Altı Sanatçı Koç Üniversitesi'nin 20. Yılı İçin Üretti - Son Dakika
Güncel

Altı Sanatçı Koç Üniversitesi'nin 20. Yılı İçin Üretti

Altı Sanatçı Koç Üniversitesi\'nin 20. Yılı İçin Üretti

Koç Üniversitesi, 20. yıl etkinlikleri kapsamında "Bilimsel Sorgulamalar" isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.

10.01.2014 14:59

Koç Üniversitesi, 20. yıl etkinlikleri kapsamında "Bilimsel Sorgulamalar" isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Koç Üniversitesi öğretim üyelerinin gerçekleştirdiği araştırmalarından seçilenler, küratör ve sanatçıların ortak çalışmalarıyla 6 çağdaş sanat eserine dönüştü. Bilimle sanatın harmanlanmasından ortaya çıkan eserler 8 Kasım – 7 Aralık tarihleri arasında Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde sanatseverlerle buluştu. Yoğun ilgi üzerine süresi uzatılan sergi, 31 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek.

Koç Üniversitesi 20. Yıl dönümü çerçevesinde "Scientifique Inquires - Bilimsel Sorgulamalar" sergisine ev sahipliği yapıyor. Türkiye'den ve yurtdışından 6 sanatçı, Koç Üniversitesi öğretim üyelerinin yürüttüğü araştırmalardan yola çıkarak 6 farklı çağdaş sanat eseri oluşturdu. "Scientific Inquires – Bilimsel Sorgulamalar" projesi kapsamında Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde sergilenen eserler, üniversite içinde gerçekleştirilen araştırmaların daha geniş topluluklar içinde görünür kılmak ve paylaşmak için bir fırsat yaratıyor. Sanatçıların yorumlarıyla daha zengin bir hale gelen ve konu edindikleri araştırmalara bakış açılarından ortaya çıkan bu eserler, 31 Ocak 2014'e kadar ziyaret edilebilecek.

6 ay boyunca akademisyenler ve sanatçılarla yapılan toplantılar sonucu ortaya çıkan eserler Mushon Zer-Aviv, Ali Taptık, Candaş Şişman, Hubert Czerepok, Burak Arıkan ve İlgen Arzık tarafından oluşturuldu.

Sanatçılardan Ali Taptık devam eden uzun vadeli projesini üniversitedeki araştırma alanlarından aldığı ilham ve verilerlerle birleştirdi. Ali Taptık'ın projesi, Henry Miler'ın "Oğlak Dönencesi" romanının siyah bant çekilmiş Türkçe çevirisinden alınan sansürlü sayfa ve detayların görsellerinden oluşuyor. Ali Taptık bu projesinde, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Oya Usal Kanzler ile çalıştı. Burak Arıkan, projesini sosyoloji alanında gerçekleştirdi. Aktör – ağ teorisinden ve bilgisayar bilimleri alanında görsel simülasyon yöntemlerinden faydalanarak Türkiye'nin yüksek öğrenim endüstriyel kompleksini oluşturdu. Candaş Şişman fizik ve nöroloji bilimleri ile bağlantılı olarak I/P/O-cle projesini hayata geçirdi. IPOcle, fiziksel dünyada varolan gerçekliği algılayış ve bu algılama sürecindeki farklı katmanları, değişkenleri ve döngüleri simüle eden bir enstalasyon projesidir. Hubert Czerepok ise teorik fizikçi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Dereli'nin supersimetri üzerine bilgi ve araştırmalardan esinlenerek "Özündeki Işık" projesini hayata geçirdi. Mushon Zer-Aviv, Koç Üniversitesi Psikoloji öğretim üyesi Do. Dr. Nazlı Baydar ile çalıştı. Türkiye'de yaşayan annelere özgü eğitim tarzları hakkındaki araştırmalardan çıkan sürpriz bulgulardan ilham alınarak hazırlanan "Kamusal Eğitim" projesi ile, dakikada 14.5 lokasyon değiştiren bir dünya haritası, her birinde o lokasyona özel kısa komutlar seslendiriliyor. İlgen Arzık ise projesinde moleküler biyoloji ve genetik alanında Yrd. Doç. Dr. Tamer Önder, anatomi konusunda Prof. Dr. Safiye Çavdar ve Doç. Dr. Yusuf Özgür Çakmak ve de fizyoloji alanında Prof. Dr. Kemal Türker ile görüşmeler yaptı. Sanatçı, tasarladığı duvar kağıtlarında "ders dinleyen" kız öğrenci, duvar kağıtlarının üzerindeki kara tahtalar ve kara tahtaların içerdiği desenler söz konusu bilimsel araştırmaların, sanatçının hayal dünyası üzerinden okunmasını sağlıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Altı Sanatçı Koç Üniversitesi'nin 20. Yılı İçin Üretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement