA TEMA: AŞİRET DERNEKLERİ

Aşiret Modernleşmesi ismiyle piyasaya sunulması beklenen kitap, Türkiye'deki modernleşme sürecini Şanlıurfa toplumsal hayatında önemli bir unsur olan aşiretleri merkeze alarak inceliyor. Geleneksel bir topluluk olan aşiretlerin genel modernleşme temayülleri, incelemenin bir yönünü oluştururken ana tema olarak aşiretlerce kurulmuş olan aile ve aşiret derneklerinde ne tür bir modernleşme tarzının açığa çıktığı ele alınıyor.

''AŞİRETLER DÖNÜŞÜME ZORLANIYOR''

Türkiye ve Şanlıurfa'da gelişen modernleşme koşulları, aşiret sistemini dönüşüme zorlarken, aşiretler de bu koşullara karşı kimi alanlarda direne, kimi alanlarda uyum göstermektedir. Bu değişim sürecinde aktif rol alan aile ve aşiret dernekleri, çeşitli mekanizmalarla geleneksel yapının korunup sürdürülmesini sağlarken diğer yandan da modernleşmenin sunduğu imkanlarından yararlanılıyor.

''YENİDEN AŞİRETLEŞME DİKKAT ÇEKİYOR''

Modernleşme, sivil toplum ve aşiret hakkında kuramsal yaklaşımların yanı sıra Şanlıurfa merkezde on dört aile ve aşiret derneğinden 152 kişi ile yapılan anket bulguları, aşiret mensuplarıyla yapılan görüşmeler ile derneklerin yayın ve dokümanlarının taranması sonucu elde edilen verileri de kapsayan bu çalışmada, modernleşme ve yeniden aşiretleşme (retribalization) eğilimleri dikkat çekiyor. Şanlıurfa aile ve aşiret dernekleri, bir yönüyle çeşitli modernleşme süreçlerine bağlı olarak dernekleşme yoluyla kentte ve kamusal alanda rol alırken diğer bir yönüyle de göçle gelen aşiret kümelerinin sosyo-kültürel ihtiyaçlarını karşılayıp geleneksel yapının taşıyıcılığını yapmakta böylece aşireti sivil toplum diyebileceğimiz bir model sergileniyor.

ÖNEMLİ AKADEMİK VERİLER İÇERİYOR

Derneklerin yapı ve pratiklerindeki modern-geleneksel melezliği, klasik modernleşme kuramlarının tek tipçi, evrenselci, pozitivist ve evrimci modellerinin aksine din, gelenek ve görenekleri modern imkan ve araçlarla birleştiren melez, yerli ve otantik bir modele tekabül ediyor. Geleneğin rasyonelleştirilmesi olan bu durum, klasik batılılaşmadan bağımsız olarak, toplumların kendi özgün değer ve dinamikleriyle modernleşebileceği anlayışını içeren çoklu modernitelerin bir örneğini temsil ediyor. Çalışma kendi alanında bir ilk olup aşiretlerin geçirdiği tarihsel ve sosyolojik dönüşümü ele alması bakımından okuyucuya önemli akademik veriler sunuyor. Çıra Yayınevinden çıkacak olan kitabın yeni yılda okurlarıyla buluşması bekleniyor.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 'Aşiretlerin Modernleşmedeki Yeri Ve Konumu' Kitap Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement