Anne Sütü Hem Bebeği Hem Anneyi Koruyor - Son Dakika
Güncel

Anne Sütü Hem Bebeği Hem Anneyi Koruyor

Anne Sütü Hem Bebeği Hem Anneyi Koruyor

Özel Ankara Güven Hastanesi Çocuk Sağlığı Merkezi Uzmanı Dr.

28.11.2013 10:24

Özel Ankara Güven Hastanesi Çocuk Sağlığı Merkezi Uzmanı Dr. Ayşe Özgün Akman, anne sütünün hem bebeği hem de anneyi koruduğunu belirterek, "Emzirme aralıkları ilk aylarda üç saatten uzun olmamalıdır. Emzirme süresinin 10 dakikadan kısa olması da yetersiz süt alımına, bebekte gaz, yetersiz kilo alımı, sürekli emmek isteme durumuna ve annede süt birikimine bağlı meme sorunlarına neden olmaktadır" dedi.

Akman, yaptığı açıklamada, anne sütünün, bebeklerin tüm gereksinimlerini 6 ay boyunca tek başına karşılayabildiğini söyledi. Anne sütünün enfeksiyonlara karşı bebekleri koruduğunun altını çizen Akman şunları ifade etti:

"Örneğin, prematüre bir bebeğin annesinin sütü onun gereksinimlerini karşılayacak şekilde özelleşmiştir. Anne sütü ile beslenmenin bebekler için en önemli etkilerinin başında bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri gelir. Anne sütü alan bebeklerde; kulak, solunum yolu, idrar yolu enfeksiyonları, ishal ve menenjit gibi enfeksiyonlar ile ishal ve kabızlık gibi sorunlar çok daha az görülmektedir. Beyin, göz, sindirim sistemi gelişimine katkıda bulunan anne sütü, ilerde alerjik hastalıklar, şeker hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, kan kanseri, lenf kanseri gibi bazı kanser türleri ve şişmanlık görülme riskini de azaltır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ölüm sıklığı ve ani bebek ölümü sendromu da anne sütü alanlar bebeklerde daha az görülmektedir. Tüm bunların yanında anne sütü her an kullanıma hazır, temiz, ekonomik ve mükemmel bir gıdadır."

-"EN AZ 10 DAKİKA EMZİRMEK GEREKİR"-

Emzirmenin, anne ve bebek arasındaki sevgi ve güven bağının kurulmasına ve devamına yardımcı olduğunu ve doğum sonrası kanamaları azaltarak kansızlığı önlediğini vurgulayan şunları ekledi:

"Doğum sonrası kilo vermeyi kolaylaştırır, doğum kontrolüne yardımcı olur. Emziren kadınların ileri yaşlarda kemik erimesi problemleri de daha az olmaktadır. Ayrıca çocuklarını kendi sütleri ile besleyen kadınların meme, yumurtalık ve rahim kanseri risklerinin de azaldığı gösterilmiştir. Emzirme aralıkları ilk aylarda üç saatten uzun olmamalıdır. Emzirme süresinin 10 dakikadan kısa olması da yetersiz süt alımına, bebekte gaz, yetersiz kilo alımı, sürekli emmek isteme durumuna ve annede süt birikimine bağlı meme sorunlarına neden olmaktadır. Yeterli beslenmenin en güvenilir bulgusu kilo takibidir. Zamanında, normal kiloda doğan bir bebek doğumdan sonraki ilk hafta doğum kilosunun yaklaşık yüzde 10 kadarını kaybedebilir. Yaklaşık 10 günlükken doğum kilosuna ulaşması beklenir. İdrar sıklığı da emzirme yeterliliğini gösteren diğer bir değerli bulgudur. Annenin süt verme döneminde yeterli ve dengeli beslenmesine dikkat edilmeli, sıvı alımı en az 2-3 litre olmalıdır. Bu dönemde kesinlikle zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Anne Sütü Hem Bebeği Hem Anneyi Koruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement