Almanya Federal Meclis'te Çifte Vatandaşlık Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Almanya Federal Meclis'te Çifte Vatandaşlık Görüşmesi

Almanya Federal Meclis\'te Çifte Vatandaşlık Görüşmesi

Yeşiller Partisi Milletvekili Mutlu: ''Opsiyon modelinin kaldırılmasına ilişkin hazırlanan ilk taslak Opsiyon zorunluluğunun kaldırılması değil, bunun mükemmelleştirilmesidir'' SPD Milletvekili Högl: ''Opsiyon zorunluluğu uyuma zarar veriyor.

12.03.2014 20:23

Alman Yeşiller Partisi'nin talebi üzerine Almanya Federal Meclis'te (Bundestag) yapılan özel oturumda, koalisyon hükümetini oluşturan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) çifte vatandaşlık konusunda hazırladığı taslak metin görüşüldü.

Federal Meclis'teki oturumda konuşan Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck, İçişleri Bakanlığının hazırladığı taslak metni eleştirerek, bunun Almanya'da doğan yabancı gençlerin iki vatandaşlıktan birini seçmeye zorlayan Opsiyon modelinin kaldırılması değil, Opsiyon zorunluluğunu uzatan ve zorlaştıran bir yasa olduğunu söyledi.

Taslak metni uyum politikası açısından yanlış, bürokrasiye yük getiren ve saçmalık olarak niteleyen Beck, "Burada doğan ve yetişenler tüm hak ve yükümlülükleri ile bize aittir" ifadesini kullandı.

Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu da koalisyonu oluşturan partilerin temsilcilerinden Opsiyon zorunluluğunun kaldırılması konusunda yeni ve somut bir şey duymadıklarını  belirterek, partiler arasında ortak bir tutumun bulunmadığını savundu.

SPD'nin koalisyonda söz geçiremediğini belirten Multu, "Opsiyon modelinin kaldırılmasına ilişkin hazırlanan ilk taslak Opsiyon zorunluluğunun kaldırılması değil, bunun mükemmelleştirilmesidir" dedi.

Mutlu, hazırlanan taslak metinle daha fazla bürokrasinin oluşturulduğunu ve gençlerin önüne engeller çıkarıldığını kaydetti. "Bu tartışmanın gençler üzerinden yapılması utanç verici" diyen Mutlu, şimdiye kadar 400 kişinin yasayla Alman vatandaşlığından çıkarıldığını, gelecek 2 yıl içinde de 8 bin 500 kişinin iki ülke vatandaşlığından birini seçmek zorunda kalacağını kaydetti.

Almanya'da doğup ve büyümenin ne anlama geldiği yönündeki soruların cevaplanması gerektiğini ifade eden Multu, "Gerçek bir Alman olmak için Almanya'da ne kadar nefes almak gerekiyor? Yurt dışına yetişmiş olan bir kişi bu toplumun değerli bir parçası olmaz mı?" diye sordu. Multu, Opsiyon modelinin tümüyle kaldırılması gerektiğini kaydetti.

"Modern Almanya'ya uymuyor"

SPD Milletvekili Eva Högl de Almanya'da doğan yabancı çocuklar için gelecekte Opsiyon zorunluluğunun kalkacağını ve bunlar için çifte vatandaşlığının kabul edileceğini belirterek, " Bu koalisyon Opsiyon zorunluluğunu kaldıracak" dedi.

Ancak konunun koalisyon içinde tartışmalı olduğuna işaret eden Hogl, Opsiyon modelinin kaldırılması kararının, koalisyon görüşmelerinin sonunda alındığını hatırlattı.

Opsiyon modelinin kaldırılmasının, birçok kişiyi ilgilendiren önemli bir konu olduğunu ifade eden Högl, "Opsiyon zorunluluğu uyuma zarar veriyor. Bunu sürekli tespit ediyoruz., dairelere yük getiriyor. Modern Almanya'ya uymuyor. Bunun için kaldırmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Taslak metindeki "Almanya'da doğan ve yetişen" ibaresinin ne anlama geleceğini ve nasıl tanımlanacağını tartıştıklarını ifade eden Högl, opsiyon modelini kaldırmak ve çifte vatandaşlığa olanak sağlamak istediklerini kaydetti.

Taslağın İçişleri Bakanlığının ilk önerisi olduğuna dikkati çeken Högl, bunun Bakanlar Kurulu'nda da görüşüleceğini hatırlattı.

Türk milletvekili Yusuf, taslağı savundu

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Cemile Yusuf da Birlik Partileri'nin Yeşiller Partisi ve Sol Parti'nin uyum ve vatandaşlık politikasının nasıl yapılacağını anlatmasına ihtiyaç duymadığını belirtti.

Almanya'da yeni kurulan hükümetin bu zor konuda çözüm bulmaya çalıştığını belirten Yusuf, koalisyon sözleşmesinde de zor bir siyasi uzlaşmaya gidildiğini ifade etti.

Uzlaşmada gençlerin doğduğu ülkeye bağı olması şartını aradıklarını belirten Yusuf, "İki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılan gençlere kapı açılmak isteniyor. Bu da kolay bir şekilde yeni yasada burada doğup büyüdüklerini kanıtlamalarıyla yapılacak" ifadesini kullandı.

Almanya'da doğup büyüyen gençlerin gelecekte iki vatandaşlıktan birini seçmek durumunda bırakılmayacağına işaret eden Yusuf, bunun gençler için büyük bir iyileştirme olduğunu ifade etti.

"Bu, kendi kökenleriyle ve ebeveynlerinin kökeniyle Almanya'ya ait olduğu yönünde bir mesajdır" diyen Yusuf, doğum belgesi, okul diploması veya ikamet belgesiyle Alman vatandaşlığının verileceğini, bu belgeleri getirmenin aşılmaz kriterler olmadığını kaydetti.

Evliliklerde daha fazla belge istendiğini belirten Yusuf, tartışmalardan önce yasanın nasıl çıkacağının beklenilmesi gerektiğini vurguladı.

Sol Parti Milletvekili Petra Pau da Hristiyan Birlik partilerinin çifte vatandaşlık hakkı yerine, sürekli yeni engeller getirdiğini söyledi.

. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya Federal Meclis'te Çifte Vatandaşlık Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement