Akut'a Uydu Cihazları - Son Dakika
Güncel

Akut'a Uydu Cihazları

Akut\'a Uydu Cihazları

Muğla'nın Marmaris İlçesi ve çevresinde kaybolma olayları nedeniyle Türkiye'de faaliyet gösteren tek uydu haberleşme operatörü Globalstar Avrasya, AKUT Marmaris birimine SPOT adlı uydu takip cihazları ile uydu telefonu hediye etti.

26.12.2012 12:22

Muğla'nın Marmaris İlçesi ve çevresinde kaybolma olayları nedeniyle Türkiye'de faaliyet gösteren tek uydu haberleşme operatörü Globalstar Avrasya, AKUT Marmaris birimine SPOT adlı uydu takip cihazları ile uydu telefonu hediye etti. AKUT Marmaris 2'nci Başkanı Ersan Erverdi, "Marmaris'te 90'ın üzerinde operasyona katıldık ama uydu takip cihazımız bile yoktu" dedi.

AKUT'un 12 yılını dolduran Marmaris Ekibi'ne birisi deniz ve diğeri de kar ortamına daha dayanıklı iki SPOT uydu cihazı ile uydu telefonu hediye edildi. Globalstar Avrasya Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Soner Abacı, kayıp vakaları ve doğal afetlerde ilk önce kurtarıcıların güvenliği ve iletişimin sağlanması gerektiğini belirtti. Abacı, bu nedenle Marmaris AKUT ekibine iki SPOT Kişisel Takip ve Güvenlik Cihazı ile bir uydu telefonu hediye ettiklerini kaydetti. Abacı, "SPOT dediğimiz uydudan izleme cihazı ile kurtarıcının, yani AKUT'un nerede olduğu bir merkezden takip edilebiliyor. Uydu telefonu ile insanlara yönlendirme yapılıyor. Bu uydu tabanlı bir cihaz ve tek tuşa basarak acil yardım ya da arkadaşlarınızdan yardım isteme gibi özellikleri var. Bu cihaz Türkiye'de yaklaşık 3 yıldan beri satışa sunuldu. Dağcılar, motosiklet ve kayakçılar da bu cihazları kişisel olarak kullanıyor" dedi.

Soner Abacı, ülke olarak deprem gerçeğinin farkına vardıklarını ve AKUT gibi kurum ve kuruluşlara çok büyük ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Abacı, "Bunun örneklerini defalarca yaşadık. 1999 depreminden sonra bugün geldiğimiz nokta son derece açık. Bu nedenle gerek devlet kurumları, gerekse AKUT gibi gönüllü sivil toplum kuruluşlarına elimizden geldiğince destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

AKUT Marmaris 2'nci Başkanı ve Karar Grubu Başkanı Ersan Erverdi, verilen bu hediye ile en önemli eksikliklerinin giderildiğini söyledi. Arazi şartlarında arama yaparken GSM tabanlı CPS gibi yer konumlama cihazlarında kesintiler olabildiğini, bazen de yer tespiti yapamadıklarını kaydeden Erverdi, özellikle personelin arazinin neresinde olduğunu takip etmekte güçlük çektiklerini belirtti. Erverdi, "Dolayısıyla bu cihazlar, operasyon yapılan merkez tarafından, kurtarmaya giden ekibimizin nerede olduğunu takip etme açısından kullanılacak. Tablet girişi üzerinden bile personelimizi görebileceğiz. Dolayısıyla bu ekipmanlar çok önemli. Bu cihazları çok öncesinden almayı düşünüyorduk. Fakat tabii ki bu organizasyon bağış ve sponsorluklarla yürüdüğü için bu gerçekleşemedi. Bizim arkamızda bize destek olabilecek bir yapı yok. Kurum ve kişilerden destek alıyoruz" dedi. Erverdi, hepsi kendi konusunda uzman 75 aktif üyeleri bulunduğunu anlattı. Erverdi, "90'ın üzerinde insan ve hayvan, arama kurtarma operasyonu yaptık. Orman yangını ve su kazalarında görev aldık. Kurtarma aracımız, bir tane botumuz, motosikletimiz ve romörkümüz var. Dağ kazalarıyla ilgili ekipmanlarımız fazla" diye konuştu.

YAKIT SPONSORLUĞU BİTTİ

Erverdi, bir başka sıkıntılarının da yakıt konusu olduğunu dile getirdi. Erverdi, "Arama kurtarma çok detaylı bir konu. Biz burada sivil bir toplum organizasyonuyuz. Kurmaya çalıştığımız yapıda çok büyük desteğe ihtiyacımız var. Biz bunları ufak ufak tedarik etmeye çalışıyoruz. Bu konularda belediye, kaymakamlık yerel kuruluşlar destek veriyor ama tabii ki belli ölçüde. En basiti şu anda yakıt sponsorluğumuz sona erdi. Son iki yıldır tüm Türkiye'deki AKUT ekiplerine yakıt desteği veren BP bunu 1 Aralık'tan itibaren kesti. Arama kurtarmanın en önemli meselesi ulaşım. Bu olmazsa olmaz. Bu sorunu yerel olarak aşmaya çalışıyoruz" dedi. - Muğla/ Marmaris

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akut'a Uydu Cihazları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement